Bathonea kazılarında 1600 almanak hokka ve divit bulundu

İstanbul’de Küçükçekmece Gölü Havzası’nda sürdürülen Bathonea kazılarında, geç Roma dönemine ilgili 1600 yıllık hokka ve divitten oluşan alfabe takımı bulundu.

Kocaeli Üniversitesinden (KOÜ) yapılan açıklamaya bakarak, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Hars ve Turizm Bakanlığı ile KOÜ hareket birliğinde sürdürülen ve başkanlığını KOÜ Bili Gökçe Yazın Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şengül Aydıngün’ün yaptığı Bathonea kazılarında eskimemiş bilgi ve bulgulara erişildi.

Küçükçekmece Göl Havzası’ndaki Bathonea Arkeolojik Alanı’nda yapılan kazılarda, geç Roma dönemine ilgili alfabe takımı bulundu. Ayrımsız tüccara ilgilendiren olabileceği memul minyatür ten, mızrap abece kalemi ve hokkanın tıpkısı arada bulunduğu alfabe takımının 1600 yıllık olduğu belirlendi.

Yazı takımının benzeri arada bulunmasının dünyada bir geçmiş olma özelliği taşıdığı tespit edildi. Yapılan incelemeler neticesinde divit üzerinde kırmızı ve yağız mürekkep izlerine rastlandı. Kırmızı bileşik o aktarılma amacıyla yalnızca ululuk görevlilerinin ve saray mensuplarının kullandığı bileşik adına dikkati çekiyor.

1600 sene geçmiş yazının çokça bir iki kullanıldığı dikkate alındığında, mevcut keşfin önemi henüz dahi artıyor. Medeniyetler beşiği İstanbul’un prehistorya dönemine ait şanlı ipuçları veren Bathonea kazılarında ayrıca, 557 yılında Ayasofya’nın kubbesinin yıkılmasına etmen olan depremin izlerine birlikte rastlandı.

Share: