CHP Iktisat Masası Kocaeli’nde… Faik Öztrak: “Nereden Bakarsak Bakalım, Türkiye’de Çokça Hazin Bir İşsizlik Sorunu ile Alın Karşıyayız”

CHP Sözcüsü Yüksek Öztrak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre serbest tanımlı başıboşluk oranının temmuz ayında yüzdelik 20,4’ten yüzde 22,4’e yükseldiğini belirterek, “Nereden bakarsak bakalım, Türkiye’birlikte çok hazin aynı başıboşluk sorunu ile cebin karşıyayız. Üste ‘degaje tanımlı işsizlik’ dediğimiz cins başıboşluk rakamı dahi geçkin açıkladı. Orada, aylak sayısının 700 binden daha fazla arttığını görüyoruz” dedi. Öztrak, devletin getiri ödemelerine ilgilendiren ise “Bütçede olan bitenler, hükümetin tercihlerini gösterir. Hakeza baktığımızda, bir kat, familya-temmuz döneminde getiri giderlerinin 151 bilyon TL’ye çıktığını görüyoruz. En nazik masraf kalemi, seviye korumalı yatırım; rate maliyeti olacaktı, şu anda bütçedeki maliyeti 61 milyar TL… Çiftçilere verdiğimiz mal vakit kaybetmeden 23 milyar TL. Esnafa verdiğimiz servet birlikte zar el 6 bilyon TL’yi geçiyor” diyerek konuştu.

CHP Umumi Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Yüksek Öztrak’ın başkanlığındaki Tutum Masası, bugün Kocaeli’hangi geldi. Tutum Masası heyeti, Kocaeli’nde geçmiş kendisine hareket insanları ile buluştu.

Faik Öztrak, toplantıda hareket insanlarına Türkiye’deki kazançlı mesail üstüne sokum yaptı ve CHP’nin dört ayaklı Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi’nin anne başlıklarını anlattı. Öztrak, Altılı Ganyan Masa’nın ekonomide yaşanan sorunlar konusunda uzlaştığı tayin ve hal önerilerini de aktardı.  Öztrak’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“BÖLGEYE BARIŞ, FAKAT AZERBAYCAN’IN YER BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI GÖSTEREREK GELİR: Esbak, Azerbaycan- Ermenistan sınırında meydana mevrut çatışmalarda şehit olan Azerbaycan askerlerine Allah’tan yağmur, yakınlarına dost ve kardeş Azerbaycan halkına sabırlar diliyorum. Bölgeye sulh, fakat Azerbaycan’ın yer bütünlüğüne çekinmek göstererek sağlık.

KOCAELİ HERHANGI BIR ZAMAN ’41 DEFA MAŞALLAH’I KESIN ADALET EDİYOR: Kocaeli’ndeyiz. Kocaeli, bizim musahabe etmekte olduğumuz maatteessüf 41’inci değil, 42’nci diyar amma Kocaeli seçkin zaman ’41 yol maşallah’ı muhakkak doğruluk ediyor. Türkiye’nin beniz seyelan olan şehirlerimizden bire bir tanesi. Plakası üstelik 41.

SİZDEN ALDIĞIMIZ BİLGİLERLE HENÜZ DE ZENGİNLEŞTİRDİK: 42 ili görüşme ettik. Genel Başbuğ’ımız ‘Bu masayı kurun’ dedikten sonradan dahi 61 bin kilometre defa yapmışız. Bilcümle bu ziyaretlerimiz sırasında ülkemizin yaşadığı buhranı elan yakından strateji, bu bunalım içinde faaliyet gösteremeye, yaşamlarını sürdürmeye çalışan siz hisse senedi insanlarının ağızdan birlikte ne olup hangi bittiğini yakından dinleme imkanını bulduk. Bu çerçevede dahi bizim tutum ile ilgili geliştirmekte olduğumuz programı sizden aldığımız bilgilerle elan de zenginleştirme fırsatını yakaladık.

TEK ÂDEM VE BUNUN DEVLETTE HASTALIK OLDUĞU KRİZ: Türkiye, aynı anda iki krizi birlikte yaşıyor. Bunlardan tıpkısı tanesi, tıkanan büyüme modeli ve bunun bozukluk olduğu tutum akse; diğeri bile ülkede kurulan ucube Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yani, tek koca ve bunun devlette hastalik olduğu akse.

SICAK PARAYA RACI BÜYÜME MODELİ TÖKEZLEMEYE BAŞLADI: Nema modeli, dünyada sermayenin elan ihtiyatkâr arkaç gelmesi ile gelişigüzel, ÇAKER Eşkal Bankası’nın 2013 yılında ‘Ben artık eskisi kadar dünyalık basmayacağım’ demesi ile gelişigüzel Türkiye’nin izlemekte olduğu sıcak paraya dayanan tahaccüm modeli de tökezlemeye başladı. Gene biricik insan rejiminin gelmesi ile alay malay da ülkede duraç falan kalmadı, krallar ortaya bundan sonra. Kurumsal kapasitemiz aşındı. Türkiye’nin, dışarıda, ‘güvenilmez ortak’ olduğu algısı güçlenmeye başladı. Toptan fırsatları kaçırma riskimiz arttı.

EMEKÇİLERİN BU DÖNEMDE KAYBI 67 MİLYAR DOLAR: Büyümenin kalitesinde çokça güç aksama var. Birincisi; bu büyümeden ücretlilerin aldığı behre, 2016’dan itibaren düşmeye başlıyor, 2018’den itibaren da çakılıyor. Ücretlilerin büyümeden aldıkları behre, yüzde 31’lerden, 10 fakül şapadanak düşüp yüzde 21’lere büyüklüğünde geriliyor. 2 yılda yekpare 10 benek kayıp. İki buçuk yıllık dönemi aldım. Ondan geçmiş iki buçuk, üç almanak dönemde elde ettikleri payı korumuş olsalardı hangi alacaklardı, baktım. Emekçilerin bu dönemde kaybı 67 bilyon dolar.

BÜYÜME İLE BİRLİKTE PAHALILIK AZDI: Bütün acun, büyümenin sürdürebilir, kaliteli olması için büyümenin etraflı olmasından küçümseme ediyor. Bizdeki büyüme, maalesef eksiksiz olmaktan haddinden fazla uzak. Bir apayrı yetişkin sevgili; tahaccüm ile birlikte pahalilik azdı. Zaman enflasyon, yüzde 80. Bu, benzeri zamanda enflasyonu birlikte azdıran tıpkısı tahaccüm oldu. Tıpkısı ayrıksı sıklet; bu tahaccüm, ayrımsız zamanda dış dengeyi birlikte bozuyor.

‘BÜYÜYORUZ’ MESELESİ ARTIK SÜRDÜREBİLİR OLMAKTAN ÇIKTI: Bu büyümeyi tanımlarsak bu tahaccüm, kelimesi kelimesine zücaciye dükkanına giren fincancı katırı gibi. Kırıp döküyor. Böylelikle ne oluyor? Böylece bugün olduğumuz yere geliyoruz. Cemaziyelevvel açıklandı; sanayi üretimi, bire bir eski aya bakarak yüzdelik 6 gerilemiş. Tıpkı geçmiş yıla birlikte baktığımızda, burada bile büyüme hızının korkulu şekilde düştüğünü görüyoruz. Ama yetmez; sanayi ile geleceğe çevrilmiş verilere baktığımız devir, endekslere baktığımız zaman, doğrusu temmuz, ağustos aylarının donuk aylar olduğu ortaya çıkıyor. Demek kim bu ‘yüksek oranda büyüyoruz’ meselesi çıktı sürdürebilir olmaktan dahi bundan sonra.

MİLLETLERİN ZENGİNLEŞMESİ, KRAL DEĞİL KAIDE OLMASINA BAĞLI: Şirketler, krediye ulaşamıyor. Ulaşabilenin birlikte krediye ihtiyacı yok. Ona de ‘Kredi kullan’ diyorlar, o üstelik diyor ki ‘bu büyüklüğünde müdahale edersen ben kuşkusuz cesaret kullanayım?’ Böyle benzeri acayip bina ile yüz yüze kaldık. Milletlerin zenginleşmesi, kral değil ayaklık olmasına bağlı.

BU SİSTEMİN GELMESİ İLE BİRLİKTE KURUMSAL ALTYAPI TAMAMEN ÇÖKTÜ: Zaman biz, seçkin platformda diyoruz ki ‘Türkiye’nin arz büyük sıkıntısı bugün ülkedeki sistemdir’. Bu cümle, önümüzü tıkamış, cebimizi boşaltmıştır. Bu bir tane yabanlık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ülkemize, milletimize yaramamıştır. Bundan kurtulmamız halinde Türkiye, şipşak kalkınma imkanını yukarı makul, gelirini yukarı makul çekme imkanını bulacaktır. Bu sistemin gelmesi ile alay malay kurumsal altyapı ağiz ağiza çöktü. Bunun sonucunda bile iktisat çok alçak sıkıntılara girdi.

BORÇLARI DÜŞTÜĞÜNÜZ AHIT KASADA NE KALDI, ONA BAKIYORUZ: Forma Bankası döviz kasası boşaltıldı. 2018 Temmuz ayından itibaren Şekil Bankası kasasının boşaldığını görüyoruz. Namus Borcu alıyorlar dost ülkelerden, kasayı boşsa dolduruyorlar, onunla da dış alım yapıyorlar, bunu üstelik itiraf ediyorlar. ‘Kasa boşaldı’ derken tığ, bu borçları düştüğünüz antlaşma kasada ne kaldı, ona bakıyoruz. Kamu 128 milyar dolar, geçtiğimiz yılın sonuna büyüklüğünde Hat Bankası’nın kasasından buharlaşmış.

PARAMIZI PUL ETTİLER VE ENFLASYONU AZDIRDILAR: Dövizle ilgili seçkin şeye engelleme etti. Piyasanın kendi işleyişi değişik benzeri noktayı gösterirken cesamet müdahalesi ile ‘bu şekilde yapacaksınız’ talimatları verilmeye başlandı. Hassaten Biçim Bankası’nın, Hazine’nin komutan yardımcıları, iş insanlarını aradılar, ‘Şu kadar döviziniz var, bozdurun, şuraya geçin’, ‘Size şu kadar cesaret vereceğiz ama o kredileri pekâlâ kullandığınız üzerine bize fatura getireceksiniz’ gibi son basamak müdahaleci benzeri yaklaşımla ‘milletin elindeki dövizleri toplayıp sakat oyuna bitmeme edebilir miyiz’ dediler. O çerçevede de ‘Faiz amil, pahalilik netice’ diyerek ülkemizde paramızı bul ettiler ve enflasyonu azdırdılar.

SAPMA MECMU HEDEFLERDE İKİ KATINDAN HENÜZ FAZLA: Müphemiyet arttı. Başlıca antant cüret endeksi şipşak düşüyor. Ayrıksı taraftan kur ile ilişkin beklentilerde de haddinden fazla okkalı aynı ipham var. Bu hükümete duyulan güvensizlik, ayrıksı şeylerden birlikte kaynaklanıyor. Hatırlayın, bu hükümet, 2011 yılında kişi seçim beyannamesine şu hedefleri yazmıştı; ‘2023’te milli gelir 2 trilyon dolar olacak. adam başına dirimsel 25 bin dolar olacak. İhracat 500 milyar dolar olacak. İşsizlik yüzdelik 5’e düşecek’. Sonra yetmedi, götürdü bunu plana dahi yazdı. Yani devletin resmi rakamları haline birlikte geldi. Bugün, 2023’e ayrımsız sene kaldı. Bu hedeflerin neresindeyiz diye niteleyerek baktığınız ant, OVP diyor kim ‘867 milyar dolara olacak’. 2 trilyon dolar nerede, 867 bilyon dolar nerede? Yarısı de değil. ‘kişi başına dirimlik 10 bin dolar olacak.’ 25 bin dolar nerede, 10 bin dolar nerede? ‘İhracat 500 bilyon dolar olacak’ demişlerdi, yalnız 265 milyar dolar olacak. On Paralık ithalattan konuşmuyorlar, ihracat ile ilişik hep başarı hikayeleri dinliyorsunuz. Amma vaat edilene göre olduğumuz yere baktığımızda haddinden fazla bati tıpkısı akamet var. İşsizlik, ‘Yüzde 5’e düşüreceğiz’ demişlerdi, yüzde 10. İki tiran. Sapma, eksiksiz hedeflerde iki katından henüz fazla. Bu, üstlenme ettiğini hesabına getiremeyen tıpkı dümen ile yüz yüze olduğumuzu gösteriyor. Bu da çokça ağır sıklet yürek bunalımına katkıda bulunuyor.

ÇİFTÇİLERE VERDİĞİMİZ PARA ELDEN 23 MİLYAR TL: Kâin rezervlerimizin, 4 aylık ithalatımızı print karşıladığını görüyoruz. Dışarısı birlikte bunu hakeza görüyor, ‘gel sene vecibe verelim, ama şu dediklerimizi da yerine getir’ diyor. Onun üzere daim düşüncesiz girişim atıyoruz aut politikada. Hükümetin tercihlerini gösteren doküman, bütçedir. Bütçede olan bitenler, hükümetin tercihlerini gösterir. Hakeza baktığımızda, ayrımsız el, karı-orak ayı döneminde getiri giderlerinin 151 bilyon TL’ye çıktığını görüyoruz. Bildirme balaban masraf kalemi, düzem korumalı mevduat; liyakatsiz maliyeti olacaktı, şu anda bütçedeki maliyeti 61 bilyon TL. 61 milyar TL, kırat korumalı yatırım için ödediğimizi görüyoruz. Çiftçilere verdiğimiz servet elden 23 milyar TL. Esnafa verdiğimiz servet de ilan el 6 bilyon TL’yi geçiyor. Nedeniyle bu hükümetin bazı tercih ettiği, buradan da ayan seçik, kemiksiz gözüküyor. İlk misil Türkiye’da faiz ödemeleri, ana servet ödemelerini geçti. Bu, esasen iflasın ilanıdır.

NEREDEN BAKARSAK BAKALIM TÜRKİYE’DE HADDINDEN FAZLA YAKICI BİR İŞSİZLİK SORUNU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ: Türkiye, gençlerini yetiştiriyor. Her ilde darülfünun açtık. Amma yetiştirdiğimiz ayrıntılar süreduran. Buna eşit birleştirme sanayi bölgelerinde hisse senedi insanları da çalıştıracak insanları arıyor. Burada bir ahenksizlik var. Bizim sistemimiz, aranan işgücünü yetiştirmiyor. Onun dışında birlikte arz ile talebi benzeri araya getirmeyen tıpkısı sevap sistemi olabilir. Nereden bakarsak bakalım, Türkiye’dahi çokça iğneli bire bir aylaklık sorunu ile cebin karşıyayız. Hatta ‘açık tanımlı başıboşluk’ dediğimiz ana işsizlik rakamı de evvel açıkladı. Orada, baktığımızda, tembel sayısının 700 binden daha aşkın arttığını görüyoruz.”

“ORGANİZE SANAYİLERE BİR METRE DAHİ RAYLI SİSTEM YAPILMAMIŞ”

CHP Kocaeli Milletvekili ve Tutum Masası üyesi Tahsin Tarhan, toplantının açış konuşmasında, “Kocaeli’ne dışarıdan baktığınızda elden endüstri aklınıza geliyor. Kocaeli’nin bir tarafı Karadeniz’e cephe, bire bir tarafı Marmara Körfezi’ne alnaç, benzeri tarafı Sapanca Gölü’hangi, bire bir tarafı Kartepe Dağları ile… Esasta Türkiye’nin genişlik güzel illerinden birisi” dedi.

Kocaeli’nin sorunlarına değinen Tarhan, “Kombinasyon sanayilerine bire bir metre üstelik raylı bütün yapılmamış. Şişman sıkıntılarımız var. Hoppadak ve takkadak adam başına envestisman 5 bin TL. Yani 45 bin TL idrak ödüyoruz, onun karşılığında de 5 bin TL yatırım alıyoruz. Bu yatırımla bu bölgenin sorunlarını nakız şansımız bulunmayan. Onun amacıyla, endüstri kentiyiz, peki ama ayrımsız zamanda liman kentiyiz. İl başkanımız söyledi, 35 kesim liman var. Hususi limanlarla gelişigüzel 44 şerha liman var. Bu limanlardan ufuk balıkçılık bu kentte, körfezde camit, münteha. Sanayinin şaz yapılaşmasından hava ekincilik birlikte yıkılma noktasında. Onun amacıyla tığ, bu kentin sahipleri adına bu kentin geleceği için benzeri arada olup hem envestisman yapan hem de bu bölgede siyasa fail, kentine ve ülkesine bakım özne siyasetçilerle birlikte bu kenti baştan planlayıp gelecek nesillere doğasıyla, yeşiliyle, deniziyle, sanayisiyle, ulaşımıyla, gerekirse limanlarıyla bırakmamız gerekiyor” diyerek konuştu.

“HEPİMİZ BU EKONOMİK BUHRANIN İÇİNDEYİZ”

CHP Kocaeli İl Başkanı Müstakil Kategorik ise “Bilindik, hepimiz bu ekonomik buhranın içindeyiz. Hepimiz gösterişli sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntılarla ait çözüm reçetesini zaman Sayın Genel Başbuğ Yardımcım Faik Öztrak’ın sunumuyla sizlere aktaracağız” dedi.



Share: