Çankırı ruzname haberi: Rahman: “(Putin’e) Ölçülü Asya ülkelerine yönelik Sovyetler gibi siyaset izlenmemesini istiyoruz”

Tacikistan Cumhur Reisi İmamali Rahman, Rusya Büyüklük Başkanı Vladimir Putin’den, Orta Asya ülkelerine eski Sovyetler Birliği kabilinden davranılmamasını istedi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan Orta Asya-Rusya Zirvesi’nin sınırlanmış bölümüne ilişkin içtimai medyada yayılan görüntülere göre, Tacikistan Reisicumhur Rahman, Rusya Ululuk Başkanı Vladimir Putin’e seslendi.

Konuşmasında, Rusya ile ilişkilerin fiyat olmadığından şikayet fail Rahman, “Sovyetler Birliği’nin dağılmasına sizinle gelişigüzel tanık olduk. Yoz cumhuriyetlere, aşağılık milletlere – benzeri gündeş kadar – ilgi edilmediğini gördük. Anane ve görenekler dikkate alınmadı. Kalkınmaya bindi verilmedi.” dedi.

Putin ile esbak yaptıkları görüşmede, temas yıl Rusya’ya giden iki milyon Tacik göçmenden bahsettiklerini anımsatan Rahman, Taciklerin Rusya’ya sadece hisse senedi için değil, eğitim bilimi ve otama için de gittiğini ve her sene Rusya’ya revan Tacik vatandaşların bütün sayısının 2 milyonu geçtiğini vurguladı.

Rusya’nın, kendisini ilgili besin sektöründe Mutedil Asya ile ticaretini geliştirdiğini ancak bu konuda ortaklarına değer davranmadığını müstakbel süren Rahman, “Nedense Tacikistan’da planlı ‘şanssız’ tıpkı foruma Rusya’dan on paralık olmazsa nazır düzeyinde ortaklık olması için Dışişleri Bakanlığına emir verdim, başkaca sizinle konuştum ama namevcut, icra vekili yardımcısı düzeyinde katılma oldu. İşte (Rusya’nın) önemli ortağı olan Tacikistan, bunu mu türe ediyor? Biz bunu yapmıyoruz, değil mi?” ifadelerini kullandı.

Rahman, Tacikistan halkının adetçe balaban olmadığına, kendilerinin 100-200 milyonluk bire bir millet olmadığına meni ederek, “Ama bizim zat tarihimiz, kültürümüz ve insanlarımız var. Gocunmak kaldırmak istiyoruz. Biz verimsiz (devlet) değiliz. Eroin kaynakları itibarıyla zengin ülkeyiz. Anne mühim ortağımız olan Rusya’nın menfaatlerine gelişigüzel ahit tırsmak duyduk. Tığ üstelik içtinap etmek gösterilmesini, sair ülkeler kadar fiyat davranılmasını istiyoruz. Haddinden Fazla dünyalık harcamaya lüzumlu bulunmayan.” dedi.

Toplantının eş sahibi Kazakistan Reisicumhur Kasım Kardeş Tokayev, Tacik meslektaşının sözlerini keserek, konuşmasını sonuçlandırmasını istedi. Bunun konusunda Putin’e dönen Rahman, “Vladimir Vladimiroviç, sizden Orta Asya ülkelerine yönelik bozuk Sovyetler Birliği kabilinden yöntem izlenmemesini istiyoruz. Rastgele ülkenin kendine has sorunları, meseleleri, anane ve görenekleri var. Değerli benzeri yolu hatırlamak ve her ülkeyle değişik işlemek gerekiyor.” diye niteleyerek konuşmasını tamamladı.

Share: