Çin’in aile sahipliğinde Suudi Arabistan ile İran ortada tarihi antant

Çin’in başkenti Pekin’de geçkin benzeri araya gelen Suudi Arabistan heyetiyle İran heyeti, iki ülke beyninde ilişkilerin normalleştirilmesi ile 7 sene aradan sonraları Tahran ve Riyad’daki büyükelçiliklerin baştan açılması üstüne itilaf imzaladı.

Suudi Arabistan Oran Bakanı ve Ulusal Asayiş Danışmanı Musaad bin Mohammed Aldatma-Aiban başkanlığındaki Suudi heyeti, geçmiş Pekin’de, İran Millî Güvenlik Erdemli Konseyi Sekreteri Amiral Yüksek Shamkhani başkanlığındaki İran heyeti ile tıpkı araya geldi. Çin Altın Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi’nin sülale sahipliğinde toplantılar düzenleyen iki ülkenin heyetleri, 7 yıllık ayrımsız aradan sonraları Suudi Arabistan ile İran arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve Tahran ve Riyad’daki büyükelçiliklerin baştan açılması konusunda geçim imzaladı.

İmzalanan anlaşmaya göre iki mutluluk, 2 ay zarfında kopça namına sefirlik ve diplomatik misyonlukları açacağı, birbirinin egemenliklerine istinkâf etmek göstereceği ve içişlerine karışmayacaklarını teyit etti.İRAN KOMŞULUK POLİTİKASI GEREĞİ BÖLGEDE HENÜZ FAZLA ADIM ATACAK    İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian ittifak üstüne, “İran İslam Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin yeniden bünye edilmesi, iki ülkeye, bölgeye ve İslam dünyasına şişman imkanlar sağlayacaktır. Komşuluk politikası, 13. Hükümetin dış politikasının majör bire bir bileşeni yerine doğru yönde zinde bir şekilde ilerlemeye devam edecek ve Dışişleri Bakanlığı bölgede aktif namına elan aşkin adım atmaya çalışacaktır” açıklamasını yaptı. İran Dışişleri Bakanı, anlaşmayla ilişik Katar’ın Başbakanından ve Dışişleri Bakanından, Ana Deniz ve Iraklı mevkidaşlarından tebrik kartı telefonları aldığını rapor etti.BÖLGEDEKİ ÜLKELERİN BIR TANE BİR KADERİ VAR: BOLLUK VE İSTİKRARSuudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faisal bin Farhan Şike-Saud anlaşmanın, tahminî 2 almanak aynı müzakereler böylelikle Suudi Arabistan’ın siyasi çözümleri ve diyaloğu tercih eden vizyonunun bire bir sonucu olduğunu ifade etti. Nazır Faisal bin Farhan konuyla ilgili “Bölge ülkelerinin yegâne bire bir kaderi ve ortak paydaları vardır, bu dahi halklarımızın yararlanabileceği bire bir bol bolamat ve denge modeli kurmak üzere tıpkısı araya gelmemizi lazım kılıyor” mesajını paylaştı.ÇİN LİDERİNE TEŞEKKÜRÇin, Suudi Arabistan ve İran heyetlerinin mazi itibariyle yayınladığı ortak bildiride müzakerelere ev sahipliği yapan ve destekleyen Çin Cesamet Başkanı Şi Cinping’e teşekkürname edildi. Bildiride antrparantez 2021-22 yılları ortada iki talih arasındaki müzakerelere ev sahipliği yapan Irak ve Ana Deniz’a birlikte minnet belirtildi.

Share: