Denizli’de Antep Fıstığı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

Yüksek getirisi yardımıyla serencam dönemlerde üreticisinin yüzünü güldüren şam fıstığı, ülkenin dört bir birlikte üretimi gittikçe artıyor. Denizli’de yetiştiriciliği yavaş yavaş yayılan şam fıstığı, rekoltesiyle bu sene üreticilerin yüzünü güldürdü.

Son yıllarda büyüklük genelindeki dikme sayısından mezru olduğu alana kadar tehlikeli çoğalma yakalayan şam fıstığı, Denizli’da bir nice üreticinin yüzünü güldürdü. Türkiye’nin ciharıyek yanına yayılan Antep yetiştiriciliği Denizli’nin Cenup ilçesindeki üretimiyle dikkat çekiyor. İlçede antep fıstığı üretimi özne 67 yaşındaki Mehmet Çeliker, bölgenin şam fıstığı üretimine haddinden fazla elverişli olduğunu belirtti. 1983 yılında celal vasıtasıyla Kültür marifetiyle 110 dönüm arazisinde antep fıstığı fidanı diktiğini belirten Mehmet Çeliker, “Sabırla çalıştım. Devletimiz sebebiyle fidanların dikimini yaptım. Çokça çalıştım. Bana kimesne inanmıyordu. Amma ben Allah’ın izniyle inandım ve başardım. Şu anda bin 500 ağacım var. Bölgede yer haddinden fazla dikme kul. Ağaçlarıma çok ferah bakıyorum ve erdemli mahsul alıyorum. mütemadi demeden ağaçlarımla uğraşıyorum. Hala henüz direk dikiyorum” dedi.

“Ben güre nesillere antep fıstığı dikmelerini öneriyorum”

Antep fıstığının 300 yıl yaşayabildiğini anlatan Çeliker, sair ürün ağaçları gibi yaşlandıkça verimi ve kalitesi düşmediğine bile değindi. Çeliker, yaklaşık 7 titrem im aldığını belirterek, “Geçtiğimiz yıl ve bu sene 300 adet yeni direk diktim. Benden bilahare ati çocuklarıma ve torunlarıma ağaçlarımı emanet ediyorum. Tahminî 7 titrem yayın alıyorum. antep fıstığı ağacı dikiminden sonraları 12 yılda yüksek verime ulaşıyor. 300 yıl yaşayabiliyor. Ağaç yaşlandıkça ürün ve kalite artıyor. Değişik ürün ağaçları kabil yaşlandıkça verimi ve kalitesi düşmüyor bilakis artıyor. Ego taze nesillere antep fıstığı dikmelerini öneriyorum. Zat geleceklerini ve onlardan sonradan gelecek nesiller üzere sunma majör inanca Antep fıstığıdır” diye konuştu. – DENİZLİ

Share: