Balıkesir mal: Türkiye’nin En Kompetitif Bölgeleri İç Anadolu ve Marmara Bölgeleri Oldu

ManpowerGroup İstihdama Umumi Bakış Araştırması’na bakarak; Türkiye’nin 7 bölgesinden 6’sındaki şirketler, 2022’nin 4. çeyreğinde personel seviyelerinde artma bekliyor. Türkiye’nin yeryüzü kompetitif bölgeleri İç Rum ve Marmara bölgeleri olurken, ayrımsız eski çeyrekten bu yana yer şişman düşüş Karadeniz Bölgesi’nde yaşandı.

ManpowerGroup, 2022 yılının 4. çeyreği üzere işverenlerin işe çekicilik beklentilerini kontrol etmek amacıyla 41 devlet ve bölgede 40 binden aşkın işverenle soruşturma yaptı. Türkiye’den bin 25 işveren dahi araştırmaya katıldı. İstihdama Genel Bakış Araştırması’nın sonuçları şöyle:

İÇ RUM VE MARMARA BÖLGELERİNİN NEO PUANI YÜZE 26 NAMINA ÖLÇÜLDÜ: Türkiye’nin 7 bölgesinden 6’sındaki şirketler 2022’nin 4. çeyreğinde personel seviyelerinde artım bekliyor. Türkiye’nin sunu rekabetçi bölgeleri her ikisi birlikte yüzdelik 26 açık istihdam görünümü (NEO) puanına cemaat İç Anadolu ve Marmara bölgeleri oldu.

İÇ ANADOLU VE MARMARA’DA BEKLENTİLER YÜKSELİŞ KAYDETTİ: İç Rum’dahi beklentiler, sabık çeyrekten bu yana 5 puanlık, güzeşte yılın bu döneminden bu yana ise 8 puanlık tıpkı yükseliş kaydetti. Marmara Bölgesi’nde de güzeşte çeyrekten bu yana 5 puanlık, geçen yılın bire bir çeyreğinden bu yana 9 puanlık tıpkı yükseliş görüldü. Iye Bölgesi’nde ise seçkin mübayenet beklenmiyor. Tıpkısı geçmiş çeyrekten bu yana sunma büyük düşüşün yaşandığı toprak ise yüzde 7 NEO puanı ile Karadeniz Bölgesi oldu. Bu serencam güzeşte çeyrekten bu yana yüzde 29 puanlık aynı düşüş anlamına geliyor. Bu fakül, 2020’nin 1. çeyreğinden bu yana Karadeniz Bölgesi’nde tanıdık yer bağan NEO puanı oldu. Bölgelerin NEO puanları ise şu şekilde oldu: İç Anadolu (26), Marmara (26), Akdeniz (25), Şark Anadolu (14), Güneydoğu Anadolu (11), Karadeniz (7) ve Ege (0).

TÜRKİYE’DEKİ İŞE ALIM BEKLENTİLERİ ARTTI: Ankete katılanlar, Türkiye genelinde önümüzdeki çeyrekte yüzdelik 27 puanlık NEO ile hayatiyetli bire bir işe alım piyasası bekliyor. Türkiye’deki işe çekicilik beklentileri, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi ortalamasının 6 nokta konusunda çıkarak listenin arka yarısında meydan aldı. Ayrıca NEO’nun benzeri geçmiş çeyreğe kıyasla yüzdelik 13 fakül, sabık yılın ayrımsız dönemine bakarak ise yüzde 9 benek artması bekleniyor. 2022’nin 4. çeyreği amacıyla global NEO de 30 nokta oldu. Bu, geçen çeyrekten bu yana işe gurur beklentilerinde hafif tıpkısı düşüşe (-3 nokta) işaret etse de beklentiler bibi güzeşte yılın tıpkı dönemine göre daha faziletkâr (+6 nokta).

GLOBAL ŞIŞKINLIK SONUÇLARINA ETKİLEDİ: Toptan konjonktürde küsurat pahalilik, efdal maltalık pahalılığı ve gıda kıtlığı gibi zorluklar bu çeyrek altın sonuçlarına güçlük eden faktörler oldu. Bu nedenle, 2022 yılının 4. çeyreğine ilgilendiren soruşturma bulguları, kâh ülkelerde bu asıl zorluklardan kaynaklanan ve bitmeme etmekte olan ekonomik bozulmayı bile yansıttı.

EN ZIHAYAT VE SUNMA ZAYIF SEKTÖRLER: Türkiye’bile 11 sektörden 9’u ati çeyrekte müteharrik sayısında artış beklerken 2 büro değişiklik beklemiyor. Türkiye’nin sunma rekabetçi sektörü, 46 NEO puanı ile global ve perakende tecim oldu. Başkaca bu nokta, sektörün 2011’in önce çeyreğinden bu yana kaydettiği sunma faziletkâr NEO puanı oldu. Sektörle ilgili beklentiler, sabık çeyrekten bu yana 11 puan, 2021’in 4. çeyreğinden bu yana ise 28 yüzdelik fakül arttı. Tamlık sektörlerin NEO puanları şu şekilde:

“Küresel ve Perişan Ticaret (46)

BT, Uygulayım Bilimi, Uz Iletişim, İletişim ve Iletişim Araçları (34)

İmalat (31)

Yetişek, Sağlık, Toplumsal Hizmet ve Amme (25)

Bankacılık, Mal, Sigorta ve Taşınmazlar (21)

İnşaat (21)

Sair Hizmetler (13)

Restoranlar ve Oteller (11)

Asli Istihsal (8)”

Share: