Balıkesir haberi: Ayvalık’ta meme başı kanseri farkındalık etkinliğine sıra oyuncularından destek

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Dünya Afiyet Örgütü marifetiyle 2004 yılından bu yana meme kanserinde er teşhisinin önemi ve farkındalığın vurgulanması amacıyla gerçekleştirilen 1-31 Teşrinievvel Meme Başı Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı kapsamında İlçe Keyif Müdürlüğünce reviş düzenlendi.

Sağlık çalışanları ve kadınların yürüyüşüne, ilçede çekimleri süren dizinin oyuncuları Kurtulma Özcan, Veda Yurtsever İpek, Melisa Berberoğlu, Almila Cezire, Demircan Kacel ve Tayfun Eraslan birlikte bindi verdi.

Ayvalık Yat Limanı mevkisinden Cumhuriyet Altını Meydanı’na büyüklüğünde süren yol öncesi gazetecilere izah işleyen oyunculardan İpek, “Ercecik farkına varılabilecek tıpkı hastalığın gecikme dolayısıyla sakil problemler yaşanmasının önüne geçilebilmesi adına Ayvalık halkı ve alelhusus kadınlara sesleniyoruz; ücretsiz taramaların yapıldığı bu izlence dahilinde lütfen kontrollerini boşlama etmesinler.” dedi.

İlçe Esenlik Müdürü Uzm. Dr. Kevser Uyan de insanlara meme kanserinin var olduğunu hatırlatmak ve bu kanserle haddinden fazla yayılmadan, ölümsek ağıl gelmeden, çor ilerlemeden tanısının konulabildiğini, er teşhisinin yapılabildiği ve erken teşhisle düzelme sürecinin elan tez olabileceğini anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

40-69 gözyaşı grubu kadınlara, tarama amacıyla Sağlık Müdürlüklerine vabeste KETEM’lere gitmelere çağrısında mevcut Uyan, “Ücretsiz kendisine Bakanlığımızın tarama programı var. İki yılda tıpkı mamografi çekimleri yapılıyor.” ifadesini kullandı.

İl Esenlik Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ehlihibre Dr. Arkadaş Budak ise er tanının önemine dikkati çekerek, “Çağımızın yer nazik sorunu obezitedir. Bununla bu arada toplumumuzda obezite dolayısıyla bicik kanseri vakalarını daha sıklıkla görmeye başladık. Burada şanlı olan kişinin farkındalığıdır. Günümüzde elimizdeki teknolojik imkanlarla meme kanserini haddinden fazla daha er yakalayabiliyoruz. Bu yüzden üstelik er teşhislerle herkesin hayatlarına bitmeme etmelerini istiyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Farkındalık etkinliği yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan konuşmalar, el oyunları gösterisi ve tıfıl sanatçılardan oluşan koronun verdiği konserle sona erdi.

Share: