‘Devasa’ his: Gök-zamanı büküyor!

Evrenin büyüklüğünün sınırlarını fehmetmek haddinden fazla baskı. İnsanlık ortamında bulunduğumuz Tarih Sistemi’nin dışına çıkmayı üstelik başaramadı.

Zaman Sistemi ise Samanyolu Galaksisi’nin tıpkısı parçası.

Yine de teleskoplar sebebiyle çokça çokça uzak diyarlarda var olan asuman cisimlerini görebilliyoruz.

Amerikalı ve Avrupa gök ajanslarının birlikte geliştirdiği Hubble Uzay Teleskobu yıpranmamış ayrımsız gök ada kümesi keşfetti.

Abell 1351 adındaki bu gök ada hem büyüklüğüyle hem bunun yarattığı etkiyle bilgi insanlarını şaşırttı.

Büyükayı Takımyıldızı yörüngesinde görülebilen Abell 1351 binlerce galaksinin hat bir çekicilik gücüyle birarada durmasından oluşuyor.

Bu galaksi kümesinin ağırlığının Tarih’ten katrilyonlarca mezuniyet henüz çok olduğu belirtiliyor. Yapılan son rasat bu kadar balaban ayrımsız ağırlığın uzay – ant üzerindeki etkisine dayalı aynı yorumda bulunmamızı sağlıyor.

Fotoğraftaki mum çizgileri nasip kayması üzere görünüyor. Gerçekte onlar uzaktaki galaksilere işaret ediyor.

Galaksi kümesinin ağırlığı o büyüklüğünde çok ki içerisinden güzeşte ışığı benzeri büyüteç üzere büküp baştan dağıtabiliyor. Uzay ve zamanı çarpıtan bu ciddiyet zımnında iz halindeki ışık haddizatında tıpkısı galaksinin farklı zamanlardan görüntüsünün birleşmiş tıngır.

Yerçekimsel merceklenme adı sunulan bu fenomen astronomi fotoğrafçılığında rahat kendisine kullanılıyor. Eğer kandil kaynağı yeterince yakınsa ve lens görevi gören yerçekimsel yığın yeterince ağırsa bire bir ışık kaynağına ilgilendiren bedaheten fazla ışık sarmak benzer.

Kütleçekimsel merceklenme araştırmacıların normalde gözlemleyebileceğimizden çok henüz uzaktaki galaksiler gibi nesneleri görmelerini sağlıyor.

ABD’liler çıkmaz aralarında uzaylı aramış

 

Gök cismi Jamess Webb feza teleskopuna çarptı

 

Çin’den uzaya 3 taykonot

 

Share: