Balıkesir iktisat haberleri… Balıkesir Büyükşehir’den, üreticiye 100 titrem benzin otu desteği

35 titrem benzin otu tohumunu çiftçiyle buluşturan Büyükşehir, bu sene desteğini 100 tona çıkararak üreticinin maliyetini azalmasına ve bundan sonra kazanmasına destek oluyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi; üreticilerin elini güçlendirerek çıktı verim alması ve rüşvet elde etmesi için zirai desteklerine devam ediyor. Çiftçilere; fide, dikme, tarım alet ekipmanları, damızlık koç, ana arı, kovan, mera ıslahları kabilinden bir nice alanda destekler veren Büyükşehir Belediyesi, yem bitkisi üretiminde Türkiye’bile geçmiş 5’te olan Balıkesir’da üreticilere, protein bakımında varlıklı olduğu amacıyla süt verimini artıran benzen otu (ryegrass) dağıtmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin Paşaalanı Mahallesi’nde bulunan eklenmiş bakım binasının bahçesinde gerçekleştirilen dağıtım töreninde; 2 bin üreticiye yüzde 60’ı ithal, yüzdelik 40’ı yerli girmek üzere toplamda 100 titrem süt otu tohumu dağıtıldı. Geçtiğimiz yıl 35 ton yüzde 65 mevhibe ile dağıtılan süt otu tohumu miktarı bu yıl 100 tona çıkarıldı.

“Markalaşamama problemi ortadan kalktı”

Balıkesir kabilinden kırsal mahallenin çok olduğu şehirde bir anda dakikasında seçme kamer çiftçilere destek verilmesini çok balaban tıpkısı bakım kendisine gördüklerini dile getiren Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan “Bunun için Büyükşehir Şehremaneti Başkanımız Yücel Yılmayan’a haddinden fazla teşekkürname ediyoruz. Bu kadar mütenevvi, verimli ve nitelikli ürüne sahipken markalaşamama problemini ortadan kaldıran başkanımızı tebrik ediyorum. Milletvekillerimizin sebebiyle Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri üstelik almaya başladık. Şehrimizde bu iyice hizmetlerde emeği olan herkese teşekkürname ediyorum.” dedi.

Şimdiye kadar ki desteklerin toplamının 5 hatim fazlası dağıtıldı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği desteğin rustik mahallelerdeki üreticiler amacıyla çok altın ve muhteşem olduğunu tamlayan İl Ekincilik ve Orman Müdürü Erkan Parafin “Karkas üretiminde Türkiye 3’üncüsüyüz. Bu hayvanların yetişmesinde kullandığımız yemi dışarıdan kabul etmek namına, kendimiz üretmemiz gerekiyor. Büyükşehir Belediyemiz ile kolektif, şimdiye büyüklüğünde dağıttığımız nesil miktarının ilkokul tekmil fazlasını dağıttık. Türkiye’nin bildirme nazik jeotermal serası Büyükşehir Belediyemiz ve vekillerimiz sayesinde Balıkesir’bile kurulacak.” dedi.

“Şehrimizin bereketini artırıyoruz”

Balıkesir’in bereketini artırmak üzere birçok hizmet ve yatırımı hayata geçirdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmayan “Çiftçilerimizin maliyetini düşürmek amacıyla evlat dağıtımları yapıyoruz, gür uygulamalara dair eğitimler düzenliyoruz. Bu amal makul yapıldığında bereketi herkese yansıyor. Gerçekleştirdiğimiz lansman faaliyetleriyle; Balıkesir Kuzusunu, 50 nev peynirimizi, balımızı ve elan birçok ürünümüzü duymayan kalmadı. Çiftçilerimize seçme alanda destekler sağlıyoruz. Hayvancılığın gelişmesi için yaklaşık 5 bin dönüm mera alanının ıslahını tamamladık. Maliyeti azaltıp, çiftçilerimizin rakiplik içre öne çıkmasını sağlıyoruz. Kırsal mahallerimizde ortak alanlara selektör makinesi ve salça makinesi dağıtımı yaptık. Rasyonalist aynı belediyeyiz, düzenlenen ve etken işlemler gerçekleştiriyoruz. Akla Yatkın işlerle şehrimizin bereketini artırmaya çalışıyoruz.” dedi.

Küçükbaş üreticiler için “Çalıştırıcı İstasyonu” projesi hayata geçiyor

Süt otu tohumunun hayvancılık fail üreticiler amacıyla cins aynı ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başbuğ Yücel Yılmaz “Tarım İl Müdürlüğümüz ile gelişigüzel bölgemizin ihtiyaç duyduğu ürünleri belirleyerek destekler veriyoruz. Bütün birlikte çalışarak güzelce sonuçlar alıyoruz. Küçükbaş hayvancılığı haddinden fazla önemsiyor, meralarımıza topluluk çıkıyoruz. Üreticilerimize seçkin ahit bindi oluyoruz.” dedi. Küçükbaş üretimi işleyen süfli işletmecilere müzaheret etmek için “Koç İstasyonu” projesini hayata geçireceklerini müjdeleyen Başkan Yılmayan “Koç; 2. ve 3. nesle girdiğinden ilerleme düşüyor. Biz, 500-600 koça bakacağız. Yetiştirici ati özlük koçunu bize verecek, gönlüne bakarak aynı tanesini seçmece bizden algı. Hem hayvanlarımızın nesillerini ve ırklarını korumuş olacağız hem da çiftçimizin verimini artıracağız. Bu istasyon sürekli bakım üretecek. Bunun üzere yüzlerce projemiz var. Burada dağıtılan tohumlar 2 bin çiftçimize ulaşarak hayvanlarımıza yemleme olacak.” diye niteleyerek konuştu.

“Yakın zamanda müjdelerimiz olacak”

Çiftçilerle, değme zaman alay malay olmaya gayret ettiklerini anlatım fail DOĞRU Tümen Balıkesir Saylav Mustafa Canbey “Sayın Cumhurbaşkanımız, çiftçilerimizi çok önemsiyor. Ekincilik Bakanımızla görüştük, mümasil zamanda sizler amacıyla müjdelerimiz olacak. Mazot ve basılmış konusunda dahi çalışmalarımız var. Balıkesir adına çok iyice gidiyoruz. Hem ülkemize hem insanlarımıza hem bile dünyaya anlatabilecek hikayelerimiz var. Bağlanak beraberlikle şehrimizin değme zaman henüz bol yerlere gelmesi için çalışmalar yapıyoruz.” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Şehremini Yücel Yılmayan’ın yanında; Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, İl Ekincilik ve Orman Müdürü Erkan Alkan, HAYKOOP Başkanı Faruk Dikkat, Maya ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Güç, siyasal parti temsilcileri, muhtarlar ve çiftçiler ortaklık gösterdi. – BALIKESİR

Share: