BM’nin Türkiye’ye arkalama çağrısındaki hamur ihtiyacında ivedi barınma öne çıkıyor

Kahramanmaraş merkezli depremler zımnında ortaya çıkan insanca ihtiyaçların karşılanmasına destek üzere Birleşmiş Milletler (BM) vasıtasıyla yapılan ivedili yardım çağrısında bağışçılardan 1 milyar dolar töz rica edilirken genişlik çok esas ihtiyacını oluşturan sektörlerin başında ivedili barınma, besin dışı malzemeler, er toparlanma ve kriz kaldırma ile çok gayeli nakit desteği ve toplumsal koruma geliyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, “asrın felaketi” adına nitelendirilen model üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin arkası sıra ortaya sâdır insancasına ihtiyaçların karşılanmasına destek amacıyla BM eliyle 16 Küçük Ay’ta “Müstacel Arkalama Çağrısı” yayınlandı.

BM’nin ilgili kamu ortaklarıyla Türkiye’ye müteveccih gerçekleştireceği yardımların eşgüdümü bağlamında, aynı çerçeve niteliği haiz davet, üç mahiye dönemi (Gücük Ay-Nisan 2023) kapsıyor.

Bağışçılardan toplam 1 milyar dolar hakikat rica edilen belgede, depremden etkilenenlere ulaşılması hedeflenirken murat edilen gerçeklik ihtiyacı BM ajansları, aplikasyon ortağı sivil topluluk kuruluşları (STK) ve Türk Kızılayın ihtiyaçlarını birlikte içeriyor.

Öte yandan, sahada meydana gelecek gelişmeler ve ortaya çıkabilecek ihtiyaçlar ışığında bu nicelik revize edilebilecek.

Belgede ayrıca, beherglas departman altında fariza alabilecek BM ajansları ve aplikasyon ortağı STK’ler ile projelerde işbirliği yapılacak Türk kurumlarına vadi veriliyor.

Çağrı kapsamında 1 bilyon dolar mahiyet ihtiyacının sektörel dağılımında evgin tahaffuz, besin dışı malzemeler, erken toparlanma ve enkaz tahammül ile haddinden fazla amaçlı akçe desteği ve içtimai esirgeme öne çıkıyor.

BM’nin inisiyatifiyle başlatılan “Acil Yardım Çağrısı”, insancasına aut siyaset anlayışıyla sonuç yıllarda arsıulusal arkalama ve el birliği üzerine örnek çalım oynayan Türkiye’ye, karşılaşılan afetin büyüklüğü ve kapsamıyla mütenasip biçimde uluslararası dayanışmayla başkaldırma edilmesi ihtiyacına dikkati çeken benzeri vesika niteliği taşıyor.

Share: