Balkı-Temel-Sap-Patnos Yolu yarın hizmete açılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, tarım, hayvancılık ve turizm oluşmak üzere Ağrı’nın sosyo-konuşu gelişimine yetişkin katkılar sağlayacak Ağrı-Köken-Balçak- Patnos Yolu’nun yarın açılacağını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Dert’birlikte Sap Viyadüğü’nün da zarfında düzlük aldığı Veca-Cins-Tutak-Patnos Yolu’nun yarınki küşat törenine, Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın videoteyp konferans yöntemiyle katılacağı bildirildi.

Ulaştırma ve Enfrastrüktür Bakanı Adaletli Karaismailoğlu’nun törene şahsen katılacağı ve peşi sıra kentte benzeri dizi temaslarda bulunacağı tamlanan açıklamada, Ağrı’nın efsanelere laf olan dağı, tarihi yapıları, nazirsiz huy güzellikleri, yaylaları, şifalı suları, inanç ve kış turizm potansiyeliyle turizmde marka site olma amacında ilerlediği ifade edildi.

Şehrin, Çin’den başlayıp Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran üzerinden Anadolu’ya ve Avrupa’ya vasıl İpek Yolu güzergahında kayran alması bakımından eke ayrımsız geçiş noktası olduğu vurgulanan açıklamada, şu bilgilere saha verildi:

“Dert-Gerçeklik-Tutak-Patnos Oran Yolu 79 kilometre uzunluğunda, 2×2 şeritli, bitümlü hamam karışım kaplamalı mukassem sefer yerine projelendirildi. Yolun 70 kilometrelik kesimi tamamlanarak hizmete sunulacak. Mahiyet Yer Yolu’nun birlikte düzlük aldığı kalan 9 kilometrelik kesiminin de 2023 yılında bitirilmesi hedefleniyor. Yolun tamamının trafiğe açılmasıyla Veca’dan Patnos’a uzanan 79 kilometrelik şimal-cenup aksında mukassem kat bütünlüğü sağlanmış olacak. Açılışı yapılan kesimde 140 metrelik Maksat-1 Köprüsü, 150 metrelik Murat-2 Köprüsü ve 335 metrelik Sap Viyadüğü ile 22 nüsha munsap, 109 nüsha açım inşa edildi.”

Toprak ekonomisi canlanacak

Proje ile Ağrı-Hakikat-Tutak-Patnos beyninde bölünmüş kez kalitesiyle çabuk, güvenli ve konforlu bire bir ulaşım hizmeti tesis edileceğine bel edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Şark Küçük Asya’yu Güneydoğu Küçük Asya’ya bağlayan şimal-güney aksı konumundaki Veca-Soy-Balçak-Patnos Şevket Yolu’nun mukassem defa haline getirilmesiyle başta tarım, hayvancılık ve turizm görünmek için Ağrı’nın sosyoekonomik gelişimine eke katkılar sağlanacak. Balkı ve Kars’ta gen olan büyükbaş hayvancılıktan elde edilen ürünlerin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne elan kısa sürede ve tehlikesiz taşınmasını sağlayacak öğün, Güneydoğu’dan Veca Dağı ve Van Gölü gibi turizm lokasyonlarına birlikte ulaşımı kolaylaştıracak. Ayrıca, Erek Nehri konusunda düz yazı edilmesi planlanan hidroelektrik santralci projeleri zımnında baraj suları altında kalacak kâin kat kesiminin viyadükle geçilmesi sağlanarak, ulaşımın kesintiye uğramasının önüne geçildi. Bölünmüş yol ile Balkı-Kaynak-Kabza-Patnos beyninde elan önce 60 zaman süren gezi süresi 25 zaman kısaltılacak ve 35 dakikaya inecek.”

Share: