Bulgaristan’daki erken umumi seçim üzere Trakya’da 28 sandık kurulacak

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK) Genel Başbuğ Yardımcısı Zürfettin Hacıoğlu, Türkiye’de güçlü Bulgaristan vatandaşlarını 2 Ekim’de Bulgaristan’de gerçekleştirilecek erken umumi seçimde görüş kullanmaya nida etti.

Zürfettin Hacıoğlu, AA muhabirine, Edirne’de 3, Kırklareli’nde 7, Tekirdağ dahi 18 tutmak için Tekirdağ’bile 28 sandığın kurulacağına belen ederek, Türkiye’de hayatiyetli Bulgaristan vatandaşlarının genişlik anne herif hakkı olan latif hakkını kullanabilmeleri üzere lazım ortamı ulaşmak için çalıştıklarını söyledi.

Hacıoğlu, “Vatandaşlarımız oylarını kullansınlar. Seçkin ant söylediğimiz üzere, biz Türkiye Cumhuriyeti’nin dışında Türk’ün oyu Türk’e diyoruz.” dedi.

Seçimde 8 partinin yarışacağını anlatım eden Hacıoğlu, yapılan araştırmada hükümetin kurulamayacağı kabilinden yöre görülerin olduğunu aktardı.

Hacıoğlu, seçme hakkının kullanmasının koskocaman olduğuna vurgu yaparak, “Vatandaşları sandığa nida ediyoruz, berceste haklarını kullansınlar. Düşünce kullanırken özen edilmesi unsur, maalesef artık makine ile birçok sandıkta düşünce kullanılacak, beş altı kasa aut. Dolayısıyla orada yardım alsınlar, oradaki görevlilerden. Yani görüş isnat etmek istedikleri ne partiyse yanlış yapmama hesabına orada müzaheret alsınlar, arkalama istesinler.” diye konuştu.

“Seçmenler, seçimden yoruldu”

Hacıoğlu, Bulgaristan’birlikte 15 ayda haddinden fazla seçim yapıldığını ve seçmenin daha çok yorulduğunu belirtti.

Bulgaristan’dahi artık ayrımsız hükümetin kurulması gerektiğini dile getiren Hacıoğlu, “Umarız ki seçimlerden sonradan Bulgaristan’dahi artık tıpkı hükümet kurulur. Intihap süreci atlatılmış evet. Haddinden Fazla aşkın seçme olduğu üzere çok birlikte aşkın katılma beklemiyoruz. Aynı önceki seçimde Türkiye’de 87 bin müntehip sandığa gitti. Bu yol 50 bini bulabileceğini düşünmüyorum ego.” dedi.

Kırklareli Balkan Türkleri Göçmenler El Birliği Derneği Başkanı Erol Kırıcı ise bu seçimin Bulgaristan Türkleri için dirimsel önem taşıdığına dikkati çekti.

Tüm seçmenleri sandığa çağırma eden Zehir, “Bulgaristan Türkleri amacıyla çokça yüce olan bu intihap, orada hararetli Türk ve Mütedeyyin soydaşlarımızın önümüzdeki 10 yılını etkileyecek ve biçimlendirecektir.” ifadesini kullandı.

Gençlerin geleceğe umutla bakabilmeleri amacıyla sandığa gidilmesinin önemine aksan eden Dağ, “Bulgaristan’daki demokratik ve içtimai haklarımızı kaybetmemek amacıyla, yurttaşlık görevlerimizi duyarlık ile yerine getirmemiz gerekiyor.” dedi.

BSP görevi reddetme etmiş erken seçme kararı alınmıştı

Bulgaristan’de hükümet kuramayan Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) 18 Orak Ayı’da aldığı görevi Reisicumhur Rumen Radev’e reddetme etmesiyle ülkede 2 Ekim’de er genel seçme yapılması kararı alınmıştı.

Türkiye’deki göçmenler, Bulgaristan’üstelik 1989’da kızılca diktatör Todor Jivkov’un devrilmesiyle başlayan demokratikleşme sürecinde 15’inci posta genel seçimde görüş kullanmaya hazırlanıyor.

4 April, 11 Temmuz ve 14 Teşrinisani 2021’de yapılan üç umumi seçimin arkası sıra seçmenler, hükümetin kurulamaması zımnında bu nöbet erken umumi seçme üzere sandık başına gidecek.

Share: