Büyük Saz Şairi Muharrem Ertaş, Kırşehir Belediyesi’nin Düzenlediği Programla Anıldı

Küçük Asya Abdal geleneğinin sunu koca temsilcisi Aşure Ayı Ertaş, vefatının 38. yılında Kırşehir Belediyesi vasıtasıyla planlı programla anıldı. Programda, Kırşehir Belediyesi Abdallar Topluluğu ve artist Ender Balkır hayal aldı.

Neşet Ertaş Hars Konferans Merkezi’nde düzenlenen anma programı kapsamındaki konsere, Kırşehirliler tehlikeli katılım gösterdi.

Programa CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan ve CHP İl Başkanı Yağmur Genç ile birlikte katılan Şehremini Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir Belediyesi Abdallar Topluluğu’nun konserinin peşi sıra yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“3 Açıklık 1984 tarihinde aramızdan ayrılan Büyük Bozlak Ustası Muharrem Ertaş’ın Türk Umum Müziği’nde Küçük Asya’birlikte ve dünyada ayrımsız okul olduğu hepinizin malumu.

Bozlak denilince akla gelen ilk kişi Muharrem Ertaş’tır. Onun sesinin genişliği, rengi, tınısı ve tekniği yönünden misilsiz tıpkısı değer olduğu zaman hep çalgı aleti otoriteleri yoluyla de akseptans edilmektedir.

Bozlak kültürünün arz mefret üstadı olan Muharrem Ertaş, ilkin oğlu Neşet Ertaş görünmek için bir nice kişiye birlikte yaşıt olmuştur.

Nazik saz ve meze üstadı Muharrem Ertaş, kökü yüzyıllar öncesine dayanan Anadolu Abdal geleneğinin sunu mehabetli temsilcilerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Oğlu Neşet Ertaş’ın babasını, ‘Muharrem Ertaş benzeri umu delisi, tıpkı kayırıcı velisi idi’ şeklindeki tarifi bizlere çokça husus anlatmaktadır.

Karacaoğlan’dan, Dadaloğlu’ndan, Domuzuna Şehriyâr Abdal’dan aldığı felsefeyle Türküleri havalandıran Aşure Ayı Ertaş, serencam nefesine kadar sazı ve sözüyle Anadolu Abdal geleneğinin devam ettirilmesi gerektiğini birlikte hep vurgulamıştır. Bu nedenle de Anadolu Abdal geleneğinin yaşatılması için hepimize iri sorumluluklar düşmektedir.

Bozlağın esas vatanı olan Kırşehir’in, UNESCO’nun çalgı alanındaki Doğurucu Şehirler Ağı’na Türkiye’den giren ilk ve biricik site olmasındaki yer büyük ve anne pay şüphesiz özellikle Muharrem Ertaş girmek için Neşet Ertaş ve bu geleneğin devam ettiricileridir. Bu nedenle de onlara haddinden fazla husus borçluyuz.

Bundan 38 yıl geçmiş aramızdan ayrılan Küçük Asya Abdal geleneğinin arz mehabetli temsilcisi Muharrem Ertaş’ı bir sefer elan içtinap etmek ve özlemle anıyor; geceye uzanım katan Kırşehir Belediyesi Abdallar Topluluğu ve sanatçı Ender Parıltı ile programa katılan parçalanmamış hemşehrilerimize teşekkürname ediyorum.”

CHP Kırşehir Mebus Mütehammil İlhan ise yaptığı konuşmasında, Kırşehir Belediyesi’nin Muharrem Ertaş kabil nazik tıpkı ustayı ve sanatını gelecek kuşaklara aktarmak için yaptığı programda tamam emeği geçenleri kutladı.

Share: