Bosnalı Sırp lider Dodik, Putin’e “Sırp Cumhuriyeti Nişanı” verme kararını savundu

Bosnalı Sırp reis Milorad Dodik, Rusya Izzet Başkanı Vladimir Putin’i Sırp Cumhuriyeti entitesinin en son dozaj nişanıyla taltif ika kararına ilgilendiren, “Rusya, Dayton Hazar Anlaşması’nın sunu insicamlı ve en güzel garantörü. Rusya, asla Bosna Hersek’in arazi bütünlüğünü ağız dalaşı konusu yapmadı. Ne Bosna Hersek ne üstelik Sırp Cumhuriyeti aleyhinde hiçbir siyasal ve konuşu hamle atmadı” dedi.

Bosna Hersek dahilindeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin (RS) Başkanı Milorad Dodik, Avrupa Birliği (AB), ÇAKER ve Ukrayna’dan gelen anif eleştirilerin ardından Rusya Celal Başkanı Vladimir Putin’e “Sırp Cumhuriyeti Nişanı” ita kararını savundu. Ukrayna’daki çekişme nedeniyle arsıulusal cemiyet aracılığıyla Rusya’ya kınamaların arttığı dönemde attığı kadem dolayısıyla bir nice kesimden tepki kayran Dodik, tepkilerin Rusya aleyhtarı histerinin tıpkısı parçası olduğunu ati sürdü. Srna Ajansına verdiği mülakatta Dodik, “Ego bu histerinin bire bir parçası tevessül etmek istemiyorum. Ne Sırp Cumhuriyeti hangi birlikte Bosna Hersek, dünyanın aynı kısmında bilgili olan Moskof karşıtı çılgınlığın tıpkı parçası olsun istemiyorum. Bosna Hersek’in Rusya Federasyonu’nu ayıplamak amacıyla hiçbir sebebi bulunmayan. Rusya, Dayton Barış Anlaşması’nın arz tutarlı ve bildirme dürüst garantörü. Rusya, katiyen Bosna Hersek’in yer bütünlüğünü tartışma konusu yapmadı. Ne Bosna Hersek ne birlikte Sırp Cumhuriyeti aleyhinde tek siyasi ve ekonomik adım atmadı. Bosna Hersek illet yabancıların ordusunda yeniçeri olsun?” ifadesini kullandı.

Putin’in namına temas sene ayrımsız alamet verilmesini adalet ettiğini ve bunun günce siyasetle alakası olmadığını müstakbel süren Dodik, Rus lidere “Sırp Cumhuriyeti Nişanı” genişlik gerekçesinin Putin’in Sırp Cumhuriyeti’ne yönelik yaklaşımı olduğunu söyledi.

Dodik, Bosna Hersek Kanunuesasi Mahkemesi yoluyla anayasaya karşıt olduğuna hükmedilen “9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Haset” kutlamaları çerçevesinde Sırp Cumhuriyeti’ne ulama sağlayan kişileri nişana layık görmüştü. Ukrayna’nın Zagreb Büyükelçisi Vasil Kiriliç, Dodik’in Putin’i nişanla taltif etmesini “tıpkı teröristin diğerini ödüle layık görmesi” ifadeleriyle nitelendirmişti. – SARAYBOSNA

Share: