Denizli’de Antep Fıstığı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

– Denizli’birlikte Şam Fıstığı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

DENİZLİ – Faziletli getirisi sayesinde akıbet dönemlerde üreticisinin yüzünü güldüren Antep Fıstığı, ülkenin ciharıyek yanı sıra üretimi yavaş yavaş artıyor. Denizli’üstelik yetiştiriciliği zamanla yayılan Şam Fıstığı, rekoltesiyle bu yıl üreticilerin yüzünü güldürdü.

Serencam yıllarda devlet genelindeki dikme sayısından ekili olduğu alana kadar ağır artma yakalayan Şam Fıstığı, Denizli’bile birçok üreticinin yüzünü güldürdü. Türkiye’nin ciharıyek yanına yayılan Antep yetiştiriciliği Denizli’nin Güney ilçesindeki üretimiyle ilgi çekiyor. İlçede Antep Fıstığı üretimi eden 67 yaşındaki Mehmet Çeliker, bölgenin Şam Fıstığı üretimine haddinden fazla ergonomik olduğunu belirtti. 1983 yılında şevket yoluyla Ziraat kanalıyla 110 dönüm arazisinde Antep Fıstığı fidanı diktiğini belirten Mehmet Çeliker, “Sabırla çalıştım. Devletimiz sayesinde fidanların dikimini yaptım. Çok çalıştım. Bana kimesne inanmıyordu. Ama ego Allah’ın izniyle inandım ve başardım. Şu anda bin 500 ağacım var. Bölgede arz çokça ongun kul. Ağaçlarıma çok gür bakıyorum ve erdemli verim alıyorum. layenkati demeden ağaçlarımla uğraşıyorum. Bibi daha amut dikiyorum” dedi.

“Ben tüvana nesillere Antep Fıstığı dikmelerini öneriyorum”

Antep fıstığının 300 yıl yaşayabildiğini anlatan Çeliker, farklı meyve ağaçları kabil yaşlandıkça verimi ve kalitesi düşmediğine dahi değindi. Çeliker, yaklaşık 7 ton iz aldığını belirterek, “Geçtiğimiz yıl ve bu sene 300 adet yıpranmamış dikme diktim. Benden bilahare ati çocuklarıma ve torunlarıma ağaçlarımı güç ediyorum. Kestirmece 7 ton yapıt alıyorum. Şam Fıstığı ağacı dikiminden sonra 12 yılda yüksek verime ulaşıyor. 300 sene yaşayabiliyor. Ongun yaşlandıkça mahsul ve kalite artıyor. Değişik ürün ağaçları kabil yaşlandıkça verimi ve kalitesi düşmüyor aksine artıyor. Ben zihayat nesillere Antep Fıstığı dikmelerini öneriyorum. Kendi geleceklerini ve onlardan sonraları gelecek nesiller için arz majör garanti Antep fıstığıdır” diye niteleyerek konuştu.

Share: