Bosnalı Sırp lider Dodik, Putin’e “Sırp Cumhuriyeti Nişanı” ödeme kararını savundu

Bosnalı Sırp şef Milorad Dodik, Rusya Ululuk Başkanı Vladimir Putin’i Sırp Cumhuriyeti entitesinin en son düzem nişanıyla taltif etme kararına ilişkin, “Rusya, Dayton Barış Anlaşması’nın bildirme düzgün ve arz gerçek garantörü. Rusya, asla Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünü ağız dalaşı konusu yapmadı. Ne Bosna Hersek hangi de Sırp Cumhuriyeti aleyhinde hiçbir siyasi ve iktisadi etap atmadı” dedi.

Bosna Hersek dahilindeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin (RS) Başkanı Milorad Dodik, Avrupa Birliği (AKARSU), KUL ve Ukrayna’dan gelen anif eleştirilerin arkası sıra Rusya Cesamet Başkanı Vladimir Putin’e “Sırp Cumhuriyeti Nişanı” ita kararını savundu. Ukrayna’daki uğraş dolayısıyla uluslararası cemiyet yoluyla Rusya’ya kınamaların arttığı dönemde attığı hamle dolayısıyla birçok kesimden tepki alan Dodik, tepkilerin Rusya aleyhtarı histerinin bire bir parçası olduğunu ileri sürdü. Srna Ajansına verdiği mülakatta Dodik, “Ego bu histerinin bire bir parçası görünmek istemiyorum. Ne Sırp Cumhuriyeti ne birlikte Bosna Hersek, dünyanın aynı kısmında bilge olan Zalim karşıtı çılgınlığın tıpkı parçası olsun istemiyorum. Bosna Hersek’in Rusya Federasyonu’nu kınamak için hiçbir sebebi namevcut. Rusya, Dayton Hazar Anlaşması’nın genişlik insicamlı ve genişlik doğru garantörü. Rusya, katiyen Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünü tartışma konusu yapmadı. Ne Bosna Hersek hangi üstelik Sırp Cumhuriyeti aleyhinde hiçbir politik ve kazançlı girişim atmadı. Bosna Hersek sebep yabancıların ordusunda yeniçeri olsun?” ifadesini kullandı.

Putin’in namına seçkin yıl bire bir belgi verilmesini türe ettiğini ve bunun günce siyasetle alakası olmadığını encam süren Dodik, Moskof lidere “Sırp Cumhuriyeti Nişanı” bildirme gerekçesinin Putin’in Sırp Cumhuriyeti’hangi yönelik yaklaşımı olduğunu söyledi.

Dodik, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi tarafından anayasaya ters olduğuna hükmedilen “9 Eş Sırp Cumhuriyeti Günü” kutlamaları çerçevesinde Sırp Cumhuriyeti’hangi katkı sağlayan kişileri nişana layık görmüştü. Ukrayna’nın Zagreb Büyükelçisi Vasil Kiriliç, Dodik’in Putin’i nişanla taltif etmesini “tıpkısı teröristin diğerini ödüle müstahak görmesi” ifadeleriyle nitelendirmişti. – SARAYBOSNA

Share: