Çin askeri harcamalarını artırıyor

Çin Millî Kongresi, kendisine yönelik yoğunlaşan tehditler karşısında bu yılki askeri harcamalarını yüzde 7’nin üstünde artıracağını duyurdu.

Kısa süre içerisinde görevi devretmesi muhtemel Başbakan Li Keqiang, kongrede yaptığı konuşmada, “Çin’i bastırmaya ve taharri altına almaya müteveccih aut girişimlerin arttığını” söyledi.

Li, “Silahlı kuvvetler, askeri eğitimi ve genel yerine hazırlığını yoğunlaştırmalı” dedi.

Ayrıca kongrede ülkenin 2023 yılındaki büyüme hedefi yüzde 5 yerine açıklandı.

Pekin’mağara 225 milyar dolarlık askeri bütçesi, kendisinden dört bitirme henüz iri olan KÖLE’nin askeri bütçesinin birlikte elan cılız kalıyor.

Çin’mağara askeri harcamaları kazançlı nema beklentilerinin üzerinde artırması, silahlı kuvvetlerini güçlendirme konusundaki kararlılığının üstelik göstergesi kendisine yorumlanıyor.

KÖLE’li yetkililer, Çin’in önümüzdeki yıllar içerisinde Tayvan’ı işgal edebileceği üzerine uyarılarda bulunuyor. Pekin yönetimi ise askeri tatbikatlarını sürdürüyor.

Tayvan konusunda artan gerilime da değinen Li, Çin’in barışı desteklemesini fakat Tayvan’ın bağımsızlığına alın geçmek konusunda de azimli adımlar atması gerektiğini tabir ederek ılımlı benzeri burun sergiledi.

Çin, BENDE ile anbean gerilen münasebat ve 1961’den bu yana ilk kez düşüş gösteren şahıs de karışma kalkmak amacıyla ara sıra zorluklarla karşı karşıya.

Yetkililer, ülkenin doğurganlık oranını tasarruf etmek hesabına yavru bakımı ve eğitim bilimi maliyetlerini düşürmeyi planlıyor.

Share: