Bandırma’da Cumhuriyet’in 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Cumhuriyet Bayramı’nın 99. yılı Bandırma’bile yapılan törenlerle kutlandı. Törenlere vatandaşlar balaban bağ gösterdi.

Cumhuriyet Caddesinde yapılan törenlere İlçe Kaymakamı Engin Duayen, Balıkesir BüyükŞehir Belediye Başkan Vekili Birol Delimsirek, Garnizon Komutanı Gelgel Sancak Selahattin Akalp, Şehremini Av. Tolga Boğa, Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Cüneyt Demirdaş, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Cemiyet Kuruluşları, askeri erkan ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

Bandırma Kaymakamı Açık Deniz Ermiş, Belediye Başkanı Av. Tolga Kele ve Garnizon Komutanı Hava Tayyareci Tuğgeneral Selahattin Akalp, merasim aracına gelişigüzel binerek vatandaşların bayramını kutladılar. ihtiram duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından Bandırma İlçe Kaymakamı Açık Deniz Evliya günün medlul ve önemini tamlayan danışma yaptı. Kaymakam Ermiş ” Sizleri ilişik ve saygıyla selamlıyorum. Türk milletinin gündüz sahnesinde dirilişinin simgesi olan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99.yılını alay malay kutlamanın ve Cumhuriyet tarihimize bakir tıpkı sermaye eklemenin mutluluğunu ve coşkusunu yaşıyoruz. Cumhuriyet Bayramı hepimize hümayun olsun. 99.yıl dönümünü kutladığımız Cumhuriyet Altını, ülkemizin yönetim biçimi olmasının beraberinde, Türk Milletinin insanlığa bıraktığı vazgeçilmez aynı miras, örnek aynı bağımsızlık ve medenilik hareketinin adıdır. 1071 yılında Şehriyâr Alpaslan’ın önderliğinde, Türklerin Anadolu topraklarını ev edinmesi ve bu topraklara hükmetmesiyle birlikte; XIII. yüzyılda temelleri atılan Osmanlı Devleti üç kıtada hükümranlık süren, yüzyılların İmparatorluğu adına birçok milleti, değişik budunsal ve kültürel yapıları bünyesinde barındırarak yönetmeyi bilmiştir. İstiklal mücadelesi, Mustafa Kemal Paşa’nın Bandırma vapuru ile 19 Mayıs 1919’dahi Samsun’a çıkmasıyla başladı. Amasya, Erzurum ve Sivas kongrelerinde, oluşan “milletin bağımsızlığını, milletin azmi ve kararlılığı kurtaracaktır” düsturuyla düşmana cebin tek beden olundu. Zira Türk insanı üzere yüzyıllardır hükümranlık sürdüğü ülkesi ve toprakları vazgeçilmezdi ve ebediyete büyüklüğünde da ayrımsız karış toprağı elzem olacaktır.

Türk milleti vatanını, bayrağını, bağımsızlığını ve özgürlüğünü işgalcilere ve emperyalistlere teyit etmemeye kararlıydı. Vatanı ve lahut değerleri amacıyla canını, malını, bütün varlığını seferber etmeye hazırdı.

Cumhuriyeti ayakta markajcı yegane bilek milletin kendisidir. Türk milleti, Cumhuriyeti yatkın ve bütün değerlerine sıkı sıkıya sarılmıştır.

Kurtuluş Savaşında yaşananlar, bize, daima ateş parçası gelmek, kontak ve kontekst içerisinde çalışmak, aklın ve bilimin ışığında dünyadaki değiş ve ilerlemeleri, kişi değer ve kazanımlarımızı dahi gözardı etmeden, yararlanmak zorunda olduğumuzu bir nöbet elan göstermiştir. Bugün hepimize düşen ortak fariza: milli değerlere, bilince, Cumhuriyete sahip çıkmak; Çanakkale’deki, İstiklal Harbi’ndeki, Ayyıldız Tepe’deki azim ve kararlılık ruhunu, Kuvayı Milliye ruhunu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır.

Ülkemizi çağdaş medeniyetlerin ötesine taşımaya kararlıyız. Cumhuriyetimizi bilcümle değer ve kurumlarıyla özümseyen aziz milletimiz, birlik ve beraberlik içerisinde, Türkiye’yi dünyada türe ettiği hatırlı konuma yükseltmek amacıyla muktezi olan iradeyi her devir göstermiştir, çıktı dahi gösterecektir. Bu duygu ve düşüncelerle Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99. yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa ATATÜRK koyulmak için ebediyete derk etmiş gazilerimizi ve ermiş şehitlerimizi yağmur, şükran ve minnetle anar, sizlerin ve eksiksiz Bandırma halkının Cumhuriyet Bayramı’nı kutlar, kaçınmak ve sevgilerimi sunarım” dedi.

Öğrencilerin okuduğu şiiriler ve umum oyunları gösterileri ile devam eden Cumhuriyet Altını Bayramı kutlama törenleri resmigeçidin arkası sıra sona erdi. – BALIKESİR

Share: