Avrupa’dan istek üzerine talep geliyor, domates üreticisinin yüzü gülüyor

Avrupa’dan arzu konusunda arzu geliyor, domates üreticisinin yüzü gülüyor

Mersin Ağacı’in Erdemli ilçesinde çiftçiler yılda 600 bin tondan çok domates üreterek, dünyanın tıpkısı çokça ülkesine dış satım yapılıyor

Bu yıl hem verimin hem dahi fiyatın bereketli olması çiftçilerin yüzünü güldürürken, bu sene özellikle Romanya, İspanya, Fransa ve İngiltere kabil ülkelerde yavaş oranda talep alındığı bildirildi

MERSİN – Türkiye’nin gözyaşı sebze ve ürün üretiminde evvel sıralarda düz düz Mersin Ağacı’da açıkta yetiştirilen çöz ve aut piyasanın heybetli bire bir kısmını karşılayan domateste hasat bati kendisine sürüyor. Bu sene hem verimin hem birlikte fiyatın gür olması çiftçilerin yüzünü güldürürken hele Romanya, İspanya, Fransa ve İngiltere kabil ülkelere dokunaklı oranda ihracat yapıldığı kaydedildi.

Türkiye’da domates üretiminin en çok yapıldığı önce 5 il içerisinde düz düz Mersin’birlikte sezonda 1 milyon 200 bin ton nişane alınıyor. Mersin Ağacı genelinde bildirme çok istihsal ise Erdemli ilçesinde gerçekleştiriliyor. Kışın çarliston marka altı gökçe yazın ve sonbaharda ise açıkta yapılan üretimle ilçede yılda 600 bin tondan fazla domates hasadı yapılıyor. Güz domatesi namına bilinen sezonun açıktaki son üretiminin hasadı üstelik ağır olarak sürerken, aynı çokça ülkeden talep gelmesi ise çiftçinin yüzünü güldürüyor. Tarlada birinci nitelik domates 11 TL’ye büyüklüğünde alınırken, kırmızılar bağırsak piyasaya, ala çakır ile pembe toplanan mahsulat ise Avrupa’ya gönderiliyor. Bu sene Rusya, Irak, balkanların yanında Avrupa ülkelerinden hele Romanya, İspanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkeler den da yoğun talep geldiği bildirildi.

Bereketli aynı yıl oldu

Karayakup Köyü’nde domates üreticiliği yaptığını anımsatan Mustafa Yıldız,” Sezon başından beri bereketli tıpkı yıl oldu. Birinci nitelik 8 ile 11 TL beyninde, ikinci kalite 4 ile 4,5 TL arasında gidiyor, gür aynı denk. Domateslerimiz Orak Ayı 15’de ektik. Bu domates güzlük olarak geçiyor. Edebiyat fideleri gıdalı güneşi alıyor. Gayet içimli bire bir domates, alanlarda mutlu vandöz adına tığ üstelik memnunuz” dedi.

Ürünlerin tarladan organik olarak geldiğini nâkil ekincilik işçilerinden Meryem Şans, paketlemesini rengine ve durmaksızın bakarak çakır ile yeşil namına yurtdışına gidecek şekilde hazırladıklarını kaydetti.

“Hangi büyüklüğünde hava duysak az, zira Avrupa’yı dünyayı doyuruyoruz”

Şuanda hasadı yapılan domateslerin fidelerinin Haziran ile Ağustos ayında toprakla buluştuğunu hatırlatan Kültür Odası Meclis Başkanı Aşkın Delice ise” O fidelerin şuanda hasadını gerçekleştiriyoruz. Hasadını yaptığımız ürünleri tıpkısı tesisin içerisinde ihracat için hazırlıyoruz. Bu yıl verim gayet domuzuna oldu. Kaynak başı ortalama 4 ile 7 kilo beyninde mahsul aldık. Sabık yıla göre bu yıl verimimiz gayet bol. Bu yıl Erdemli çiftçisi için çok özel benzeri sene oldu. Çünkü acun da hem iktisadi, hem enerji krizinin ve kıtlığın olduğu dönemlerde ülkemizde 40-50 derece sıcakta herkesin tatil yaptığı ortamda çiftçimiz ille de istihsal diyerek fidelerini toprakla buluşturdu” diyerek konuştu.

Bu sene Avrupa’nın değişik yerlerine dış satım yaptıklarına bile değinen Delice,” Hele Romanya, İspanya, Fransa, İngiltere’ye ihracat yapmanın gururunu yaşıyoruz. İnşallah çiftçilerimiz önümüzdeki yıllarda bölgemizdeki tesislerin henüz fazla artması sebebiyle dış satım pazarına cephe veririz. Aynı zamanda dünyayı doyururuz diyorum. Erdemli çiftçisi ile ne büyüklüğünde çalım duysak azdır, çünkü Avrupa’yı dünyayı doyuruyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Share: