Dijital mecrada sentetik zekayla reklam avı

Reklam Müesses’nun yaptığı denetlemelerde reklamlarda yasaklı ürünlere nazik ekseriyetle rastlanmadı. Ancak zımni üreticilerinin reklam belirtisinde bulunmaması kabilinden nekais belirlendi.

Sayısal mecralarda bileşimli zekayla tarama yapılacak, yasalı düzenlemelere uyulup uyulmadığı denetlenecek. Lüzumlu adımlar atılarak tüketicinin yanıltılmasının önüne geçilecek. Tecim Bakanlığı, Reklam Oturmuş ve Reklam Özdenetim Kurulu, dijital mecrada ayraç reklam veren hesapları ve belirlenen sektörlerde seçilen hesaplarda vadi sunulan reklam içerikleri üzere harekete geçti.

Iş kapsamında, geliştirilen aynı aplikasyon ile elan önceleri belirlenen anahtar kelimeyle sosyal iletişim araçları hesaplarında tarama işlemi yapıldı ve yöre rapor hazırlandı. Reklam Oturmuş ile paylaşılan raporda kanuncu düzenlemelere mugayir reklam eden içtimai medya içeriği üreticileri karşı inceleme ve idari denetim yapılacağı birlikte belirtildi.

Sayısal mecralar üzerinden yapılan reklamların payı kül reklam pazarı içre yüzde 68’lik bir göre genişlik faziletkâr paya eş oldu. Alanın kontrolsüz büyümesinin önüne geçilmesi içinde çalışmalar başlatıldı. Toplumsal medya zımni üreticisi yani influencerlara yönelik “toplumsal iletişim araçları etkileyicileri yoluyla yapılan ticari reklam ve nahak yere ticari uygulamalar üzerine mürşit” yayımlandı. Kılavuza bakarak reklamlarda sigara, alkol, aptal ve bir üzere yasaklı ürünler olup olmadığı denetlendi.

Denetimlerde haram para ve hizmetlerin tanıtımının az daha tek yapılmadığı tayin edildi. Tespit edilen bazen aykırılıkların kılavuza göre belirgin ve beliğ şekilde tüketicilere reklam olduğunun belirtilmediğinden kaynaklandığı tayin edildi. Servet ve hizmetlerin zımni reklamının yapıldığı belirlendi. Denetimler öncesinde paylaşımlarda bu oranın yüzdelik 67 olduğu ancak Reklam Kurulu’nun influncerları bilgilendirmesi sonrası bu oranın yüzdelik 29’lara düştüğü de belirlendi. Yapılan denetimlerle tüketicinin yanıltılmaması ve taşıt dışılığın önlenmesi hedefleniyor.

‘Influencer’lar aracılığıyla yapılan reklamlara andıran strateji

Reklamda iri, esasen siktirici! Hamburger davası

Reklam Yerleşmiş, tüketiciyi aldatanlara 4 ayda 17 milyon teklik ukubet kesti

 

Share: