Bilecik’te araştırmacılar adale erimesi hastaları için yıpranmamış tıpkı tedavi üstünde çalışıyor

Adale erimesi olarak bilinen Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastalığına kalıtım bilimi temelli otama yükseltmek üzere Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesindeki (BŞEÜ) fen insanları eliyle araştırı yürütülüyor.

BŞEÜ Tıp Fakültesi Dahili Tababet Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şanlı Taghizade’nin öncülüğünde 6 farklı disiplinden 9 fen insanının iştirakiyle planlı ve Türkiye Esenlik Bilimleri Enstitüsü Başkanlığı vasıtasıyla desteklenen araştırmada, DMD hastaları üzere eskimemiş tedavi geliştirilmeye çalışılıyor.

Doç. Dr. Ulvi Taghizade, AA muhabirine, tahminî 5 yıl önceki DMD hastaları ve aileleriyle angajman ettiklerini, otama arayışlarına katıldıklarını söyledi.

DMD’nin hastalığı kalıtsal tıpkı adale hastalığı olduğuna bel eden Taghizade, “Kas dokusu, distrofin (kas yapıtaşı proteini) isimli proteini üretemez. Bu nitelik kaslarda zayıflığa hastalık evet. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte kalp kası hasarı görülmeye başlar.” dedi.

Distrofin ismindeki proteinde mevcut hataların adale erimesine illet olduğunu ifade fail Taghizade, bu proteinin 79 ayrımlı parçadan oluştuğunu tıp literatüründe her bir parçaya ise ekzon dendiğini söyledi.

Mürtefi Taghizade, “DMD hastalarında bu ekzonların biri veya birkaçı eksik oluyor. Tığ da ülkemizdeki kem görülen ekzonlara müteveccih say yapıyor ve ülkemizde yerel otama geliştirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Gen transferi çalışması

Taghizade, hastalığın tedavisine müteveccih geniş transferi ve gen taşıma sistemi tasarımıyla ilgilendiren çalışmaları bulunduğuna değinerek şöyle devam etti:

“İlk başta 52’nci ekzonla ilgilendiren benzeri mesai yapacağız. Sonraları farklı ekzonlarla proje boyunca çalışmalarını tamamlayacağız. Eğer istediğimiz sonuçları elde edersek ve kudretli olursak 3 sene bilahare klinik araştırmalar aşamasına gelip Faz-1 ve Safha-2 çalışmalarına dahil görünmek istiyoruz. Bu vasıtayla tığ çalışmalarımızda kudretli olursak evcil ve domestik tıpkısı tedavi seçeneği de sunmuş olacağız.”

BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir birlikte araştırmanın önemine değinerek “Bu proje ile şu anda tedavisi cümle adına türlü sıfır mefret ayrımsız hastalığın tedavisiyle müntesip cesim tıpkısı çalışma yapılmaktadır. İnşallah sunma fena hâlde şekilde sonuçlanır.” diye niteleyerek konuştu.

Tıp Fakültesi müessis dekanı Prof. Dr. Mahmut Baykan ise

DMD hastalığının tedavisi amacıyla yeni bire bir projeye başladıklarını vurgulayarak, “Bu projeyle alay malay inşallah hastalarımıza yüz maskara bir otama sunmanın yollarını bodur bire bir müddet sonradan devreye sokarız umuduyla gayretlerimiz devam ediyor.” ifadesini kullandı.

Çalışmada, proje ekibi adına BŞEÜ’nün talim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Sıdıka Taze, Doç. Dr. Erhan Delimsirek, Dr. Akademisyen Nilgün Tuncel Fayans ve Dr. Öğretim Yardımcısı Katre Gül Fındık görev alıyor. Atatürk Üniversitesinde vazifeli Dr. Öğretim Üyesi Demet Çelebi ve ekibi de projeye bindi veriyor.

Share: