Ayn sorunları çocukta isteksizlik yapıyor

Medipol Mega Darülfünun Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Sevil Karaman, göz sağlığı problemi yaşayan çocukların ders çalışırken, mektup okurken sürekli zorlandığını, bu durumun çocukta okula adaptasyonunda ülkü yaşattığını ve gönülsüzlük oluşturduğunu bildirdi.

Medipol Mega Darülfünun Hastanesi’nden yapılan açıklamada görüşlerine vadi verilen Karaman, öğrenme kapasitesinin yüzdelik 80’inin müşahede yetisi ile sağlandığını, göz sağlığı sorunları aktif çocukların kıraat, yemeni, çizim ve vecibe yapma kadar akademik aktivitelerde göz sorunu sıfır çocuklara bakarak daha çok zorlandığını kaydetti.

Akademik olarak yaşıtlarından vurdumduymaz kalır

Karaman, ayn hastalıklarının çocuğun geleceğini etkileyebileceğini aktararak, “Göz sağlığı problemi hareketli çocuklar sıklıkla ser ağrısı, gözlerde yanma, kaşıntı ve yaşarma üzere şikayetler bildirirler. Bu çocuklarda gözleri kısaca dikiz, gözleri sürtünme, tahtaya elan yakından dikiz ihtiyacı, betik okurken satır kaybetme yahut parmakla takip etme da yoğun görülür. Ibret gitmek, tezkere intikal etmek ve okula gezmek avcı ayrımsız hal aldığından çocukta gönülsüzlük görülür. Akademik başarısı yaşıtlarına bakarak geride kalır.” ifadelerini kullandı.

Miyobun alelumum 6-9 yaşında ilinek verdiğini, yetişkinlik çağına kadar artma gösterebildiğini tamlayan Karaman, şunları kaydetti:

“Miyopi gelişiminden korunmanın arz mebzul yolu ince kesiksiz mümasil çalışmayı, ekran süresini belirlemek, çalışırken dinlenme araları çevirmek, oda aydınlatmasını yükseltmek ve loş ışıktan istinkâf etmek, dönüş ışığında dışarıda fasıla geçirmelerini heveslendirme fehamet. 20/20/20 kuralı hele akılda tutulmalıdır. 20 dakikada aynı 20 saniye 20 feet (6 metre) uzağa bakılmalıdır. Ebeveynlerin genişlik nazik korkusu miyop çocuklardaki orostopolluk artışı.

Hafif ve ölçülü derecede miyoplarda miyopi flaş koca değişikliklere sefer açmaz.

Ancak -6 adım ve üstünde ise miyopi derecesi dejeneratif miyopi adına adlandırılır. Bu uzanım bunaltıcı tıpkısı durumdur. Retinada sürekli tebeddülat ve buna merbut müşahede azlığı ortaya çıkabilmektedir. Sonuç namına hiçbir şikayet olmasa üstelik okul çağındaki çocuklar yılda tıpkısı ayn kontrolünden geçmelidir. Gözene kullanan çocukların takibi ise 3-6 ay üzere daha kalın aralıklarla yapılmalıdır. Hele miyop tanısı olan çocukların görüntülük süresine özen edilmeli, dışarıda 2 saat aralık geçirmelidirler.”

Share: