Bozlak ustası Muharrem Ertaş anıldı

“Bozkırın tezenesi” Neşet Ertaş’ın babası bozlak ustası Aşure Ayı Ertaş, ölümünün 38. yılında planlı konserle anıldı.

Kırşehir Belediyesince Neşet Ertaş Hars ve Müzakere Merkezi’nde gerçekleştirilen konserin ilk bölümünde Kırşehir Belediyesi Abdallar Topluluğu hayalet aldı.

Mahalli sanatçılar, Aşure Ayı Ertaş ve Neşet Ertaş’ın türküleriyle Kırşehir yöresine ilgilendiren oyun havalarını seslendirdi.

Daha bilahare artist Ender Balkır tayf aldı.

Salonu dolduran çok sayıda güç, alkışlarıyla sanatçılara eşlik etti.

Kırşehir Şehremini Selahattin Ekicioğlu, dinleti programında yaptığı konuşmada, 38 yıl evvel hayatını kaybeden bozlak ustası Muharrem Ertaş’ı istinkâf etmek ve özlemle andığını belirtti.

Ertaş’ın, Türk Halk Müziği’nde Küçük Asya’birlikte ayrımsız meslek olduğunu vurgulayan Ekicioğlu, bozlak denince akla geçmiş onun isminin geldiğini tabir etti.

Aşure Ayı Ertaş’ın sesinin genişliği, rengi, tınısı ve tekniği yönünden eşsiz bire bir değer olduğunu anlatan Ekicioğlu, “Bozlak kültürünün yer büyük üstadı olan Aşure Ayı Ertaş, özellikle oğlu Neşet Ertaş atılmak için bir nice kişiye da emsal olmuştur. Nazik ilhak ve alay üstadı Muharrem Ertaş, kökü yüzyıllar öncesine müstenit Anadolu Abdal geleneğinin yer önemli temsilcilerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır.” dedi.

CHP Kırşehir Mebus Dayanıklı İlhan üstelik Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş ve Hacı Taşan kadar Abdal geleneğinden mevrut sanatçıların emekleriyle Kırşehir’in UNESCO vasıtasıyla çalgı aleti dalında Yaratıcı Şehirler Ağı’na alındığını dile getirdi.

Share: