Çocukluk hayaliydi, yolların avrat kaptanı oldu

– Çocukluk hayaliydi, yolların eş kaptanı oldu

BARTIN – Şehirlerarası gelgeç otobüslerinin şoför koltuğunda oturan ve herhangi bir dönem binlerce kilometre kat mezuniyet eden Türkiye’nin sınırlanmış avrat otobüs şoförlerinden biri olan Serenay Kafile, çocukluk hayalini gerçekleştirirken kadınların her işte kalburüstü olabildiklerinin üstelik örneği oldu.

27 yaşındaki Serenay Göç şehirlerarası otobüs şoförlüğü yapıyor. Bartın’dan Türkiye’nin ciharıyek yanına sâri haiz Kafile’ü bulaşıcı otobüsünün güdücü koltuğunda görenler iri sargı gösteriyor. Hayatlarında ilk kez tıpkısı kadın otobüs şoförü ile seyahat eden yolcular şaşkınlığı ise otobüs perondan ayrıldıktan biraz zaman sonradan sağlık ve afiyet komple bir yolculuğa yerini bırakıyor. Serenay Barhana, çocukluk hayali olan şehirlerarası otobüs kaptanlığı öncesinde kestirmece 10 yıl kadar şehirlerarası otobüslerde hosteslik yaptı. Elan sonradan E Sınıfı ustalık almak için müracaatta bulundu. Bağlanmış ve kılgılı sınavları başarıyla bütünler Göç, serencam aynı yıldır şehirlerarası geçici otobüslerinin kaptan koltuğunda oturuyor.

Sefer öncesi kalkış saatinden yaklaşık benzeri saat ilk terminale mevrut Kafile, şoför koltuğuna oturup yola çıkmadan önce otobüsün çöz ve aut aksamını tek yegâne taharri ediyor. Çıkış evraklarını aldıktan sonraları hareket saatini beklerken erkek meslektaşlarıyla bir süre kardeş kardeş eden ve posta hatıralarını paylaşan Göç, her seyahat öncesi ve seçkin molada 4 yaşındaki kızını görüntülü arayıp dostane etmeyi dahi ihmal etmiyor.

Yolcuların otobüsteki yerini almasından sonra güvenlik kemerini takıp yola çıkan Barhana’ün esas prensiplerinden biri trafik kurallarına harfiyen uymak oluyor. Reviş halindeyken herhangi bir şeyi unutan ve çabucak yola odaklanan Göç’ün dikkati de yolcular marifetiyle takdirle karşılanıyor.

Her seferin sonunda kendilerine kaptanlık özne Kafile’le yadigâr fotoğrafları çektiren yolcular Barhana’e dualar edip dobra seyahat temennisinde bulunuyorlar. Türkiye’deki sınırlanmış kadın otobüs şoförlerinden biri olan Kafile, kadınların seçme işi yapabileceklerinin birlikte yegane örneklerinden biri oluyor. Çocukluk yaşlardan bu yana balaban araçlara bağlam duyduğunu ve şehirlerarası otobüs kaptanlığını kabilinden erkeklere has olarak akseptans edilen bir mesleği birlikte bu yüzden seçtiğini söyleyen Göç, “Otobüs şoförlüğü maceram şişman araçlara olan sevgimden ve ilgimden muhit başladı. Genel adına bütün motorlu taşıtlarla ilgileniyorum zaten. Otobüs ve tırları ayrıca seviyorum. Mesleğe hosteslikle başladım geçmiş. 9 yıl muavinlik ve hosteslik yaptım. E Sınıfı ehliyetimi almamın peşi sıra 1 senedir üstelik kaptanlık koltuğundayım” dedi.

Kendisini çoban koltuğunda görenlerin evvel şaşırdığını sonra ise şişman memnuniyet duyduklarını belirten Barhana, “Beni otobüsün güdücü koltuğunda görenler bağımlı başta eş olduğum üzere şaşırıyorlar. Şaşıranlar dahi oluor. “Siz mi kullanacaksınız?” şeklinde sorularda soruyorlar. Yola çıktıktan sonraları herkesin şaşkınlığı huzurlu ve dörtköşe bir yolculuğa bırakıyor. Yolcularımız da benim yönelteç başında foto ve videolarımı çekiyorlar. Sosyal medyalarında paylaşıyorlar. Arkadaşlarına, akrabalarına gönderiyorlar” ifadelerinde bulundu.

Tıpkısı kadın kendisine erkeklerin hâkim olduğu otobüs şoförlüğü mesleğinde zorluklarla dahi karşılaştığını amma bunların aşılabilecek şeyler olduğunu kaydeden Barhana, “Genelde erkeklerin yoğunlukta olduğu tıpkısı yerde çalıştığım amacıyla illa gelişmemiş zorlukları oluyor oluyor amma aşılmayacak şeyler değil. Yolculuklarda kızımı özlüyorum. 4 yaşında Içki Mira adında tek çocuğum var. Annem bakıyor beraber yaşıyoruz. Onu çokça özlüyorum ama onun için doğrusu gelişigüzel şey hayattaki. Onun üzere devam ediyoruz ve edeceğiz. Ben mütekait olana büyüklüğünde bu işi ayırmak istiyorum. İnşallah yapacağım dahi” şeklinde konuştu.

Aynı otobüste dönüşümlü kendisine çoban koltuğuna sabık Emin Güngör birlikte Kafile’le gelişigüzel çalışmaktan serencam rütbe mutlu olduğunun altını çizip, “Kestirmece aynı yıldır gelişigüzel çalışıyoruz. Serenay kaptanla çalışmaktan gayet bile memnunum. Hiçbir sıkıntımız yok, tek sorunumuz bulunmayan. Şoförlüğü bile 10 kolpo, gayet asude. Direksiyona geçtiği antlaşma gelişigüzel şeyi unutuyor ve yola odaklanıyor. İşini isteyerek yapıyor. Süfli ayrımsız karı kaptanla çalışmak onur ve alım verici. Herkesin kurum duymasını istiyoruz. Yani bu meslekte bir bayanın olması gerçekten çokça müjdeli aynı özdek” diye duygularını rapor etti.

Kafile’le birlikte İstanbul’dan Bartın’a seyahat fail yolculardan Heves Sembol ise, “Aynı kadının otobüs kaptanlığı yapması sıradan çalım verici. Serenay kaptan kadınların toplumun gelişigüzel alanında ne kadar muvaffakiyetli olduklarının ve olabileceklerinin simgesi adeta. Yolculuğumuzun seçkin andaç esenlik doluydu. Çokça tetik ve trafikte diğer şoförlere karşı dahi çokça saygılı. İşini bayıla bayıla yaptığı seçme halinden belli. Cenabıhak yolunu bütün boş eylesin diliyorum” dedi.

Share: