Avrat Başpınar: “X ışınlarının boş kullanımının birçok zararları cins”

– Karı Başpınar: “X ışınlarının yersiz kullanımının bir nice zararları mümkün”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Afiyet Hizmetleri Aplikasyon ve Araştırı Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Bayan Başpınar radyoloji günü zımnında açıklamalarda bulundu. Başpınar, “X ışınlarının kullanımının faydalarının yanı sıra boş kullanımdan kaynaklanan birçok zararları olabilir” dedi.

SİVAS – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Afiyet Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gacı Başpınar işın bilimi haset dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Başpınar, “X ışınlarının kullanımının faydalarının yanında abes kullanımdan kaynaklanan birçok zararları olabilir” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Başpınar yaptığı açıklamada, “8 Son Teşrin 1895’te Alman fizikçi Wilhelm Conrad Roentgen’in x-ışınlarını bulmasına ithafen zaman Acun radyoloji kendisine kutlanıyor. Radyoloji ışın bilimi demektir. Hemen x ışını değil günümüzde manyetik titreşim görüntülemeyle, sesleri kullanarak ultrasonogrofiyle ve çeşitli maharet, teknolojik aletlerle tapa hizmet etmeye bitmeme ediyoruz. Hem klinisyen arkadaşlarımızın tanısına koruyucu oluyor hem birlikte hastaların tedavisinde posta resim oluyoruz. Tıpkı zamanda gelişimsel radyoloji bölümünde de hastaların tedavi olmasına yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

Akliyeci radyolojik tetkiklerin gerekli durumlarda seçilmesi önerilmektedir diyen Başpınar, “X ışınlarının kullanımının faydalarının beraberinde gereksiz kullanımdan kaynaklanan birçok zararları tür. Dolayısıyla hamilelerimiz, çocuklarımız ve kocaman insanlarımızda yersiz tetkiklerden uzak durmalıdır. Akılcı radyolojik tetkiklerin mukteza durumlarda seçilmesi önerilmektedir. Bu tekniklerin akılcı kullanımı sayesinde tıpta çokta yarayışlı bir şekilde yıllardır kullanılmaya bitmeme ediyor. Önümüzdeki teknolojik gelişmelerle, yapay zeka çalışmalarının ilerlemesiyle daha makul kullanımıyla çok elan kudretli bir halde bitmeme edecektir” ifadelerine saha verdi.

Share: