Böbrek nakli olan hastalara “önceki 6 aylık düzelme süreci”ne dikkat edilmesi uyarısı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Üroloji Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Tevfik Aktoz, böbrek nakli olan hastaların nakilden sonraki tedavi ve izleme süreçlerindeki önce 6 maaş dönemin rahatsız sağlığı açısından haddinden fazla muhteşem olduğunu söyledi.

Aktoz, AA muhabirine, nakil tamamlandıktan sonra takiplerin ağır ezgi ve planlı yapılması gerektiğini rapor etti.

Nakli yapan merkezin standartları ve hastaya yaklaşım tarzının iyileşme sürecinde belirleyici olduğunu dile getiren Aktoz, “Hastanın beslenmesinden kullandığı ilaçlara kadar değme şeyin arama altında olması ve düzenci benzeri izleme yapılması gerekir.” dedi.

Aktoz, hastanın metin aynı dirim sürmesi amacıyla nakil başarısı kadar, nakil sonrası evvel 6 aylık sürecin de iyi geçmesi gerektiğine dikkati çekti.

Nakil sonrası hastanın tıpkı süre hastanede kaldığını ve daha sonraları taburcu edildiğini anlatan Aktoz, şunları kaydetti:

“Nakilden sonraki evvel 5-7 günlük çağ haddinden fazla önemlidir. Burada hastanın ihtiyacına müteveccih tedbirlerin alınması enerjik bire bir otama süreci yürütülmesi nazik önem bildirme kıymet. Bu sürede lazım olan tekmil müdahalelerin aksatılmadan yapılması gereklidir. Henüz ahir üçüncü ve altıncı ay önemlidir. Bu takiplerin yapılması hastanın durumunun iyiye gitmesiyle henüz ölçün bire bir takibe geçilebilir.

Nakil olan hastalar hayat tarzına çok özen etmeli. Beslenme burada mefret yer alıyor. Yediklerine, tükettiği ürünlerin sodyum klorür miktarı ve protein miktarına özen etmeli. Genel yerine metin tıpkı dirim tarzı benimsemeli ve doktorlarının tavsiyelerine uyması gerekmektedir.”

Share: