Borsa işlemlerinde yöntemsizlik yaptıkları öne sürülen 5 kaknem tutuklandı! 5 bilyon liralık kar yapmışlar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesine İstanbul Mali Suçlarla Uğraş Yazıhane Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda yakalanan 8 şüphelinin işlemleri tamamlandı. Şüpheliler, emniyetteki işlemlerin peşi sıra adliyeye irsal edildi. Sormaca savcılığına çıkarılan 8 şüpheliden Mehmet Akdere’nin da aralarında bulunduğu 5’i, tutuklanmaları talebiyle hakimliğe gönderildi. Özge 3 şüpheliden 2’sine güçlükle dışına depar yasağı ve ikametine bildirme andıran karakolda rastgele hafta imza atma, benzeri şüpheliye ise “konutu metrukiyet etmeme” şeklindeki adli kontrol tedbiri uygulanması istendi.

5 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Nöbetçi Barış Ukubet Hakimliğine çıkarılan şüphelilerden Mehmet Akdere, Temiz Kaan Karayal, Kağan Gençoğlu, Ahmet Fert Teoman ve Sulh Aşçıoğlu, sorgularının peşi sıra Sermaye Piyasası Kanunu’ndaki “ortalık dolandırıcılığı” suçundan tutuklandı. Hakimlikte sorgulanan ayrıksı 3 keleş ise adli taharri şartıyla erkin bırakıldı.

SEVK YAZISININ DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan, tutuklanmaları kâm edilen şüpheliler için soruşturma savcılığı eliyle hakimliğe gönderilen atıf yazısının detayları ortaya çıktı. Yazıda, şüphelilerin Borsa İstanbul Çok Ortaklı Şirketi Banka Endeksini oluşturan bankacılık sektörü paylarında ve bu paylara ilişkin vadeli iş piyasalarında hesaplarından gerçekleştirdikleri prosedür hacimlerinin oldukça yüksek olduğu bildirildi. Şüphelilerce fiyat yükseltici ve kendiliğinden kopça işlemler yapılarak oluşan pay piyasasının bireşimli tıpkısı piyasa haline getirildiği, sonunda bankacılık sektörü paylarına efdal kâm olduğu izleniminin verildiği aktarılan yazıda, tehlikeli ve sürekli alım satım işlemleri ile piyasada hakimiyet kurulduğu ifade edildi.

Yazıda, nasip fiyatlarının belirlenmesinde etken hareketlerde bulunulduğu, eş anlı adına ilişik bankacılık sektörü payları vadeli iş piyasasında uzun hesap alındığı belirtildi. Vezneci paylarında yükseliş olacağı beklentisi ve algısının oluşturulduğu kaydedilen yazıda, behre piyasasında paralel yapılan alımlarla tıpkısı payların ışıntı ortalık değerlerinin suni ayrımsız biçimde artırıldığı, yatırımcılara fiyatların spot piyasada dahi yükseleceği beklentisinin verildiği, bu yolla gelişigüzel iki piyasanın birbirini etkileyerek fiyatların yükseltilmesine nöbet açıldığı anlatıldı.

GRUP HESAPLARINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN İŞLEM HACMİ YAKLAŞIK 30 MİLYAR LİRA

Borsa İstanbul’birlikte son dönemlerde meydana mevrut yükseliş sonrası aniden satma baskısıyla oluşan manipülatif olaya sebebiyet veren dirilik ve kurumlarla ilgilendiren kendisine Anamal Piyasası Yerleşmiş (SPK) aracılığıyla hazırlanan rapor üzerine İstanbul Cumhuriyet Altını Başsavcılığınca başlatılan soruşturmanın detaylarına ulaşıldı. Anket kapsamında, şüphelilerin özellikle Borsa İstanbul’da Banka Endeksi’ni oluşturan bankacılık sektörü paylarında ve bu paylara ilgilendiren vadeli muamelat piyasalarında okkalı muamele yaptıkları belirlendi.

Üç aylık dönemde BIST Banka Endeksi paylarında ve bu payların temel taşı sağlık olduğu vadeli işlem sözleşmelerinde, kol hesaplarından gerçekleştirilen prosedür hacimlerinin kestirmece 30 milyar teklik olduğu, eşit yükseltici ve bizatihi kendine paçarız işlemler yaparak oluşan pay piyasasının bileşimli haline getirildiği tayin edildi. Yaptıkları işlemlerle bankacılık sektörü paylarına efdal irade olduğu izlenimini veren şüphelilerin, güç ve daima alışveriş işlemleriyle piyasada hakimiyet kurarak nasip fiyatların belirlenmesinde aktif hareketlerde bulundukları anlaşıldı.

Vezneci paylarında yükseliş olacağı beklentisi ve algısını oluşturan şüphelilerin, hisse piyasasında koşut yapılan alımlarla ayni payların spot meydan değerlerinin protez ayrımsız biçimde artırılarak yatırımcılara fiyatların ışıntı piyasada dahi yükseleceği beklentisini verdikleri belirlendi.

ŞÜPHELİLER YAKLAŞIK 5 MİLYAR LİRA KAR, 1 MİLYAR LİRA ÜSTELIK UYMAZLIK ETTİ

Bu yolla her iki piyasanın birbirini etkileyerek fiyatların yükseltilmesine kere açan şüphelilerin, eylemlerini tevhit aynı şekilde gerçekleştirdikleri belirleme edilirken ilişkin hisseler ve paylara ilişkin vadeli iş sözleşmelerinin iri çoğunluğunun zanlıların mülkiyetinde olduğu anlaşıldı. Anket kapsamında, zanlıların birleştirme ve örgütlü adına Anamal Piyasası Kanunu’nun 107/1 maddesinde tanımlanan “muamele bazlı piyasa dolandırıcılığı” suçunu işlediklerini değerlendirdi. SPK uzmanlarınca yapılan çalışmalar kapsamında şüphelilerin realize karlarının 2,5 bilyon teklik, elde edilen toplanmış kanı ise kestirmece 5 milyar lira olduğunu belirlenirken ancak piyasada yaşanan sert düşüşler nedeniyle kısaca 1 bilyon liralık kötülük oluştuğu değerlendirildi.

MALİ SUÇLARLA UĞRAŞ EKİPLERİ AMELIYAT YAPMIŞTI

Borsa işlemlerinde organize ve organize biçimde yöntemsizlik yapıldığı ve Sermaye Piyasası Kanunu’na ihtilaf edildiği iddiaları konusunda başlatılan anket kapsamında haksız rüşvet sağladığı belirlenen 10 aynasız hakkında yakalama kararı verilmişti. İstanbul Finansal Suçlarla Savaş Bölüm Müdürlüğü ekiplerince İstanbul, Ankara, Muğla ve Balıkesir’üstelik belirlenen 17 adrese düzenlenen operasyonda 8 ibret yakalanmıştı. Firari 2 şüphelinin ise elverişsiz dışında olduğu belirlenmişti.

Share: