Boğulma vakalarında sudaki “iki kurtarıcı koku” müdahalesi hayati ehemmiyet taşıyor

Mersin Ağacı Site Eğitim ve Araştırı Hastanesi Ivedi Tababet Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, boğulma vakalarında erken ve acul müdahalenin avlu kurtardığına dikkati çekerek, bilinci sınırlanmış kişilere sudayken ağızdan verilecek “iki kurtarıcı kan” müdahalesinin önem taşıdığını belirtti.

Yüzbaşıoğlu, Türkiye genelinde sonuç günlerde gark vakalarında çoğalma görüldüğünü söyledi.

Boğulma vakalarının genellikle yüzme bilmeme, suda ürkü etme, etanol ve uyuşturucu özellik kullanarak denize girme, yüzme açısından akıllıca olmayan öz yatakları, göl ve barajlara girmekten kaynaklandığını anlatan Yüzbaşıoğlu, “Sıvı tıpkı ortama dalma yahut inkıraz sonucu teneffüs fonksiyonlarının bozulmasıyla ortaya sâdır gark vakalarında oksijen yetersizliğine mecbur kendisine vücutta dokunaklı hasarlar meydana gelebiliyor.” dedi.

Yüzbaşıoğlu, özellikle 4-7 yaş grubundaki çocukların bir tane başına yüzmesine müsaade edilmemesi gerektiğini belirtti.

Uyarılara özen edilmesi halinde gark olaylarının önüne geçilebileceğini nâkil Yüzbaşıoğlu, eğimli alanlar, baraj gölleri ve akarsularda suya girilmemesi gerektiğine dikkati çekti.

Yüzbaşıoğlu, suya atlamayla üzeri kırılması ve esas travmaları sonucu ölümlerin meydana gelebildiğini de belirterek, derinliği tanınmayan yerlerde suya atlanılmamasını önerdi.

Gark vakalarında geçmiş müdahalenin önemine değinen Yüzbaşıoğlu, kurtarma işleminin profesyonel kişiler eliyle yapılması gerektiğini söyledi.

“Erken ve çabuk müdahale haddinden fazla mefret”

Yüzbaşıoğlu, boğulma vakalarında bilinci kapalı kişilere yapılacak acul müdahalenin maltalık kurtarabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Kişinin bilinci kapalıysa burada yapılması müstelzim müdahale balaban. Burnu kapatılarak ağızdan iki halaskâr solunum verilmeli. Boğulma durumu solunumsal benzeri patoloji olduğu için iki kurtarıcı dem önem taşıyor. Suyun içerisinde benzeri dezavantajımız var. Kalbi durmuş kişiye kalp masajı yapma şansımız olmayacaktır. Kişiyi, kurtarıcı dem verdikten sonraları ihtisas masajı yapabileceğimiz bire bir alana çıkarmamız gerekiyor. Er yapılan müdahalelerde birlik mankafa bölüm, mıhlı bir duygusal olma ihtimali çok faziletkâr. Nedeniyle erken ve aceleci müdahale çok cesim.”

Share: