Bitlis’te ilk defa “Biyo-Kimyasal, Radyasyon ve Nükleer Tatbikatı” yapıldı

Bitlis’te ilk defa “Biyo-Kimyasal, Radyasyon ve Çekirdeksel Tatbikatı” yapıldı

BİTLİS – Bitlis’te ilk defa tıpkı nesiç atölyesinde degaje katılımlı “Biyo-Kimyevi, Radyasyon ve Çekirdeksel Tatbikatı” yapıldı.

Senaryo gereği fabrikada çalışan aynı iştirakçi kimyasal bir maddeden dolayı zehirlenme yaşadı. 112 ekiplerine bilgi verilmesi konusunda olay yerine özel talimli ve giysili ekipler gönderme edildi. Özel giysili AFAD ekipleri fenomen durumunda kimyevi ölçümleri yaparak dekoratif alıp, kimyevi tehdide maruz eksik işçiye ulaştı. İşçi fenomen yerine özel giysilerle mevrut UMKE ekipleri tarafından alınarak hariç çıkarıldı. Burada ilk müdahalesi yapılan işçi ambulansla Bitlis- Tatvan Cesamet Hastanesine sevk edildi. Hastanede hususi giysili ekip hastayı alarak otama altına aldı.

Tatbikat sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Bitlis Afiyet İl Müdürü Emine Kübra Dindar Demiray, gelişen sanayi ile birlikte bölgede bu garip ateş ve tehditlere alın ekiplerin hassas olmaları için bu tatbikatı gerçekleştirdiklerini söyledi. Demiray, “Bugün burada geniş katılımlı kimyevi, biyo-kimyevi, işıma ve nükleer tekniklere yönelik fonksiyonel yer tatbikatı düzenledik. Bu tatbikatla bölgemizde gelişen sınai sanayi dolayısıyla seçkin devir tehdit ve tehlikeler dahi artıyor. İlimiz karayolu, İpekyolu ticaret yolu olması nedeniyle bölgeyi kullanan tehlikeli ve husus taşıyan araçların dahi bulunması bizi hissedar kurumlarla fonksiyonel kayran tatbikatı yapmaya yöneltti. Alelhusus kendimizi denemek için bu tatbikatı düzenledik. Öncelikle hususi takım giyen AFAD ekibi hamam düz olarak nitelendirdiğimiz olayın oluş ettiği bölgeye girerek buradaki kimyasal ajanı belirleme ederek numune aldılar. Sonrasında hastamızı gine hususi ekipman giyen esenlik ekipleri girerek bulunduğu yerden çıkardı. Bakanlığımızın KBRN başvuru hastanesi Bitlis-Tatvan Ululuk Hastanesidir. Bahis ile ilişik namına 112 biriminin bilgisi dahilinde şifahane yönetimi bilgilendirildi. Turuncu kod verildi. Hususi ekipman giymiş UMKE ekibi hastamızı hastanemize doğrulama etti. Sonrasında dekontaminasyonu ve arındırması yapıldı. Senaryo gereği kırıcı hizmet ihtiyacı olan sayrı ait kliniğe yatırıldı. Mekân Kentçilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile Bitlis Belediyesi itfaiye ekipleri dahi olayın gerçekleştiği yerde sililik çalışması yaptı. Bu açık katılımlı tatbikatta bize bindi olan cemi hissedar kurumlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Bitlis Organize Uran Bölgesindeki aynı fabrikada gerçekleştirilen tatbikata AFAD, UMKE, Itimat Müdürlüğü, Çevre Kentçilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Bitlis Belediyesi ve Bitlis-Tatvan Ihtişam Hastanesi ekipleri katıldı.

Share: