Bayburt’ta öğrenciler Tasarım ve Teknik Merkezi’nde geleceğe hazırlanıyor

Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanlığına sınırlanmış Kuzey Gün Doğusu Rum Kalkınma Ajansı yoluyla Içtimai Gelişmeyi Sübvansiyon Programı kapsamında 2021’de açılan Bayburt Tasarım ve Ustalık Merkezi, 12 farklı atölyesiyle öğrencilere ayrımlı deneyim yaşatıyor.

Ana sınıfı, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim öğrencileri amacıyla planlanan merkezde yabancı miftah, dram, zeka oyunları, çalgı, robotik, kodlama, astroSTEM, emsal uçak ve havacılık, ahşap, plastik sanatlar ve seramik atölyeleri ile betik kafe ve konuşma salonu bulunuyor.

Keman ve piyano ile çalgı eğitiminden bilgisayar laboratuvarında robotik kodlamaya, onlarca ayrımlı zeka oyunundan dram salonuna büyüklüğünde öğrencilerin dörtköşe ve uyumlu vakit geçirmeleri üzere bir nice detayın düşünüldüğü merkezde, 12 farklı atölyede alanında eksper eğitimciler görev yapıyor.

Okullar bölgesindeki Kardeş Evran Mesleksel ve Ustalık Anadolu Lisesi binasında bakım veren form, şehir genelinde öğrenim gören gelişigüzel yaştan ve derslik düzeyinden öğrencileri ağırlıyor.

“Vukuf Yolculuğu Projesi” hayata geçirildi

İl Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney, AA muhabirine, merkezdeki atölyelerde uygulamanın ön planda olduğu, deneyimi ana kayran benzeri eğitim bilimi yaklaşımının benimsendiğini söyledi.

Dizayn ve Teknik Merkezi’ndeki atölyelerin öğrencilerin derslerde aldığı bilgileri hayatla ilişkilendirmesine ve bu bilgileri kılgı uygulamalara, yaratıcı ürünlere dönüştürmesine imkan sağlayan fiziki alanlar olduğunu belirten Güney, şöyle devam etti:

“Bu imkanı değerlendirmek namına kentte ‘Vukuf Yolculuğu’ adı altında benzeri proje gerçekleştirdik. Bu imkanlardan ilimizdeki 15 bin öğrencinin yararlanma etmesi anlamında bu projeyi hayata geçirdik. İlimizdeki forma ve karye okullarındaki öğrencilerimizin bütünü, oluşturduğumuz dünya üzerinden müracaat yaparak taşıma vasıtasıyla atölyemizi ziyaret ediyor. Buradaki öğretmenler nezaretinde artık bilginin beceriye dönüşmesi ve zihinlerinde oluşturulan tasarımların ürüne dönüştürülmesiyle ilişik tıpkı proses yaşanıyor.”

Cenup, merkezi serencam yerine Malumat Müzakere Merkezi’nden 40 öğrencinin musahabe ettiğini kaydederek, “Haber Nutuk Merkezleri meslek dışı öğrenme ortamlarıdır. Meslek saatleri dışında örgün eğitimi semirtmek hesabına yapılan aynı mesai. Bugün 12 atölyemizin tamamında türlü alanlarda öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz nezaretinde işlik çalışmaları yaptı.” diye niteleyerek konuştu.

Çocuklar fena hâlde kânunuevvel geçiriyor

Malumat Görüşme Merkezi öğrencisi Hira Yücedağ bile mülakat ettiği merkezde değişik atölyeleri gezip çokça eğlendiğini ve suret atölyesinde kilden mumluklar yaptığını anlattı.

2’nci dershane öğrencisi Hümeyranur Mavi ise füru için bir nice eğlence alanı bulunduğuna dikkati çekerek, “Kılık atölyesini, kodlama ve yazılım atölyesini gördük. Dram, veri bilimleri kabilinden burada ayrıntılar üzere birçok işlik var ve bütünü haddinden fazla güzelce. Tığ dahi burada haddinden fazla güzelce mesafelik geçirdik.” dedi.

Share: