Dayanıklı Lokumcu Davasında Astronomi Değişti, Dönemin Kaymakamının Dinlenilmesi Talebi Reddedildi, Duruşma 26 Ocak’a Ertelendi

Öğretmen It Canlı Lokumcu’nun; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başvekil olduğu dönemde Artvin’in Hopa ilçesine ziyareti sırasında yaşanan olaylarda polisin biber gazı kullanması nedeniyle kalp aksesi geçirerek hayatını yitirmesi ile ilgilendiren 13 polis güçleri hakkındaki yargılamanın sekizinci duruşmasında; sakat CHP mebus Yüksel Çorbacıoğlu ve mevcut CHP Artvin Milletvekili Bayraktutan şahit yerine dinlendi. Avukatların sezme yapılması ve dönemin kaymakamının şahit kendisine dinlenilmesi talebini reddeden mahkeme heyeti, davayı 26 Sülale 2023 tarihine erteledi.

Hoca Dokuz Canlı Lokumcu’nun; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başvekil olduğu dönemde Artvin’in Hopa ilçesine ziyareti sırasında yaşanan olaylarda polisin biber gazı kullanması nedeniyle kalp aksesi geçirerek hayatını yitirmesi ile ilgili 13 polis hakkındaki yargılamanın sekizinci duruşması bugün Trabzon 2. Ağırbaşlı Ukubet Mahkemesi’nde yapıldı.

Davada, murafaa başkanının ve savcının değiştiği görüldü.

“METİN LOKUMCU’YU KATLETTİLER. BUNLARIN ARZ BAŞINDA BILE ŞİMDİ CUMHURBAŞKANI KOLTUĞUNDA OTURAN ERDOĞAN VARDIR”

Duruşmada kortej alan Kavi Lokumcu’nun kardeşi Mete Lokumcu, şunları söyledi:

“Kip Lokumcu herkesin abisiydi. Sanıklar burada cerbezeli pişkin savunmalar yaptı, ağzımızı açıp yegâne kelime etmedik. Ama daha çok sessizliğimi becermek istiyorum. Şarlatanlık yaptılar, yalpaklık yaptılar, Metanetli Lokumcu’yu katlettiler. Bunların bildirme başında üstelik demin Cumhurbaşkanı koltuğunda oturan Erdoğan vardır.”

Mete Lokumcu’nun peşi sıra kortej düzlük Sağlam Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu, mütebeddil duruşma başkanına hitaben, “Siz buraya ilk defa geldiniz. Biz sekizinci defadır buraya geliyoruz. Tarihe bir gömlek düşün. Adaletli ve adalete makul tıpkı değişmeyen verin” dedi.

“KEŞİF YAPILMASINI TEMENNI EDİYORUZ”

Kavi Lokumcu’nun ailesinin konuşmalarının arkası sıra avukat Meriç Eyüboğlu meze alarak, “Hopa Davası namına tanıdık Hopalılar o çağ yaşanan davranışlar dolayısı ile yargılanıyor. O davada onlarca adam var yargılanan ve yegâne aynı ahit asayiş sorunu olmadı. Amma Dayanıklı Lokumcu davası kaçırıldı. Trabzon’dahi aynı enstantane yapmaya çalışırken, aynı da komutan ve müddeiumumi değişikliği oldu. Bu adil yargılamaya uygun değildir. Bu yüzden dahi irfan yapılmasını murat ediyoruz” dedi.

“DÖNEMİN KAYMAKAMI BEYNINDE NAMEVCUT. BU YARGILAMA BU AÇIDAN SAKATTIR. ABDULLAH DENIZKÖPÜĞÜ HAKKINDA YANLIŞLIK DUYURUSUNDA BULUNULMASINI MURAT EDİYORUZ”

Eyüboğlu’nun beyanlarının peşi sıra avukat Sercan Aran, şunları söyledi:

Hopa’bile o bölüm kolluk barışçıl haklarını kazanmak talip yurttaşlara saldırmıştır. Birileri günahsız emir verdi diye niteleyerek o öz hukuka muhalif gayrimümkün. İnsanlar yasal mukavemet hakları vardır. O periyot o orada direnenlerde elhak yargılanmaktadır.

Sinan Çetin’in bir filminde ayrımsız görüntü vardır. Ezcümle anlatmaya çalıştığı özdek; Tıpkı gün kalktınız ve birileri diyor ki zeytin aşındırmak yasak. Bu yasağa uyar mısınız? Uymazsınız zeytin severler derneğini kurup uğraş edersiniz. Herhangi Bir haram öz isyancısını yaratır. Verilen buyruk hukuka aykırıdır. Emrin beraberinde, uygulama de hukuka aykırıdır. Muntazır insanlara benzeri anda suyla, gazla saldırılmıştır. Sonucunda üstelik Pek Lokumcu vefat etmiştir. Bu dosyada madun ümera ve emri uygulayanlar maznun amma emri veren dönemin kaymakamı ortada bulunmayan. Bu anlık bu açıdan sakattır. Abdullah Magnezit hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istek ediyoruz.”

SANIK POLİS AVUKATI: “EMRİ VERENLER DA BURADA OLMALIYDI”

Beyanların ardından duruşmaya verilen aradan sonraları murafaa saat 12.00’üstelik yeniden başladı. Duruşmanın başlamasıyla gelişigüzel meze kayran maznun polis avukatı, “Emri verenler burada değil emri uygulayanlar burada diyorlar. Bu konuda katılıyorum. Emri verenler dahi burada olmalıydı” dedi.

ÇORBACIOĞLU: “BAŞBAKAN’IN MİTİNGİNİN HOPA’ÜSTELIK YAPILMAYA AKLA YATKIN DEĞİLDİR DİYE GÜVENLİK BİRİMLERİ BİR IFADE HAZIRLIYOR. BUNA RAĞMEN O MİTİNGİN HOPA’ÜSTELIK YAPILMASINI İSTEDİLER”

Sanık avukatının beyanının ardından şevahit dinlenilmeye başlandı. Tanık sorgusuna 22. Dönem CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu’nun beyanlarıyla başlandı. Çorbacıoğlu, şunları söyledi:

“Ben bu olayın esasen sonuna büyüklüğünde, hassaten olaydan öncesinden beri hem tecrübe tanığım hem hikmet tanığıyım. Olaydan 4 dolaşma önceki 26 Mayıs’ta, CHP Genel Başkanı Eksiksizlik Kılıçdaroğlu Artvin’bile miting yapacaktı. Bizler de Hopa’dahi yapalım diyerek konuşuyorduk çünkü Başbakanın yapacağı biliniyordu. Yani olaydan çokça öncesinden bu biliniyordu. Başvekil’ın mitinginin Hopa’bile yapılmaya akıllıca değildir diye niteleyerek güvenlik birimleri tıpkısı anlatim hazırlıyor. Buna karşin o mitingin Hopa’üstelik yapılmasını istediler Sayın Başvekil Sarp Cızık Kapısı’ndan geçerek Gürcistan ziyareti sonrası Hopa’ya geldi. Mitingden önceki öğün süresince seçme afişlerimizin bütünü kaldırıldı. Başbakanın Miting alanı ile Hopa Meydanı arasındaki açıklık 200 metre kadardır. Arada polis araçları var. İki alanda birbirini göremiyor elhak. Herkes horon oynuyordu. Ben birlikte izliyordum. Sayın Başbakan daha gelmemişti. İki askeri helikopter belirdi saat 11’e geliyordu. O helikopterler meydanın üzerinden ağır sıklet uçuş yaptı ve korku yarattı. O sırada hangi olduğunu anlamadan, bir anda doğal gaz ve su geldi. Hak Yolu namus sözü verdim. O tam hiçbir ihtar yapılmadı, yapılsaydı duyardım. Şahsen ego oradaydım. Kayırıcı geçitten dönemin kaymakamı ve asayiş görevlileri alanı izliyordu.”

BAYRAKTUTAN: “OTOPSİ SIRASINDA METİN LOKUMCU’NUN ÜZERİNDE ÇARPMA İZLERİ GÖRDÜM”

Çorbacıoğlu’nun sorgusunun arkası sıra CHP Artvin milletvekili Meram Bayraktutan’ın ifadeleri dinlenildi. Bayraktutan, şunları söyledi:

“Olayın olduğu çevrim seçme dönemiydi. Olay takkadak ben Yusufeli’nde seçme çalışmasındaydım. Hopa ilçe başkanımız beni arayarak güç vaziyetler olduğunu söyledi. Çalışmamı yarıda bırakarak Hopa’ya döndüm. Hopa’ya geldiğimde olağan üstü asayiş önlemlerinin alındığını gördüm. Mütehammil Lokumcu’yu kaybettik dediler. Hastaneye gittik çabucacık. Orada çok ciddi aynı kalabalık var. Otopsiye ego da girdim avukat yerine. O çevrim orada olan Osman Lokumcu, Takatli Lokumcu’nun gaza maruz kaldığını ve polisin muamelesini anlattı. Otopsi sırasında It Canlı Lokumcu’nun üzerinde darp izleri gördüm. Savcıya bunların tutanağa geçilmesini istedim.”

Şahit sorgularının peşi sıra murafaa heyeti, duruşmaya 14.20’ye kadar vuzuh verdi. Sunulan aranın peşi sıra vuzuh kararını açıklayan duruşma heyeti, sezme talebini ve dönemin kaymakamının şahit kendisine dinlenilmesi talebini reddederek ve tutanak polislerinin dinlenilmesine değişmeyen vererek duruşmayı 26-27 Sülale 2023 tarihine ertelendi.

Share: