Cömert Evran Külliyesi bağ bozumu güzelliğiyle sarhoş etti

Cömert Evran Külliyesi bağ bozumu güzelliğiyle sarhoş etti

KIRŞEHİR – Yetersiz içi ve dar dışından yıl içerisinde binlerce ziyaretçisi olan Ahi Evran-I Ege’nin mezarının vadi aldığı Kırşehir’deki Cömert Evran Külliyesi sonbahar güzelliğiyle mest etti.

Farklı illerden Kırşehir’e mevrut insanlar, Kardeş Evran Türbesine giderek dua ediyor. Cömert Evran’ın öğretileri ise 800 yıldır güncelliğini koruyor. Sonbahar mevsimiyle alay malay sararan yapraklar Ahi Evran’ın naaşının bulunduğu türbe çevresinde sarhoş edici benzeri kaynak oluştururken Kırşehirliler dahi külliye alanı bölgesinde oturarak ara geçiriyor.

UNESCO Dünya mirası listesinde

Cömert Evran Ege Türbesi ve şehirde saha düz Cacabey Medresesi 2015 yılında yapılan çalışmalarla alay malay UNESCO eğreti kültürel mirası listesinde düz aldı. Kardeş Evran Türbesi, UNESCO’nun Dünya Mirası Eğreti Listesi’nde kâin Türkiye’nin 83 varlığından biri olma özelliğini taşıyor. Cömert Evran, Bizanslı esnaf ve sanatkarlarla rekabet edebilir kuzuluk lütfetmek, eser ve mallarının kalitesini yüklenmek, üretimi ihtiyaçlar dahilinde açmak ve Türk nüfusunun iktisadi özgürlüğünü sağlayarak ihtiyaç sahiplerine seçme cins desteği yöneltmek üzere Cömertlik Teşkilatı’nı kurmuştu. İl içi ve yer dışı ziyaretçilerin şehre geldiğinde ziyaretinde bulunduğu geçmiş alan olan külliye ve içerisinde vadi kayran türbe mistik özelliklerinin yanı sıra günümüzde bile anlatılan öğretilerin yaşanmasıyla güncelliğini koruyor. Külliyenin kocaman bir kalıp olduğunu söyleyen Gökhan Doğan; “Cömert Evran-ı Ege’nin öğretilerinin benimsenmesi gerekir. Onun öğretileri hayatımızda güncelliğini koruyor. Ahi Evran’ın öğretilerini bilmeli ve hayatımızda de uyguluyor olmalıyız” dedi. İbrahim Düşüncesiz ünlü yurttaş ise Cömert Evran’ın 800 sene eski yaşantısı ve öğretilerinin halen ayakta ve deli dolu olduğunu belirtti.

Öğretileri kıyamete kadar sürecek

Öte yandan Ahi Evran’ın kurduğu esnaf teşkilatlanması ve oluşturulan öğretilerin kıyamete kadar süreceğini söyleyen Sosyal Bilgiler Öğretmeni Şenol Dönmez; “Cömertlik Teşkilatını kuran Cömert Evran, Ilımlı Asya’dan yola çıktı. Kurduğu sistemin hayata geçmesinde de bildirme majör aynı figürdür. Doğruluk, hak yolu, hak ve hak perspektifindeki prensiplerinin da kıyamete büyüklüğünde bitmeme edeceğini düşünüyoruz” diyerek konuştu.

Share: