Çankırı haberi… 2022 Orta Almanya Ayraç Anketi: Almanların aksata davranışları değişti

Almanya’da halkın, ülkedeki denk artışlarından çevre ahzüita davranışlarını değiştirdiği belirtildi.

Ukrayna’da savaşın başlamasının arkası sıra ülkede akaryakıt, gıda, enerji ve hayatiyet fiyatları ile kira üzere yaşamın gelişigüzel alanında fiyatlar artışları yaşandı.

Ülkede ağustosta yüzde 7,9 olan yıllık enflasyon, enerji ve azık fiyatlarındaki yükselişle eylülde yüzde 10’a çıkarak 1951’den bu yana görülen bildirme efdal seviyeye ulaştı.

Almanya’daki gerçekten ve mutedil ölçekli işletmelerin yüzde 52’si, yüksek enerji fiyatları dolayısıyla hesaplı varlıklarının tehdit altında olduğunu düşünürken yurttaş de alışveriş alışkanlıklarını değiştirdi.

MDR Media’nın yaptırdığı 2022 Itidalli Almanya Ayraç Anketi’nde, bu yıl tüketicilerin yüzde 90’ının 2021’e bakarak ahzüita davranışlarını değiştirdiği ortaya çıktı.

Değişen alışveriş davranışlarının tüketicilerin günce hayatına “ürünü almaktan ricat, ürünün markasını tahvil veya farklı alanlarda artırım ika” şeklinde yansıdığı rapor edildi.

Ankete katılanların yemeden içmeden yüzde 10’unun bedel artışlarına karşı davranışlarında değme farklılık yapmadığı kaydedildi.

“Alışverişte bundan sonra fiyatlara ilgi ediyorum”

Berlin’bile faal Grek Monkovsky, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bedel artışlarını hissetmeye başladığını belirterek “Ben harçlık alıyorum. Sık alışverişe çıkmıyorum ancak (değer artışları) marketlerde alelhusus azık ürünlerinde hissediliyor. Alışverişte imdi fiyatlara dikkat ediyorum.” dedi.

Öğrenci Koko Chen üstelik kazımak ve gıda ürünlerinde değer artışlarının hissedildiğini söyleyerek “Kullanılmamış benzeri madde almak istediğimde iki yol düşünüyorum. Restoranda yemeğe çıktığında üstelik (eşit artışları) görülüyor.” diye konuştu.

Chen, alışverişte elan şuurlu davrandığını aktararak “Birçok husus üzerine ‘yapmayacağım’ diyorum kendime. Tüketmeyi azalttım. Ego seçkin ahit fiyatlara çokça ilgi ederim, değer artışlarından sonraları demincek elan çok özen ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Aman Özyılmaz birlikte alelhusus marketteki alışverişte zamların görüldüğünü söyledi.

Eskiden doğaç alışveriş yaptığını rapor eden Özyılmaz, “Şimdi ise inceliyorum ve bire bir kat henüz fiyatlara bakıyorum.” dedi.

Öte yandan Alman Iktisat Araştırı Enstitüsü (Ifo), Almanya’birlikte erke ve diğer maliyet artışları zımnında fiyatların ati aylarda az daha her alanda yükselmeye bitmeme edeceğini açıkladı.

Ifo’ya bakarak, eylülde Almanya’daki şirketlerin yüzdelik 53,5’i gelecek 3 ayda fiyatlarını balaban ölçüde tezyit etmek istiyor.

Share: