Balıkesir marifet! Cumhur Reisi Erdoğan, Balıkesir’de toplu açılış töreninde konuştu: (2)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz göreve geldiğimizde 30 bilyon dolarlık tıpkısı ihracatımız varken, zaman imdi 250 milyar dolara yaslandık. Türkiye ya. Bura belde devleti değil. Türkiye, Türkiye. Altılı Ganyan masa bundan anlamaz. Onlar henüz adaylarını belirleme edemediler.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuva-yı Milliye Meydanı’nda planlı Balıkesir OSB, Çamlık Millet Bahçesi, Ardıçtepe Barajı ile Yapımı Tamamlanan Değişik Projelerin Şişko Açılış Töreni”nde yaptığı konuşmada, sağlık alanında İvrindi, Marmara ve Gömeç kaymakamlık hastaneleri, ilçelerdeki aile sağlığı merkezleri, Bandırma Munsap Diş Sağlığı Merkezi ile çeşitli hastanelere yapılan melfuf binaların resmi açılışlarını de yaptıklarını söyledi.

Karesi Yaşlı Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin, değişik kurumların hizmet binalarının, enerji yatırımlarının, İller Bankasınca akçalanmış edilen altyapı ve Hitit Maden yatırımlarının açılışlarını gerçekleştirdiklerini kaydeden Erdoğan, “Ara Vermek yok, yola devam. Çalışacağız, üreteceğiz, istihdam sağlayacağız ve evelallah ihracatımızı bile bununla patlatacağız. Biz göreve geldiğimizde 30 milyar dolarlık ayrımsız ihracatımız varken, zaman artık 250 bilyon dolara yaslandık. Türkiye ya. Burası çevre devleti değil. Türkiye, Türkiye. Altılı masa bundan anlamaz. Onlar daha adaylarını tespit edemediler.” diyerek konuştu.

Erdoğan, ulaştırmada, Nem Manyas yolunun, Şekil Havalimanı terminal binasının, sulamada Ardıçtepe Barajı ve sulamaları ile mütenevvi dere ıslahlarının açılışlarını yaptıklarını dile getirdi.

Belediyelerin tamamladığı haddinden fazla makro yatırımlar olduğunu belirten Erdoğan, Büyükşehir Belediyesinin misil yapımı ve düzenlemesi, kamp alanı yapımı, restorasyonlar, spor tesisleri, periferi düzenlemeleri, peyzaj çalışmaları, altyapı projeleri gibi çokça sayıda iz ve hizmeti gerçekleştirdiğini anlattı.

Erdoğan, Altıeylül, Karesi, Bigadiç, Havran, Kepsut, Dursunbey, Burhaniye, Edremit kaza belediyelerinin dahi çokça sayıda kitap ve hizmeti şehre kazandırdığını belirterek, “Balıkesir ve ilçelerindeki birleştirme sanayi bölgelerimizde envestisman bedeli 7,6 şeş milyarı sabık, güncel değerlemeyle dahi 28 milyara benzeyen 42 bünye hür teşebbüs kuruluşlarımız eliyle yapılarak üretime geçirildi.” şeklinde konuştu.

Tüm bu kamu ve hür teşebbüs yatırımlarının şehre esaslı ve artağan olmasını dileyen Erdoğan, bu yatırımları şehre kazandıran, bakanlıkları, kurumları, belediyeleri özel sektör firmalarını kutlama etti.

“Balıkesir’da toplanmış 3 bin 900 hane inşa edeceğiz”

Reisicumhur Erdoğan, Balıkesir’in nereden nereye geldiğini rapor edebilmek amacıyla serencam 20 yılda şehre kazandırdıkları eserleri hatırlatmak istediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Sonuç 20 yılda Balıkesir’e toplanmış 50 milyar liralık tutarında envestisman yaptık. Eğitimde 4 bin 448 adet bakir derslik kazandırdık. Şehrimize ikinci devlet üniversitesi namına Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ni kurduk. Deneyimsizlik ve sporda 8 bin 279 dirilik kapasiteli yükseköğrenim mikro binaları açtık. 37 adet spor tesisi mensur ettik. Sağlıkta Balıkesir’e toplamda 2 bin 334 yataklı vagon 32 hastaneyle gelişigüzel 78 keyif tesisi yaptık. Toplumsal yardımlarda, Balıkesirli ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza bütün 4 milyar teklik nesep tahsis ettik. Zer kardeşlerim, biz vatandaşımızı sokakta bırakmadık. Her zaman yanı sıra olduk. imdi de birlikte olacağız. Belde ve şehircilikte TOKİ marifetiyle Balıkesir’da toplanmış 11 bin 814 ev projesini hayata geçirdik. Cumhuriyet Altını tarihinin sunma balaban hane hamlesinin evvel etabı olan 250 bin toplumsal konut projesi çerçevesinde Balıkesir’birlikte toplam 3 bin 900 hane mensur edeceğiz. ‘İlk evim, önce gelişim yerim’ adını verdiğimiz projemize şu esas kadar Balıkesirli vatandaşlarımız yoluyla ne kadar başvurma var biliyor musunuz? 42 bin başvuru yapıldı.”

Kentsel tahavvül çalışmaları kapsamında Balıkesir’dahi 2 milyon metrekare alanda çalışmaların sürdüğünü anlatan Erdoğan, şehre kazandıracakları kavim bahçelerinden Kızpınarı ve İvrindi’yi tamamladıklarını, Savaştepe, Sındırgı, Kepsut ve Havran’daki projelerin yapımına birlikte bitmeme ettiklerini söyledi.

Erdoğan, ulaştırmada 2002 yılına kadar Balıkesir’e yapılanın 76 kilometre bölünmüş kat olduğunu belirterek, “Olur tığ hangi yaptık? Bu 76 kilometreyi biz 690 kilometreye çıkardık. Farkımız bu. İstanbul- İzmir otoyolunun 106 kilometrelik kesimi bile nereden geçiyor? Balıkesir’den geçiyor. Eskişehir, Kütahya, Balıkesir ve Bandırma, Balıkesir- Manisa arasındaki demir yollarını modernize ederek elektrikli ve sinyalli arkaç getirdik. Gökköy Lojistik Merkezini kazandırdık. Balıkesir’i aceleci şimendifer ağlarına bağlayacak olan Osmaneli, Bursa, Bandırma, Balıkesir hattının şu anda inşaatı sürüyor.” şeklinde konuştu.

Balıkesir’birlikte 2 çıngı havaalanı bulunduğunu tamlayan Erdoğan, Eş Seyit Hava Meydanı’na almanak 3 milyon kapasiteli, Balıkesir Hava Meydanı’na ise yıllık aynı milyon bulaşıcı kapasiteli terminal binası yaptıklarını aktardı.

“Balıkesirli çiftçilere toplamda 4,6 bilyon teklik tarımsal bindi verdik”

Ekincilik ve ormanda Balıkesir’e 8 baraj ile 7 gölet yaptıklarını, 9 baraj ve iki göleti dahi mensur ettiklerini kaydeden Erdoğan, sonuç 20 yılda düz yazı ettikleri projelerle 702 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını, 178 bin dekar zirai araziyi daha sulamaya açacaklarını rapor etti.

Reisicumhur Erdoğan, Balıkesir ve ilçelerinde mensur ettikleri 58 dere ıslahı ile 43 yerleşme yeri ve 429 bin dekar araziyi katmerli zararlarından koruduklarını vurgulayarak, “Balıkesirli çiftçilerimize toplamda hangi kadar destek verdik biliyor musunuz? 4,6 milyar teklik tarımsal destek verdik. Bay Eksiksizlik diyor kim; ‘Çiftçiler açgözlü. Çiftçilere tıpkısı molekül verilmedi’. İşte buyur. Ben resmi ölçü veriyorum. Masada, aldatmaca değil bu. Uran ve teknolojide 4 yıpranmamış tevhit uran bölgesi, tıpkısı teknopark ve 10 araştırma ihya merkezi kurduk.” ifadelerini kullandı.

Enerjide ise 244 bin gaz abonesi kâin Balıkesir ve 44 ilçesine doğal gaz arzı sağladıklarını kaydeden Erdoğan, ileriki süreçte Ayvalık, Balya, Gömeç, Manyas ve Sındırgı’evet doğalgaz arzı sağlamayı hedeflediklerini aktardı.

(Sürecek)

Share: