Çifte vatandaşlara Bulgaristan seçimlerinde fikir kullanma çağrısı

Yalova Balkan Göçmenleri Eğitim Firez ve Tesanüt Derneği (Bal-Göç) Başkanı Lütfi Hür, 2 Ekim’da gerçekleştirilecek Bulgaristan umumi seçimlerinde Türkiye’bile dallı güllü tekme vatandaşlara oy istimal çağrısında bulundu.

Bal-Kafile Başkanı Lütfi Bağımsız Milletvekili, deneklerine ilişik Balkan Evi’nde matbuat toplantısı gerçekleştirildi. 2 Teşrinievvel 2022 Pazar günü yapılacak seçimler amacıyla yapılan çalışmaları anlatan Müstakil, Bulgaristan’da geçtiğimiz yıl 3 parça seçimin yapılmasına rağmen muvaffakiyetli tıpkısı koalisyon hükümetinin kurulamadığına dikkati çekti. Hükümetlerdeki dingildeklik nedeniyle yeniden erken seçim kararı alındığını anlatan Mutlak, “Bu seçme bizim için ayrımsız esbak seçimlerden daha makro. Bulgaristan’üstelik siyasi bire bir istikrarsızlık, emniyetsizlik var. Bunun nedenlerinden tıpkısı tanesi üstelik Bulgaristan’bile parlamentoya giren partiler yöre yargılı, ‘Hiçbir antlaşma Türe ve Özgürlükler Hareketi Partisi ile biz koalisyon hükûmeti kurmayız’ diye seçimlere gittiklerinden bu anarşi yaşanıyor. 4 münasebetsiz tümen birbirine koalisyon hükûmeti ortağı olunca hükümetler birlikte stabil olmuyor. Önümüzdeki ahit Doğruluk ve Özgürlükler Partisi ‘güven ve balans’ sloganıyla seçimlere ser yaptı” diye niteleyerek konuştu.

Seçim günü beyanname doldurulmadan dilekçeyle düşünce kullanılabilecek

Türkiye genelinde 143 sadık açıldığını fakat dilekçelerle bu sayının artabileceğini anlatan Mutlak, şöyle konuştu:

“Çevrimiçi dilekçeler doldurularak sandık sayısını artırmayı planlıyoruz. Elhak Yalova’bile güzeşte seçimlerde 3 kasa açılmıştı, Yalova forma, Çiftlikköy 500 Evler ve Altınova Subaşı’nda. Bu yıl sandık sayımımızı Yalova merkezde 2’ye çıkarmayı planladık. Ona göre dahi hazırlıklarımızı yaptık. 2’nci benzeri sandık açılması için 501 dilekçe doldurulması gerekiyor. Tığ bugüne büyüklüğünde 610 dilekçe doldurmuş bulunmaktayız. farklı günümüz var. Umarım bu kopya daha de artacak. Yalova’dahi etkili vatandaşlarımızın duyarlılığından muhit kendilerine şimdiden teşekkürname ediyorum. 6 eylüle kadar derneklere başvurarak dilekçelerini doldursun. Aynı zamanda bu arzuhâl intihap günü bildirge doldurmadan, yoğunluğa etmen vermemiş, yığılmalar ham oluyor.”

“Politik istikrarın sağlanması hesabına oylarımızı hep gelişigüzel kullanacağız”

Herkesi sandık başına giderek oy kullanmaya davet fail Özgür, “Türklüğüne erbap çıkmak istiyorsa, Bulgaristan vatandaşlığına topluluk geçmek istiyorsa lütfen bütün 2 Ilk Teşrin’birlikte kasa başına gelerek demokratik hakkı olan oyunu kullansın. Biz Yalova’da dört sandığın açılması üzere gereken gayreti gösterdik. Bundan sonrasında de vatandaşımız sandığa gelerek oyunu kullansın. Bir ülkenin bambaşka ülkenin bağırsak işlerine obstrüksiyon hakkı yoktur ama biz tekme vatandaşlar kendisine derneklerde benzeri araya gelerek Bulgaristan’daki politik istikrarın sağlanması yerine oylarımızı hep birlikte kullanacağız” diyerek konuştu.

“Biz Bulgaristan’ın kalkınmasını istiyoruz”

Yalova’bile yaklaşık 2 bin 300 kişinin düşünce istimal hakkı olduğunu anlatan Bağımsız, serencam seçimlerde bin 600 düşünce kullanıldığını söyledi. Bu seçimlerde sayının 2 bine çıkmasını istediklerini dile getiren Müstakil, “Bulgaristan parlamentosunda 240 iskemle bulunuyor. Son seçime tığ 3’üncü fırka yerine 34 mebus ile parlamentoya girdik. Maatteessüf bu hasmane tutumlarından etraf değişik partilerin Bulgaristan Türklerine karşı tutumu zımnında koalisyona giremedik. Bu istikrarsızlıktan sonradan bize ihtiyaçları olduğunu görüyoruz. Bulgaristan bizim vatanımız. Tığ Bulgaristan’ın kalkınmasını istiyoruz. Biz Bulgaristan’dahi muvazene olmasını istiyoruz” dedi.

Hür, 2 Ilk Teşrin’dahi gerçekleşecek seçimlerde görüş kullanma işlemlerini saat 07.00-20.00 saatleri beyninde yapılacağını sözlerine ekledi. – YALOVA



Share: