BENDE göz piyasası resesyonda

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Temas şeyi özetleyen cümleyle vira etmek yeryüzü iyisi: KÖLE ev piyasası resesyonda. 2011 yılında başlayan yükseliş döngüsünün zaman itibariyle serencam bulduğunu izah etmek göz piyasasına dayalı verilerin de kanıtladığı bir nitelik. Olur daha çok bölük piyasasını neler bekliyor?

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine bakarak, MEMLUK’de Haziran kocaoğlan verileri mutlak ocak inşaatı sayısının 982 bin kendisine gerçekleştiğini söylüyor. Bu rakam 2022 yılı Küçük Ay kocaoğlanndan bu yana yüzde 19 ve almanak bazda ise yüzdelik 16 düşüş anlamına geliyor. Bu kapsam kederli bire bir düşüşe işaret etmese üstelik inşaatçıların kesintiye gittiğini göstermesi bakımından manalı. Tarihsel olarak bakıldığında dahi ev piyasasında işlemler huysuz gitmeye başladığında cümle kendisine bu gerçekleşir: İnşaatçıların birbirleriyle rekabet ettiği bulunan ev sayısı artmaya başladığında, inşaatçılar yatırımlarında kesintiye gitmeye başlar.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere bakarak, ABD merkezli John Burns Real Estate Consulting Araştırı Başkanı Rick Palacios Jr. “Piyasadaki kasırga geride kaldı. Herhangi Bir hane piyasasında olduğu kabil KUL göz piyasasında üstelik faziletkâr fiyatlandırmaların bire bir bölümü köylü verilmeye başladı” diyor.

Kullanılmamış eş inşaatı sayısı anında düşüyor

Satın alınabilir kâin ocak sayısındaki artışın daha çok üstelik sürmesi bekleniyor. Bu nitelik yeni aile inşaatı sayısını çabucacık düşürecek. Basamak piyasasından bu sakinlik benzeri apayrı deyişle daralan aynı konut piyasası anlamına geliyor. Daralan tıpkı piyasanın de yer azından bölgesel bazda fiyatları kötü çekilmesi çokça beklenir görünüyor.

Palacios, aşağı üstelik bugüne büyüklüğünde berenarı sıcak ve aktif olan bir nice pazarın hem 2023 yılı hem da 2024 yılı için denk indirimlerine girdiğini söylüyor. Buna Phoenix, Nashville, West Palm Beach, Las Vegas ve Austin gibi berenarı etkin pazarları üstelik dahil eden Palacios, Boise kabilinden bazı bölgelerde ise familya fiyatlarının Mabeyin ayından itibaren almanak bazda negatife da düşebileceğini belirtiyor.

İnşaat şirketleri şimdiden alelhusus bazen bölgelerde eskimemiş hane yapmamaya değişmeyen vermiş durumda. Bu genişlik özellikle kâh bölgelerde basamak piyasasında tıpkı inhitat anlamına gelebilr.

Palacios’a bakarak yapım şirketleri şimdiden alelhusus ara sıra bölgelerde bakir bölük yapmamaya karar vermiş durumdalar. Palacaios, bunun birlikte hele bazen bölgelerde konut piyasasında tıpkı çöküş anlamına geleceğinin altını çiziyor. Ilkbahar aylarında artan tutu oranlarıyla bölük piyasasında başlayan düzeltme Palacios’a bakarak aynı durgunluğa dönüştü dahi.

Oranlı dağılmıyor

BENDE hane piyasasında yaşanan dinginlik hemencek temas bölgeyi vurmuş olsa de, bu noktada benzeri orantısızlık bilge. Hele Incitici eyaletleri, Günindi kıyısı ve Güneybatı bölgeleri ilkin doğmak üzere kıyıların iri çarpış aldığı ev piyasasında envanter seviyeleri farklılık gösterebiliyor. Buna göre, serencam şeş ayda konut stoku Denver’da yüzde 247 artarken, Pittsburgh’dahi bu fehamet yüzdelik 18’birlikte kaldı. Denver’ın çokça gerisinde sıfır Austin’de bu oran yüzde 220, Coloradeo Springs’te yüzdelik 195, Stockton, Kaliforniya’bile yüzdelik 175 ve Boise’üstelik yüzde 161 adına gerçekleşti.

Evet bu bilgiler birlik yerine hangi vukuf geliyor? Saydığımız bu piyasalar aynı zamanda MEMLUK’deki sunu değerli göz piyasaları olarak kabul ediliyor. Pandemi süreciyle başlayan konut patlaması son iki senedahi şiddetlenirken sunma açısından merbut olan bu pazarların çoğunda ev fiyatlarında şaşırtıcı artışlar yaşandı. Boise’dahi aile fiyatları akıbet iki yılda yüzde 53 oranında artım gösterdi. Bu nitelik familya fiyatlarını, piyasadaki iktisadi temellerin tarihsel anlamda destekleyebileceğinin haddinden fazla ama çokça üzerine taşıdı. Bu veriler Moody’s Analytics’mağara da Boise’ı ülkenin ‘ölçüsüz kızıl iş’ sınıfına karışma etmesine dahi defa açtı.

Familya fiyatlarında sayı farkı yüzde 5’lik düşüş

ESIR merkezli yatırım, fen analizi ve danışmanlık şirketi Moody’s Analytics, Boise ve Austin kadar ‘begayet kızıl’ ev piyasalarında ocak fiyatlarının bire bir yıl ortamında yüzde 5 ila yüzde 10 aralığında değer kaybetmesini bekliyor. Moody’s Analytics’in ulusal bazda göz fiyatlarındaki yıllık artma tahmini ise yüzdelik 0. Fakat bu koşullar duraklık yaşanmadığı takdirde meri. Mümkün aynı resesyonda Moody’s Analytics tahminlerini ekstrem altın göz piyasalarında meydan düz ocak fiyatları üzere yüzdelik 15 ila yüzdelik 20’lik bire bir düşüş şeklinde düzeltilmiş ediyor. Ulusal bazda ise tahminini yüzdelik 5’lik bire bir düşüş olarak güncelliyor.

Yatırımcıların payı şişman

Austin ve Phoenix üzere faal piyasalarda yaşanan daralmanın benzeri başka nedeni de yatırımcılar. Yatırımcılar serencam iki yılda ABD ev piyasasına yöntemince akın etti. Airbnb familya sahipleri, çocuksuz temel babalardan oluşan yatırımcılar kabilinden sıradan oyuncuların yanı sıra Blackstone üzere kurumsal yatırımcılar ve Zillow ve iBuyer kabilinden oyuncular birlikte ABD basamak piyasasına son iki yılda balaban bir methal yaptı. En sevdikleri bölgeler ise alelhusus Acı eyaletleri, Batı kıyısı bölgesi ve Güneybatı-Güneydoğu bölgeleri süresince uzanan yunak göz pazarları oldu. Fakat bu etkili pazarlarda başlayan daralma, aynı yatırımcıların piyasadan koşarak kaçmasına bozukluk oldu.

Yatırımcılar zaman zaman sürü halinde akıntı ederler. Taşınmazlar yatırımı şayet kurumlu tıpkısı envestisman değilse, bu durumun ocak satışları üzerinde balaban ve hızlı bir etkisi olacak ve birçok yatırımcı yatırımlarını satmaya karar verecek.

Phoenix merkezli özgür taşınmazlar analisti John Wake, “Yatırımcılar kimi zaman sürü halinde cereyan ederler. Phoenix’te yurt yatırımı eğer 2022 yılında artık havalı tıpkı yatırım değilse, bu durumun aile satışları üzerinde iri ve aceleci aynı etkisi olacak ve birçok yatırımcı yatırımlarını satmaya değişmeyen verecektir” diyor.

FED’mağara istediği oldu

2022 yılının başlarında akçasal genişlemeden yani ara kazanç alımından parasal sıkılaştırmaya yani ara kazanç satışına güzeşte FED’in bu hamlesi mali piyasalarda 10 almanak Hazine ve tutu oranlarını fevk itti. FED’in istediği dahi cemi kendisine buydu. Mortgage oranları yükselirse faziletli enflasyona öğün açan ve pandemiyle başlayan basamak patlaması de sönecekti. kara haber ise FED’in mevcut oranları birlikte hala düşük bulması.

Rica düşmeye devam edecek

Palacios’a göre, FED’mağara bölük piyasasını sıfırlaması gerçekte karı fiyatlarında düşüş anlamına geliyor. FED bunu yalınlık şekilde dile getirmese de Palacios’a göre bunun hakeza olacağını cümle öngörebiliyor. Palacios, FED’in kararlı duruşu sonrası konut piyasasında yaşanan bu daralmanın ayrımsız sakinlik üzere tam bire bir çıkar yol sunduğu görüşünde.

Tarihî adına bakıldığında birlikte format bir bugünkü gibi seyrediyor: FED kaynaklı durgunluklar bölük piyasası ahlaksız duyar sektörlerde başlıyor. İpotek oranlarındaki birdenbire yükseliş süratle henüz bir iki ev satılmasına yol açıyor. Arkası Sıra piyasada bulunan satılık eş sayısı hemen yükseliyor ve inşaat şirketleri küçülmeye başlıyor. Bunun arkası sıra ise hem emtialara hem bile dayanıklı mallara yönelik talep düşüyor. Okul Çocuğu müteveccih bilcümle bu hamleler FED’mağara faziletli enflasyonla mücadelesinde manidar olsa de bu durumun işten çıkarmaların artmasına sebep olmak kadar ters tarafları de bulunuyor.

Çin’deki ev krizi siyasileri zora sokabilir

 

Hane piyasası soğudukça kiralar düşüyor

 

Ecnebi yatırımcılar göz piyasasına düşüncesiz dönüyor

 

2023 yılında bölük piyasasını neler bekliyor?

 

Share: