Denizdeki genel ağ kabloları deprem sensörü kabil

Bir Kraliyet Ulusal Fizik Laboratuvarı (NPL) ve ortaklarının yürüttüğü araştırmada, bili insanlarının geliştirdiği ustalık İngiltere ve Kanada arasındaki fiber optikçi kablolarda denendi.

Araştırmacılar bu tekniği, mihman sualtı sarsıntı sensörlerinin çok faziletli saygınlık olması nedeniyle geliştirdiklerini, bakir tıpkısı takım yerleştirmek adına bulunan kablolardan faydalanmanın çok düşük zikıymet olduğunu açıkladı.

BBC’ye mütekellim NPL’den Dr. Giuseppe Marra, “Acun yüzeyinin yüzde 70’i suyla ciltli olsa birlikte bütün sismik istasyonlar karada. Su altına kalıcı tıpkı anten yerleştirmek ise akıbet derece edisyon” dedi.

Ana Deniz ve bahir tabanlarında 430’dan fazla fiber optikçi hat olduğu ve bunların toplam uzunluğunun 1,3 milyon kilometreyi aştığı anlayış ediliyor.

Science dergisinde yayınlanan araştırmada bilgi insanları, fiber optikçi kablolardan güzeşte ışığın ihtizaz, tazyik değişimi ve ısı kadar faktörler nedeniyle çok birkaç değiş gösterebildiğini ve bunun bile katmerli kırılan enstrümanlarla belirleme edilebileceğini ortaya koydu.

Fen insanları deneyleri üzere İngiltere’nin SouthPort ve Kanada’nın Halifax kentleri arasındaki 5 bin 860 kilometrelik bir kabloyu kullandı. Bu kablo süresince değişik noktalarda kayran düz ve sinyali güçlendirmeye hadim “tekrarlayıcı” denen cihazları birer sensör adına kullanan araştırı ekibinden Dr. Mara “Bu tekniği bahir tabanındaki birlik kablolara uygularsak, bunları bile aynı detektör zincirine dönüştürebiliriz” dedi ve ekledi:

“Bunlarla depremleri, akıntıları ve elan fazlasını gözlemleyebiliriz. Sismik ağımızı karadan deniz tabanına bollatmak, dünyanın çöz yapısı ve ruhlu hareketlerini elan gür anlamamızı sağlayacak.”

Araştırmacılar bu teknikle depremin merkezinin dahi tıpkısı karadaki sensörlerle yapıldığı üzere tespit edilebileceğini açıkladı. Tekniğin bir farklı avantajı bile bahir tabanlarındaki akıntıların küresel ısınmayla lacerem değiştiğini görebilme imkanı sağlaması. Bahir tabanının ısısının pekâlâ değiştiği dahi bu teknikle teorik kendisine izlenebilir. Fakat bu henüz test edilmedi. Araştırmaya NPL’in yanı sıra teknoloji devi Google, Edinburgh Üniversitesi ve İtalya Ulusal Hava Bilgisi Enstitüsü de yardım verdi.

Veri insanları bahir altındaki volkanik patlamaların birlikte bu yöntemle tayin edilebileceğini düşünüyor.

Türkiye, ülkelerin genel ağ hızı sıralamasında 101. oldu

Microsoft, Genel Ağ Explorer’ın fişini çekiyor

İnternete gelecek bindirim 2 ay ertelendi

 

Share: