Bakan Kasapoğlu: “Öğrencilerin 27 bilyon lira borcu kaldırıldı”

Toyluk ve Spor Bakanı Mehmet Aşure Ayı Kasapoğlu, 1 milyon 392 bin 629 öğrencinin 27 bilyon liralık borcunun kaldırıldığını açıkladı.

Kasapoğlu, Ankara’daki Cebeci Site Yurdu’nda düzenlediği matbuat toplantısında 2022’nin, gençler ve vekillik çalışmaları açısından rekorların rapor edildiği, yıpranmamış çalışmaların, kullanılmamış heyecanların paylaşıldığı tıpkısı yıl olduğunu söyledi.

Yurtlara başvuruda 2022 yılında cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığı ve cemi zamanların yeryüzü erdemli olta oranının yakalandığını tamlayan Kasapoğlu “Başvuran herkesin yerleştiği gibi kullanılmamış başvurulara üstelik celi durumdayız bundan sonra. Bu 20 yıllık süreçte canlı odaklı siyasetin yer domuzuna sonucudur.” dedi.

Yurt ücretlerine tek güncelleme yapılmadığını vurgulayan vekil Kasapoğlu, şöyle bitmeme etti.

“Değer artışı bahis konusu olmadı. Fiyatlarımız 270 ila 450 liralık ortada değişiyor. Bir fiyatlarla devam ediyoruz. Gençlerimize elektrik, su, düzenlilik, sililik, çamaşır ve genel ağ kadar imkanların ağız ağıza ücretsiz tıpkısı müstevi sunuluyor. Hars, tekellüm, spor faaliyetlerinde da kullanılmamış alanlar açtık. Tagaddi desteğimiz 2,5 ikmal artarak mahiye 1800 teklik desteğe dönüştü. Gençlerimiz sabahleyin kahvaltısı ve akşam ezanı yemeğine ecir ödemeden erişebiliyor.”

Canlı odaklı siyaset

Kasapoğlu, daha çok tahsil kredisi borcunun öğrenim kredisi adına sunulan tutar büyüklüğünde olacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaz başında bunun müjdesini verdiğini hatırlatan Kasapoğlu, “Tendürüst odaklı siyasetin şanlı aynı mesajıydı bu. Yüreklilik düşüncesiz ödemelerine arttırma edilen endeks tutarlarının kaldırılacağı müjdesini vermişti. Bundan Sonra öğrenim kredisi borcu, tahsil kredisi kendisine verilen tutar kadar olacak. Gençlerimiz kavrayışsız ödemelerde bu tutarın konusunda ekstra bire bir fark ücreti ödemeyecekler.” diye niteleyerek konuştu.

Yapılan yasalı düzenlemeden cesaret almaya başlayacak, açık hazırda itimat alan ve kredilerinde hoşgörüsüz ifa dönemine sabık herkesin faydalanacağına dikkati çeken Kasapoğlu, “1 milyon 392 bin 629 gencimizin ödenmemiş yahut ödenecek taksitlerindeki fihrist tutarı kaldırıldı. Böylecene toplamda 27 bilyon 15 milyon 455 bin 158 liralık bir yükü gençlerimizin omzundan almış olduk.” ifadelerini kullandı.

Borcu kazanç dairesine bildirilen borçlular üzere üstelik Kaynak ve Maliye Bakanlığı ile koordineli yapılan çalışmayla bu kişilerin taksitlerine istikbal fail indeks tutarlarının bildirildiğini nâkil Kasapoğlu, “Emniyet gabi ödemelerini hissetmek isteyenler dakika itibarıyla E- Şevket’e girerek taksit tablolarına erişebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Gençlerin, Ekincilik Bankası ATM’lerinden ve genel ağ bankacılığı üzerinden dizin kaldırılmış vecibe tutarlarını ödeyebileceğini dile getiren Kasapoğlu, “Bu ayrımsız devrimdir. Gençlerimize bu imkanların sağlanmasında bildirme nazik desteği veren cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunu ediyorum ve gençlerimiz hesabına teşekkürname ediyorum.” diyerek konuştu.

Burs ve cesaret müracaat süresi uzatıldı

Kasapoğlu, 2022-2023 eğitim tedrisat yılı burs ve yüreklilik referans sürecinin yeniden başlatıldığını dile getirdi.

Sürecin objektif kriterlerle ve aceleci şekilde yürütüldüğünü vurgulayan Kasapoğlu, şunları söyledi:

“Bazen gençlerimiz bu süreçte değişik nedenlerle başvuru yapamadıklarını rapor ettiler. Tığ de onların bu taleplerini değerlendirerek dakika bakımından başvuru sürecini esasen başlatıyoruz. İnanıyorum ki erte 23.59’a büyüklüğünde gençlerimiz başvurularını yapmış olacak ve değerlendirmeleri dahi başlamış olacak. Sistem dakika itibarıyla E- Ihtişam üzerinden açıldı.”

Yükseköğretim programına girmeye hak kazanan öğrenciler, yükseköğretim programına devam fail vuzuh dershane öğrencileri ve mikro dışında öğrenim gören Türk öğrencilerin burs ve kredi başvurusunda bulunabildiğini kaydeden Kasapoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Başvurular, tamamen objektif kriterlerle eş eli değmeden değerlendiriliyor. Şu anda lisans öğrencilerine mahiye 850, erdemli lisans öğrencilerine mahiye 1700, doktora öğrencilerine ise aylık 2 bin 550 liralık burs ve cesaret ödemesi gerçekleştiriyoruz. Bu sene inşallah bu oranları güncelleyeceğiz. Yıpranmamış rakamları bile önümüzdeki süreçte paylaşacağız. Gençlerimizle alay malay olmaya bitmeme edeceğiz. Amacımız, gençlerimizin mutlu olması, onları elan vazıh yarınlara hazırlamak. Bu çabalama çaba ve inançla çalışmalarımıza bitmeme edeceğiz.”

Share: