Bakırcı, demirci ve dökümcülerin metin mesaisi

Kahramanmaraş’ta bakırcı, demirci ve dökmeci ustalarının sanayideki dayanabilen mesaisi devam ediyor.

Kahramanmaraş Pespaye Sanayi Sitesinde müteharrik esnaflar hem sıcakla hem bile yorucu aksiyon gücü ile üretimlerini sürdürüyor. Sıcak havaların dahi etkisi ile döküm ve demircilerin stabil mesaisi kameralara yansıdı. Ustalar, dev üzücü kazanlarında bin derecelere kadar yükselen sıcakta erittikleri ürünlerle alüminyum döküm elde ediyor. Hazırlanan dökümler dev preslerde geçirildikten sonra ilkin mutfak eşyaları gelmek için birçok alanda kullanılıyor. Isıdam altında etkin tıpkısı başka çalışanlar ise demirciler. Bakır sektöründe bile eke bir konumda düzlük düzlük kentte üretim işleyen ustalar, kankızıl ellerde birbirinden değişik ürünler hazırlıyor. Bakırdan mutfak ürünleri ile dekoratif malzemeler elde ediliyor.

Kahramanmaraş Bakırcılar Alüminyum Im İmalatçıları ve Dökümcüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Afiyet Atlı, “Kahramanmaraş’ta bakırcılık bin 500 almanak tıpkı mazisi olan iştir. Kentimiz bakırın merkezi ve ocağıdır. Fiyatlardan dünya etraf az buçuk gevşek ancak bakır işi çokça bereketli sağlık ve yararlanma açısından. Amerika, Asya ve Avrupa ülkelerine yayın yolluyoruz. 30 milyon dolar bakır ihraç ediyoruz. Tıpkısı bu kadar da sıkı ortamında tüketiyoruz. bu bile bizim ülke amacıyla katkıdır. Burada ustalarımızın yordamlı ellerinde birbirinden değişik mahsulat hazırlıyoruz. Hele ılımlı kaşbastı, sürahiler, kazanlar ve dekoratif mahsulat kalkışmak üzere süs eşyaları dahi dikkat çekiyor” dedi.

Döküm ustası Hamza Harun, “Tığ birlikte alüminyum dışık arazi kabilinden bire bir maden bunu eritiyoruz külçe şekline getirilip presler üstelik inceltiyoruz. Genellikle mutfak eşyaları, vasıta parçaları gibi ürünlerde kullanılıyor. Şuanda ocağın içi 750 etap savuşturmak parası” diye konuştu. – KAHRAMANMARAŞ

Share: