Bahir suyunu çabucak içmece suyuna dönüştüren cihaz

Araştırmacılar bir düğmeye basıldığında bahir suyunu içme suyuna dönüştürebilen bire bir desalinasyon (tuzdan arındırma) cihazı icat etti.

Kullanılmamış uygulayım bilimi gerçekte, sodyum klorür moleküllerini, bakterileri ve virüsleri ortadan görmek amacıyla, suya canlılık veren ayrımsız teknikten faydalanıyor. Bu uygulayım bilimi piyasadaki desalinasyon ünitelerinin gerektirdiği rezerv filtrelere ve faziletkâr basınçlı pompalara ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

The Independent’ın haberine göre valiz büyüklüğünde bire bir cihaza yerleştirilmiş uygulayım bilimi, 10 kilogramdan daha hafif ve mobil ruz paneliyle çalışıyor.

Cihazı geliştiren Massachusetts Uygulayım Bilimi Enstitüsü (MIT) ekibine göre, bu format teknolojiyi ücra ve gerçek bakımından yoğun ölçüde mecbur bölgelerde kullanıma makul kılıyor.

10 almanak yolculuğun sonucu

MIT’üstelik hareketlilik mühendisliği profesörü olan Jongyoon Han “Bu adi da ekibimle benim 10 almanak yolculuğumuzun sonucu. Senelerce tekil desalinasyon süreçlerinin arkasındaki fizik üstüne çalıştık fakat bütün bu gelişmeleri tıpkısı kutuda dercetmek, benzeri tümce yetiştirmek ve bunu okyanusta girmek benim için basit anlamlı ve tatmin edici ayrımsız deneyimdi” dedi.

Desalinasyon ünitesinin ürettiği su hem çözünmüş hem üstelik askıda artan merhametsizce maddeleri gideren iki kademeli işlemi sebebiyle Acun Esenlik Örgütü’nün kalite standartlarını aşıyor.

Aygıt uzman olmayanların kullanabilmesi üzere tasarlandı ve cihaza eşlik eden ayrımsız akıllı telefon uygulamasıyla kablosuz yerine arama edilebiliyor

Cihazın prototipi testlerden başarıyla geçerek saatte 0,3 litre doğrudan denizden çekilmiş içme suyu üretti.

Araştırmadan bilgin Junghyo Yoon “Şu anda bu üretim oranını bırakmak için araştırmamızı sürdürüyoruz. Bu kesinlikle cümbüş verici tıpkısı proje ve şimdiye büyüklüğünde kaydettiğimiz ilerlemeden çalım duyuyorum fakat henüz yapılacak çokça hareket var” dedi.

Istihsal oranını artırmanın birlikte, araştırmada meydan almayan eksantrik bili insanları da mevcut prototipin ayrıksı kısıtlamalarına ilgi çekti.

New York Üniversitesi Abu Dabi Su Araştırı Merkezi Direktörü Müderris Nidal Alem, kurulumun pahalı malzemeler gerektirdiğini söyledi.

Ayça, “Düşük kıymetli malzemelere cemaat eş sistemlerin kullanıldığını buyurmak ilginç olurdu” dedi.

Cihazın detaylarını anlatan “Portable seawater desalination system for generating drinkable water mağara remote locations” (Ücra Yerlerde İçme Suyu Yapmak üzere Hareketli Deniz Suyu Desalinasyon Sistemi) başlıklı yazı Environmental Science and Technology adlı ilmî dergide yayımlandı.

İçme suyu barajlarında doluluk oranı yükseldi

 

Kıymetli görülen benzeri deniz canlısının 450 milyon yıllık fosili bulundu

 

Marmara Denizi’nde yeniden müsilaj tehlikesi

 

Share: