Bili insanları, TPRECD 44. Millî Kurultayı’nda buluştu

Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Beğenilen Cerrahi Derneği’nin (TPRECD) 44. Millî Kurultayı’na 15 ülkeden 600 bilim adamı katıldı.

Belek Turizm Merkezindeki ayrımsız otelde “Kurtuluş Savaşının 100. Yılı” temasıyla planlı kongrede, 370 tebliğ sunulacak. Programda, plastik cerrahiden ten kanserlerine, yüz yaralanmalarından sağlık turizmine kadar bir nice konu ele alınıyor.

TPRECD Başkanı Prof. Dr. İbrahim Vargel, AA muhabirine, kurultayda hem ilmî güruh hem birlikte idare organlarının seçimlerinin olacağını tabir etti.

Kurultaya sakil katılım olduğunu vurgulayan Vargel, “29. Avrupa Plastik Cerrahi Kursu, kongre kapsamında ilk defa Türkiye’da düzenlendi. Plastik cerrahlarımız bu kurslara katılıp, DENIZ standardında şehadetname alıyor. Kursun böylece yetişkin imtihan oluyor. Sınavla makul bilimsel düzeyde olduklarını kanıtlıyorlar. Kursta liyakatli olan hekimlerimiz, DENIZ ülkelerinde doktorculuk ika kapısını aralamış oluyor. Bu açıdan haddinden fazla balaban.” diye konuştu.

Kurultaya ve kursa SU ülkelerinden birçok plastik cerrahın ve uzmanın katıldığını kaydeden Vargel, salonlarda sunumların, işporta alanlarında ise eskimemiş ilmî donanım, alet, ekipman, materyal ve biyomalzemenin sergilenerek, üyelere gösterildiğini aktardı.

Vargel, araştırma görevlisi sayısında çabuk artma başta kalkışmak üzere yaşadıkları sorunları bile programda ele alacaklarını vurguladı.

Sağlık turizminin eke boyutlara ulaştığına değinen Vargel, şunları kaydetti:

” Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Özkan, ikinci merhamet naklini yaparak, tarihi anlamda heybetli gelişmelere imza attı. Bir Nice kayırıcı sahne da edemiyordu. Bunun gibi hekimlerimizin dünya bilimine benzer katkıları var. Hastalık tanımlama, tedavilerini ihya, bakir ayrımlı teknikler kullanma ve geliştirme, biyomühendislik üzere bir nice gelişmeler var. Cemi bunlar ülkemizin ne kadar şişman bir potansiyele cemaat olduğunu gösteriyor.”

“Geçmişten gelen birikimin geleceğe aktarılmasını sağlıyoruz”

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Bedii Cerrahi Derneği Umumi Heyet Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Boğa da Kurtuluş Savaşı’nın 100. yılına balya geldiği üzere kurultayda bilimsel sunumların yapıldığı salonların Halas Savaşı komutanlarının isimleriyle donatıldığını anlattı.

Ulusal olmasına rağmen 15 ülkeden 20’nin üstünde ecnebi marifet insanının kurultaya katıldığını belirten Boğa, plastik cerrahide alanında bilirkişi paydaşların aynı araya gelerek, tecrübelerini paylaştığını kaydetti.

Asistanların eğitimleriyle ilgili mesai dahi yapıldığını rapor eden Boğa, geleceğin plastik cerrahlarını duygusal kulağıyla kulaktan, terbiye vererek, geçmişten mevrut birikimin geleceğe aktarılmasını sağladıklarını vurguladı.

Kurultay, 6 Kasım’de sona erecek.

Share: