Çavuşoğlu: Sulh üzere sunu haddinden fazla ceht harcayan mutluluk Türkiye

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa’nın Strazburg kentinde Türk vatandaşlarıyla tıpkı araya geldi. Burada yaptığı konuşmada, aut politikada Türkiye’nin barışa ve diplomasiye müteveccih politikasını değerlendiren Çavuşoğlu, “Arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık rolümüz elan hareketli ağıl geldi. Ukrayna savaşında politik süreçte arz çalışkan talih Türkiye” dedi.

Nazır Çavuşoğlu, Türkiye’nin aut politikada arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık rolünde canlı ağıl geldiğini ifade ederek, “Arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık rolümüz henüz canlı ayla geldi. Ukrayna savaşında politik süreçte sunma faal büyüklük Türkiye. Ateşkesin üretim edilmesi üzere yer çokça çaba harcayan devlet Türkiye. Amma o kadar kolay değil, zira savaşın bitmeme etmesini isteyenler dahi çokça” dedi. Icra Vekili Çavuşoğlu, Ukrayna’birlikte köle takası, tahıl anlaşması kadar konuların birlikte arabuluculuk politikasının muvaffakiyetli bire bir örneği olduğunu belirtti.

“GÖRÜŞLERİNİZİ AHZETMEK BİZİM İÇİN FAYDALI”Bakan Çavuşoğlu, ülfet edilen gelişigüzel ülkede orada faal Türk vatandaşlarıyla aynı araya gelmeye çalıştıklarını belirterek, Türk vatandaşlarının fikirlerinin önemini vurguladı. “Vatandaşlarımızı dinlemeden çağrıştırmak bizi rahatsız kıymet” diyen Çavuşoğlu, “Tabiatıyla aut politikamızı bile elçi benzeri tatlılıkla oluşturuyoruz, uyguluyoruz, geliştiriyoruz. O nedenle sizleri bile itaat etmek, sizlerin dahi görüşlerini almak bizim üzere müfit. Vakit Kaybetmeden her güzeşte gün kalitesini ve hızını geliştirdiğimiz konsolosluk hizmetlerimiz üstüne değil, genel anlamda aut politikamızla ait görüşlerinizden seçkin devir faydalanıyoruz” diye konuştu.”ACUN ÇOK HIZLI DEĞİŞİYOR”Son 3 yılda dünyada çokça hızlı tıpkı değişimin olduğuna özen çeken Bakan Çavuşoğlu, “Acun çokça acul değişiyor. Sizler üstelik bu değişimi yaşadığınız Fransa’de, komşu ülkelerde, Avrupa’nın tamlık merkezinde de görebiliyorsunuz. Çabucak son 3 yıla baktığımız ahit, önceki global benzeri müstevli, Covid başladı. Arkasından abuhava değişikliği ve yer krizi hepimiz etkiliyor. Geçen benim şehrim Antalya’da ve Muğla bölgesinde, bu literatür evvel aylarında birlikte gine aynı yangın olmuştu. Ama geçen seneki yangın Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki arz balaban yangınlar. Dominant felaketlerimiz oldu. Ahi Pakistan’dahi aylardır devam eden yeğin felaketi var. Türkiye olarak kardeşlerimizin yanındayız, sürekli yardımlarımızı götürüyoruz. Rusya-Ukrayna savaşı dahi zaman Avrupa’nın cemi ortasında, hepimizi etkileyen tıpkı savaş. Faaliyet, yakıt, benzen, su, üste azık kadar kanıksadığımız imkanlar bundan sonra lükse dönüşüyor. Bunlara merhem bulmamız gerekiyor. Bu süreç, bu aceleci değişen ve insanları hepimizi sarsan günce hayatımızı köklü etkileyen bu proses, güç değişiklikleri birlikte yanında getirecek” ifadelerini kullandı.”ÖNCELİKLE ÇIKARLARIMIZI KORUMALIYIZ”

Türkiye’nin evvel hedefinin kendi türe ve çıkarlarını yüklenmek olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, “Biz öncelikle türe ve çıkarlarımızı korumak zorundayız. Bu krizlerin ülkemize ve milletimize etkisini yer organ ıskat etmek bizim görevimiz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde üstelik bunu yapmaya çalışıyoruz. Ama Türkiye’yi gelecek yüzyıla hazırlayan benzeri dahi projeksiyonumuz var. Benzeri uyanıklık ortaya koyduk. 2023, 2053, 2071 vizyonları derme çatma sloganlar değil. Türkiye asrı diyoruz ve inşallah Türkiye 21’inci yüzyıla damgasını vuracak” dedi.

Share: