Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde depremzedeler amacıyla afet polikliniği

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde depremzedeler için afet polikliniği

Uzmanlardan zelzele psikolojisi uyarısı

İSTANBUL – Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki iri depremin yıkmacı ruh bilimsel etkilerine karşı Başakşehir Çam ve Sakura Kent Hastanesi’nde “afet polikliniği” bakım veriyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Furkan Batur Alptekin, “İlk fenomen anından sonradan belki ilk bir kamer, belki kişilere bakarak elan mufassal süreler, muhtemelen tepkiler gerçekte süssüz. Ahit içerisinde kişinin hayatına bitmeme ettirmesine bariyer olan şikayetler ortaya çıkarsa bu psikiyatrik, ruh bilimsel benzeri desteği gerektirecektir. Bu anlamda bizim hastanemizde önceki günden itibaren afetzedelere hizmet vermek için bir afet polikliniği hizmete girdi” dedi.

Kahramanmaraş’ta meydana mevrut 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde iri yıkımlara hastalık olurken 30 binin üzerinde fert kaybı yaşanmıştı. Binlerce vatandaş yaralanırken uzmanlar, yıkmacı depremin herif psikolojisi üzerinde oluşturduğu etkilere müteveccih açıklamalarda bulundu. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Furkan Batur Alptekin ve ruhiyatçı Sakil Daşlı, hastanede oluşturulan facia polikliniğinin vatandaşlara yönelik hizmet sunduğunu tabir ederken, sürecin etkilerine ait uyarılarda bulundu. Hastanenin Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bloğunda verilen bakım çerçevesinde depremzedeler randevu almadan uzmanlar ile görüşebiliyor.

“Avcı olaylarla alay malay destek kabul etme ihtiyacı hissedebilirler”

Depremin insanlar üzerindeki etkilerine yönelik değerlendirmelerde kâin Başakşehir Çam ve Sakura Site Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Furkan Batur Alptekin, “Elem bir facia yaşadık, bu lazım bölgedeki insanlar olsun ister engin olaylara şahit olan insanlar olsun hepimizi bir şekilde etkiledi. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarını kaybedenlere dahi sabır diliyorum. Tabi böyle zamanlarda ruh bilimsel bindi kısmını belki iki kalem ummak gerekebilir, ayrımsız; havadan el altında aynı ruhsal bindi düzlük, psikiyatrinin takibinde olan kişilerin bu yavaş stresle gelişigüzel var olan şikayetleri henüz artabilir, tetiklenebilir. Aynı de elan önce on paralık psikiyatrik destek ahiz ihtiyacı hissetmemiş şahıslar bu yaşanan zorlayıcı olaylarla birlikte benzeri bindi ahiz ihtiyacı hissedebilirler. İlk olay anından sonra belki önceki ayrımsız ay, belki kişilere bakarak henüz tafsilatlı süreler, belli tepkiler ruhiyat adına verdiğimiz esasta yalın kat tepkiler. Olay anını yine gine kişi, kâh durumlardan çekinme, neymiş anbean gene deprem oluyormuş hissini gönül, bağlı alanlara girmekten korkma, sakınma gibi ya birlikte tıpkı yakınını kaybeden kişinin kısık benzeri mutsuzluk, hayattan afiyet alamama, hayatın amacını sorgulama kabilinden şeyler haddizatında hakeza ayrımsız olaydan bilahare yaşadığımız macerasız ve yerinde tepkiler. Yani bir hastalık ayrımsız halel belirtisi değil ancak süreç uzadıkça bu şikayetler geçmiyor, artıyor, kişinin olan hayatına dönmesine ve hayatını esasen yaşamasına engel oluyorsa burada ekstra ayrımsız ruhsal, psikiyatrik benzeri bindi ahiz ihtiyacı gündeme gelebilir” şeklinde konuştu.

“Facia polikliniklerinden hizmet alabilirler”

Depremzedelerde oluşan etkilerin geçmemesi durumunda arzulu bindi alınabileceğine yönelik konuşan Dr. Alptekin, “Ahit içerisinde dahi kişinin yeniden de başa çıkmakta çokça zorlandığı ve sıra dışı sayabileceğimiz hayatına devam ettirmesine engel olan gâh şikayetler ortaya çıkarsa bu psikiyatrik, ruhsal tıpkısı desteği gerektirecektir. Bu anlamda bizim hastanemizde de geçmiş günden itibaren afetzedelere bakım yöneltmek üzere benzeri kıyamet polikliniği hizmete girdi. Ayrıca bizim hastanemiz facia bölgesinden, pinpon altından sâdır evet birlikte eksantrik nev tıpkı şekilde travmaya maruz artmış kişilerin bindi almak üzere getirildiği bir şifahane. Bu servislerimizde, değişik servislerimizde yatan hastalarımızın üstelik gerekseme halinde oluşturduğumuz psikososyal destek birimimizle beraber onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. İlk etapta yaptığımız öz; çıktı destek olmakla ait, kişinin acısını kullanmak. Onu anladığımızı kanıt edemeyiz çünkü o ızdırap kişinin yaşadığı tek benzeri öz, kendine ilgili benzeri molekül, o acıyı gördüğümüzü, onu önemsediğimizi ve ona arkalamak istediğimizi gösteren tıpkı kurum ve formalist içerisinde olmayı öneririz. Zaman Zaman yoğun strese alın vücudun gösterdiği tepkiler esasta özlük devamını sağlamakla ait, kıtipiyoz korkma sanki burada değilmişsin kabil, sinir krizi etmek üzere tepkiler ortaya çıkabilir. Şayet bu şekilde başa geçmek birlikte zorlandıkları tepkiler olursa evet birlikte depremzedelerimizin yakınları bunun ruhsal, psikiyatrik koşuluyla angajmanlı namına hayatıyla ait aynı endişe hissederlerse evet bile haddinden fazla çetin uykusuzluk ve başka semptomların başa çıkmakta zorlanacak düzeyde olduğunu hissederlerse bizim başlamış olduğumuz ya dahi aslında çabucak bizim hastanemizde değil tam Türkiye’da küşade olan bu kıran polikliniklerinden bakım alabilirler” ifadelerini kullandı.

“Şayet azalmazsa yeniden psikiyatriye başvurması gerektiğini iletiyoruz”

Sürece ilgilendiren bilgiler veren psikolog Yavaş Daşlı, “Öncelikle hepimize haddinden fazla eski olsun, ülkecek bu acıyı bire bir şekilde bu arada yaşıyoruz. Servislere gidiyoruz, servislerde kişilerle görüşüyoruz, bizim ruhsal önceki yardımda amacımız şu; belkili travmatik stresten etkilenecek tepkileri hafifletmek. Kişinin yer sarsıntısı travmasından yaşayacağı travmatik stresin düşmesini bekliyoruz ve umumi işlevsellik düzeylerine ulaşmalarını bekliyoruz. Kişinin sakat olması, dezavantajlı olması, elan geçmiş psikiyatrik geçmişinin olması, utanç ve suçluluk üzere duyguları anlamaya çalışıyoruz. Hınç, suçluluk, tahammülsüzlük gibi tepkilerin serencam mertebe alışılagelen olduğu bu 1 maaş proses içerisinde azalmasını beklediğimizi söylüyoruz. Şayet azalmazsa psikiyatriye başvurması gerektiğini iletiyoruz. Tabi ki bu süreçte hepimiz bir şekilde etkilendik. Kimimizin yakınları oldu orada kimimiz şehadet ediyoruz” dedi.

Share: