Bebeklerde çöz felcine dikkat: “Bebeğim ölüyor zannettim”

Bebeklerde çöz felcine özen: “Bebeğim ölüyor zannettim”

Uzmanlar uyarıyor: “Bebeklerde geçmeyen kabızlığa özen”

“Bağırsakları taş kadar oldu, gelişmiyordu şu an bol”

İSTANBUL – Çocuklarda doğumsal rahatsızlıklar arasında düz düz çöz felci yerine tanıdık “hirschsprung”un çoğu ant alma ile karıştırıldığını anlatan uzmanlar uyarıyor. Çöz felci zımnında tahakküm günler geçirdiklerini anlatan ana Çiler Doğan, “Ölme dedim, ilaçla bedii sanıyordum ilk kez duydum böyle tıpkısı hastalığı, haddinden fazla şaşırdım. Haddinden Fazla güçlük yaşadım çıktı ölüyor zannettim, düşünün, çocuğun bağırsakları taş kabilinden, kilo üstelik almıyor, gelişmiyordu, şu an bol” dedi.

Çocuklarda doğumsal rahatsızlıklar beyninde yer kayran, bağırsağın sinir sistemini ilgili “Hirschsprung” yani “bağırsak felci” bebeğin dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren kanı şişliği, dışkı yapamama gibi şikayetlerle kendini gösteriyor. Uzmanlar dışkı yapılamaması durumunun aileler tarafından eğreti ve ölme olarak düşünüldüğünü fakat çöz felcine cebin özen edilmesi gerektiği noktasında uyarıyor. Yavru Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Çelebi de 11 aylık bebeklerinin önceki alma olduğunu düşünen arkası sıra mütenevvi hastanelere götürdüklerini ifade fail iki ailenin bebeklerine uygulanan tedaviyi anlattı. Doç. Dr. Çelebi, hastalığa cebin ailelere yetişkin uyarılarda bulundu.

“Ölüme büyüklüğünde götürebilen ayrımsız sorunla karşı karşıya kalabilirler”

Hastalığın kabızlıkla karıştırıldığı için kimi vakit tedavisinde iri gecikmeler yaşandığına özen çekici ve ailelere uyarılarda mevcut Yavru Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Çelebi, “Inkıbaz şikayetleri alelumum eskimemiş doğandan itibaren başlar yani asıl sütü aldığında dahi vardır, ekleme gıdaya geçtiğinde dahi vardır. Fakat bunlar alelumum tedaviye mukavim ittihaz tamam ve bala büyüdükçe, bağırsak uzunluğu arttıkça ve çıktı beslenmeye başladıkça bu asıl çocuklarda peklik azalacağına daha dahi şiddetlenebiliyor. Tedavi ile kısmen düzelme sağlanır ama hiçbir zaman eksiksiz ayrımsız düzelme görülmez. Bu hastalığın hesabına hirschsprung deniliyor, alelumum bu ölme ile karışan ayrımsız çor. 4 bin 500 doğumda bire bir görüldüğü üzere kabız hastalarının arasından bu zümre hastaları çıkartıp kazanmak tahakküm oluyor. Hastaları lüzumlu otama verilmezse gittikçe ölüme büyüklüğünde götürebilen tıpkısı sorunla karşı karşıya kalabilirler. Sinir hücresi olan, harıldamak talip bağırsağın uğrunda bariyer teşekkül eden sinir hücresi sıfır bağırsağı çıkarttıktan sonraları çıktı bu hastaların ölme sorunları bile kalkmış oluyor. Bala doğduktan sonra şikayetinin başlamış olması çokça yüce çünkü alelumum biz anne sütünde metanetli kabız görmeyiz. Eğer çocuk doğduktan sonra birinci günü tuvaletini yapmıyorsa, yapması gecikmişse, bok yapmama periyotlarında karnı şişiyor ve yeşil safralı gaseyan var ise o devir bunun alışılagelen süregelen bire bir kabız olmadığını bağırsakta asap hücresi yokluğu hastalığı olabileceğini akılda ağrımak bu yönden hastaları diğer peklik hastalarından fethetmek gerekiyor. Esasen hirschsprung birlikte standart benzeri hastalık değildir, çöz felcinin uzunluğuna göre bile sendrom değişir. Bu hastamız büyüdükçe, elan çok azık tükettikçe çalışmayan iç elan fazla ses seda vermeye başlıyor. Ameliyattan önce dahi bundan sonra kendi dışkısını yapamayacak kadar zorlandığı üzere ‘Anne az daha öleceğini hissettim’ dedi ama ameliyattan sonradan şu zaman temas öz amacında. Beyni, siniri olan bağırsak alışılagelen makata küşade oldu. Takipte kalmaları gerekiyor. Bu çeşit ameliyatları hangi kadar er yaparsanız bağırsak sistemlerine adaptasyonu o büyüklüğünde ongun oluyor “şeklinde konuştu.

“Çokça sıklet yaşadım imdi ölüyor zannettim”

Veladet sonrası bebeğinin rahatsızlığı zımnında çok tahakküm günler geçirdiklerini anlatan temel Çiler Doğan, “Çocuğumun rahatsızlığı doğumla başladı. Ben normalde 10 günden sonrasının kabızlıkta kısık olduğunu bilmiyordum. Baktım çocuk fenalaşıyor, kusmaya başladı, imdi ego gergin oldum. Bildiğimiz aynı kerem hastanesine gittim. Röntgen amacıyla termin almaya gittik, 6 kamer sonrasına verdi, ben çokça sinirlendim. Eksantrik ayrımsız hastaneye geldik, hirschsprung diyerek tıpkısı çor varmış. Büzük ameliyatı yapıldı, şu zaman yapıyor, takkadak ağrımız, acımız var o bile alışılagelen artık düzeldi üzere hissediyorum. Çokça gravite yaşadım bundan sonra ölüyor zannettim, yeşil yeşil kusmaya başladı. Düşünün, çocuğun bağırsakları taş gibi, çocuk kilo üstelik almıyor, gelişmiyordu serencam 1 haftada bala hiçbir madde yiyip, içmiyordu. Ameliyattan tıpkı çevrim ilk çocuk elimizde gitti çıktı o kadar sıktı kim kendisini yüzü, gözü gitti benzeri özdek oluyor dedim. Ego ölme dedim, ilaçla geçer akçe sanıyordum ilk defa duydum böyle bire bir hastalığı ve haddinden fazla şaşırdım. Hassaten doktoruma dedim hangi emraz varmış, bilmiyordum. Bizim hocamız baktı anladı, ast taraftan ama gayrı hocalar anlamadı. Çap, hususi derken 5

hastaneye gittim bura benim altıncı hastanem bundan sonra sıkıldım” dedi.

“Karnı vadi oldu, şişik olanını alışılagelen zannediyordum”

İlk bebeği Alper’i kucağına aldıktan bilahare gaseyan, inkıbaz ve bellek şişliği kabil nedenlerle doktora gittiğini tamlayan anne Ayşegül Akçay, “Doğduğunda dışkısını yapamadığı üzere hirschsprung hastalığı olanaklı denmişti. Tığ akseptans etmedik, ailem büyüyünce, biraz hareketlenince mazbut, asıl sütü elan hiç almadı, alınca müstehap dediler. 3-4 aya kadar haddinden fazla çok kusması oluyordu, karnı haddinden fazla şiş oluyordu, gazını çıkaramıyordu, sürekli karnı gurulduyordu. Şu zaman onların hiç biri bulunmayan karnı saha oldu, ben imdi normali buymuş eylemek ki dedim. Ben çıkkın olanını alışılagelen zannediyordum. Konduramadım, olmamıştır sayrı değildir şeklinde ilk çocuğum olması sebebiyle tedavi gecikti. Takkadak hekim hangi diyorsa, tavsiyesi neyse komşuyu, şurası bunu dinlemeden onun çocuğunda birlikte vardı, komşumda bile vardı, 6’ıncı ayda geçti onu beklemeden kolaylıkla tedaviye gitmelerini öneriyorum. Hem benim hem süt kuzusu üzere zordu, dışkısını yaparken o kadar zorlanıyordu kim içiş kıyılıyordu, kıyamıyordum” şeklinde konuştu.

Share: