Bebeklerde iç felcine dikkat: “Bebeğim ölüyor zannettim”

Bebeklerde bağırsak felcine ilgi: “Bebeğim ölüyor zannettim”

Uzmanlar uyarıyor: “Bebeklerde geçmeyen kabızlığa dikkat”

“Bağırsakları taş gibi oldu, gelişmiyordu şu dakika gür”

İSTANBUL – Çocuklarda doğumsal rahatsızlıklar arasında vadi düz bağırsak felci kendisine aşina “hirschsprung”un çoğu ant peklik ile karıştırıldığını anlatan uzmanlar uyarıyor. Bağırsak felci zımnında zor eyyam geçirdiklerini anlatan asıl Çiler Doğan, “Kabızlık dedim, ilaçla zarif sanıyordum ilk defa duydum böyle tıpkısı hastalığı, çok şaşırdım. Çok ağırlık yaşadım artık ölüyor zannettim, düşünün, çocuğun bağırsakları taş gibi, kilogram dahi almıyor, gelişmiyordu, şu zaman iyi” dedi.

Çocuklarda doğumsal rahatsızlıklar ortada düz kayran, bağırsağın sinir sistemini ait “Hirschsprung” yani “çöz felci” bebeğin dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren hatır şişliği, dışkı yapamama gibi şikayetlerle kendini gösteriyor. Uzmanlar bok yapılamaması durumunun aileler yoluyla eğreti ve ölme yerine düşünüldüğünü ancak bağırsak felcine cebin özen edilmesi gerektiği noktasında uyarıyor. Yavru Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Çelebi da 11 mahiye bebeklerinin geçmiş ahiz olduğunu düşünen ardından değişik hastanelere götürdüklerini tabir fail iki ailenin bebeklerine makbul tedaviyi anlattı. Doç. Dr. Çelebi, hastalığa cebin ailelere kocaman uyarılarda bulundu.

“Ölüme kadar götürebilen aynı sorunla yüz yüze kalabilirler”

Hastalığın kabızlıkla karıştırıldığı için bazen tedavisinde şişman gecikmeler yaşandığına ilgi çekici ve ailelere uyarılarda mevcut Bala Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Çelebi, “Inkıbaz şikayetleri genellikle bakir doğandan itibaren başlar yani esas sütü aldığında birlikte vardır, ekleme gıdaya geçtiğinde dahi vardır. Ancak bunlar alelumum tedaviye dirençli alıntı evet ve yavru büyüdükçe, bağırsak uzunluğu arttıkça ve bundan sonra beslenmeye başladıkça bu cins çocuklarda ölme azalacağına henüz da şiddetlenebiliyor. Otama ile kısmen salah sağlanır amma tek zaman mecmu ayrımsız düzelme görülmez. Bu hastalığın namına hirschsprung deniliyor, genellikle bu alma ile karışan benzeri çor. 4 bin 500 doğumda aynı görüldüğü amacıyla ölme hastalarının arasından bu tuhaf hastaları çıkartıp başlamak pres oluyor. Hastaları mukteza otama verilmezse giderek ölüme büyüklüğünde götürebilen ayrımsız sorunla yüz yüze kalabilirler. Sinir hücresi olan, gitmek isteyen bağırsağın önünde bariyer yapılanma fail asap hücresi olmayan bağırsağı çıkarttıktan sonradan artık bu hastaların alma sorunları üstelik kalkmış oluyor. Yavru doğduktan bilahare şikayetinin başlamış olması çok balaban zira alelumum biz ana sütünde kavi kabızlık görmeyiz. Şayet yavru doğduktan sonradan bir numara haset tuvaletini yapmıyorsa, yapması gecikmişse, dışkı yapmama periyotlarında karnı şişiyor ve yeşil safralı gaseyan var ise o ant bunun normal süregelen aynı alma olmadığını bağırsakta sinir hücresi yokluğu hastalığı olabileceğini akılda ağrımak bu yönden hastaları gayrı alma hastalarından fora etmek gerekiyor. Aslında hirschsprung de standart ayrımsız hastalık değildir, çöz felcinin uzunluğuna bakarak dahi semptom değişir. Bu hastamız büyüdükçe, henüz fazla gıda tükettikçe çalışmayan iç daha fazla nişane vermeye başlıyor. Ameliyattan geçmiş birlikte artık öz dışkısını yapamayacak kadar zorlandığı için ‘Anne neredeyse öleceğini hissettim’ dedi amma ameliyattan bilahare şu zaman gelişigüzel husus amacında. Beyni, siniri olan iç normal makata açılmış oldu. Takipte kalmaları gerekiyor. Bu tuhaf ameliyatları hangi büyüklüğünde erken yaparsanız iç sistemlerine adaptasyonu o büyüklüğünde ferah oluyor “şeklinde konuştu.

“Haddinden Fazla külfet yaşadım çıktı ölüyor zannettim”

Mevlit sonrası bebeğinin rahatsızlığı dolayısıyla çokça print günler geçirdiklerini anlatan asıl Çiler Doğan, “Çocuğumun rahatsızlığı doğumla başladı. Ego normalde 10 günden sonrasının kabızlıkta boğuk olduğunu bilmiyordum. Baktım yavru fenalaşıyor, kusmaya başladı, bundan sonra ego gergin oldum. Bildiğimiz bir celal hastanesine gittim. Röntgen için randevu almaya gittik, 6 ay sonrasına verdi, ben çokça sinirlendim. Eksantrik ayrımsız hastaneye geldik, hirschsprung diye bire bir çor varmış. Makat ameliyatı yapıldı, şu zaman yapıyor, çabucak ağrımız, acımız var o birlikte normal imdi düzeldi üzere hissediyorum. Haddinden Fazla sorumluluk yaşadım daha çok ölüyor zannettim, yeşil yeşil kusmaya başladı. Düşünün, çocuğun bağırsakları taş kadar, çocuk kilo dahi almıyor, gelişmiyordu sonuç 1 haftada çocuk tek madde yiyip, içmiyordu. Ameliyattan tıpkı aktarılma önceki yavru elimizde gitti daha çok o kadar sıktı kim kendisini yüzü, gözü gitti bire bir husus oluyor dedim. Ben inkıbaz dedim, ilaçla beğenilir sanıyordum ilk defa duydum hakeza bir hastalığı ve çok şaşırdım. Hatta doktoruma dedim ne hastalıklar varmış, bilmiyordum. Bizim hocamız baktı anladı, zir taraftan ama özge hocalar anlamadı. Heybet, hususi derken 5

hastaneye gittim bura benim altıncı hastanem imdi sıkıldım” dedi.

“Karnı kayran oldu, tümsekli olanını normal zannediyordum”

İlk bebeği Alper’i kucağına aldıktan sonraları gaseyan, ölme ve hatır şişliği kabil nedenlerle doktora gittiğini belirten temel Ayşegül Akçay, “Doğduğunda dışkısını yapamadığı üzere hirschsprung hastalığı benzer denmişti. Tığ kabul etmedik, ailem büyüyünce, biraz hareketlenince müstehap, temel sütü elan tek almadı, alınca mergup dediler. 3-4 aya kadar çok aşkın kusması oluyordu, karnı haddinden fazla kabarık oluyordu, gazını çıkaramıyordu, sonsuz karnı gurulduyordu. Şu an onların hiç biri bulunmayan karnı saha oldu, ego artık normali buymuş etmek ki dedim. Ego tümsekli olanını normal zannediyordum. Konduramadım, olmamıştır parasız değildir şeklinde geçmiş çocuğum olması cihetiyle tedavi gecikti. Simultane doktor hangi diyorsa, tavsiyesi neyse komşuyu, şunu bunu dinlemeden onun çocuğunda bile vardı, komşumda üstelik vardı, 6’ıncı ayda geçti onu beklemeden lahzada tedaviye gitmelerini öneriyorum. Hem benim hem süt kuzusu için zordu, dışkısını yaparken o büyüklüğünde zorlanıyordu kim içim kıyılıyordu, kıyamıyordum” şeklinde konuştu.

Share: