Çankırı haberi… Üniversite öğrencilerine Çankırı’nın kültürü ve tarihi değerleri anlatıldı

Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencileri düzenlenen konferansta Çankırı’nın tarihini ve kültürünü öğrendi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Kuma Dersler Koordinatörlüğü yoluyla üniversiteye yıpranmamış başlayan ve farklı kültürlerden tıpkısı araya gelen ulusal ve uluslararası öğrencilere Çankırı şehri, tarihi, kültürü ve değerlerinin yansıtıldığı “Çankırı Kültürü ve Tarihi Konferansı” düzenlendi. Ünsiyet Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, Kuma Dersler Koordinatörü Prof. Dr. Mahmur Çiçeği Yüksektepe Ataol, Türk Anneler Derneği Çankırı Yazıhane Başkanı Songül Astarlıoğlu ve yöneticileri, Çankırı Yaren Ekibinin eşleri, Çankırı eşrafından esnaflar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansta önce yerine Kuma Dersler Koordinatörü Prof. Dr. Çiğdem Yüksektepe Ataol, öğrencilere koordinatörlük, ortak dersler, bütün işleyişi için bilgelik verdi.

Çankırı’nın majör tıpkı tarihe ehil olduğunu nâkil Prof. Dr. Mahmur Çiçeği Yüksektepe Ataol, “Üniversite adına hedefimiz şuurlu, kaliteli ve nitelikli öğrenciler yetiştirmektir. Sizler değişik üniversitelerden mezun olacak öğrencilerden ayrımlı olmalısınız. Sizin üzere oluşturduğumuz öğüt listesinde yetkinliklerinizi geliştirebileceğiniz, kültürünüzü öğreneceğiniz, mesleksel becerileriniz dışında farklı beceriler kazanacağınız berenarı varlıklı bire bir öğüt havuzumuz var. Mektepli merkezli ayrımsız darülfünun olarak sizlere yarayışlı olacağını düşündüğümüz dersleri sizler amacıyla planlıyoruz, uyguluyoruz ve kontrollerini yapıyoruz. 2022-2023 eğitim bilimi tedris yılı sonbahar döneminde öğrencilerimizin derslere pahal ilgisi ve akilane ibret seçimleri bizleri haddinden fazla bahtiyar etti. Hedeflediğimiz şuurlu ve kuvvetli öğrenci profilini yetiştirdiğimizi eksiltmek bizleri haddinden fazla mutlu ediyor. Ortak Dersler Koordinatörlüğümüze seçme aşamada verdiği destekler ve bizlere sağladığı açık mesai alanı üzere Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Harun Çiftçi’ye, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hüseyin Odabaş’a, altın akademisyen arkadaşlarıma, düzenlediğimiz konferansa gösterdikleri ağır sıklet ilişki amacıyla öğrencilerimize, Türk Anneler Derneği Çankırı Büro Başkanına, Topluluk üyelerine ve Yaren eşlerine teşekkürname ederim” dedi.

Daha sonradan kürsüye gelen Çankırı Karatekin Üniversitesi Ortak Dersler Koordinatörlüğü Yabancı Diller Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Rabia Aksoy Arıkan, Çankırı ve Çankırı Yaran kültürünü tanıtımını görsellerle anlatan iki ayrı lokma yaptı. Dr. Rabia Aksoy Arıkan anlatımında, ÇAKÜ’ye kullanılmamış katılan öğrencilere öz ocak kültüründen yola çıkarak ve örnekler vererek bilgilendirmelerde bulundu. Öğrencilere kendilerini ve kültürü uzaklarda değil, zat duygusal suyunda bulmaları gerektiğini belirten Arıkan, arayış ortamında olan nesillerle, kültürü sabah akşam hayat dolu ve yaşatan nesilleri ayrımsız araya getirmenin önemine aksan yaptı. Gelişigüzel şeye karşın olması gerektiği kabil davranan, özünden karşılık vermeyen, insan olan ve eş kalma mücadelesi veren insanlara olan ihtiyacın anadan görme kültürümüzde var olduğunun altını çizen Dr. Rabia Arıkan, arz iyicene öğretileri arz güzel yaşantıları içeren aile kültürünün sosyal kültürle, sonrasında ise eğitim ve akademik kültürle aynı araya geldiği, uygarlık kültürüne katkı sunan halkalar birliği olduğunun önemini dile getirdi.

“Ruhlu kültürün eğitime aktarılması yolunda, yazılmış olmayan kültürün kalıcılığını bulmak gerekir” ifadelerine düzlük veren Arıkan, “Okuyan nesille, diri, uygulama fail, yönlendiren neslin kültürle buluştuğu bu cins lansman içeren konferanslarla sıkça tıpkısı araya gelmeliyiz. Duruşuyla, bakışıyla, tavrıyla kültürünü yansıtan, hararetli ve kültürel değerlerinden karşılık vermeyen tanınmayan firez elçilerinin onore edilmesinin ve desteklenmesinin insanlığı kurtaracak formül olduğunu düşünüyorum. Dünyayı henüz pir hale getiren, ailelerimizden aldığımız pir değerlerimizin bilcümle örneği ve taşıyıcısı görünmek, süregelmek ve yaşatmak en iri dileğimizdir. Zaman ne ant, insanlar hangi insanlar olursa olsun bizler olması gerektiği gibi davranmalı, olması gerekeni sabah akşam yapmalıyız. Bizlere hayat edilen ve kültür miraslarına umarım müstahak oluruz ve mahcup olmayız” şeklinde konuştu.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş ise günümüz sayısal çağının sayılamayacak kadar faydalarının beraberinde işlek kültürü, geçmişi, geleneksel değerleri dahi unutturduğunun bire bir geçek olduğunu belirterek, “Tabii teknolojiyi kullanacağız amma geçmişimizi, konkre olmayan kültürel değerlerimizi bile unutmayacağız ve yaşatmaya çalışacağız. Bugün çocuklarımızın tabletlerden, internetten izlediği ne olduğunu çokta bilmediğimiz içeriklerin aksine, benim için dedemin bire bir dizinde benim, aynı dizinde ağabeyimin oturup dinlediğimiz masalların tadı bile değeri üstelik elbette aynı başkaydı. Bu anlamda bugün yapılan bu konferans çok değerliydi. Emeği geçen say arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Konferansın bitiminde katkılarından hava Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş ve Eş Dersler Koordinatörü Prof. Dr. Mahmur Çiçeği Yüksektepe Ataol’a Öğr. Gör. Dr. Rabia Aksoy Arıkan marifetiyle Çankırılı Yaren eşlerinin işledikleri Yaren İşleme Kumaşı arz edildi. Ayrıca, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş ve Prof. Dr. Mahmur Çiçeği Yüksektepe Ataol tarafından konferansın konuşmacısı Dr. Rabia Aksoy Arıkan ve Türk Anneler Derneği Çankırı Büro Başkanı Songül Astarlıoğlu’na ve başka misafirlere muhtelif dürü takdimleri gerçekleştirildi. Konferansın akıbet bölümünde Çankırı esnafının katkılarıyla, konferansa katılan öğrencilere ad çekme ile Çankırı Kültürünü yansıtan türlü hediyeler verildi. – ÇANKIRI

Share: