Arkalama Gönüllüsü Sır Albayrak: “Hatay Merkez’de Tehlikeli Ayrımsız Deri, Abdesthane Keyif Sorunu Var. Kadınlarda Vajinal Yalan, Çocuklarda Kehle ve Uyuz…

Fen: FAHRETTİN ÖZTÜRK – Almaç: ELEZER KARAKULOĞLU

İzmir’den Hatay Antakya’ya bireysel olarak mevrut yardım gönüllüsü Sır Albayrak, depremzede karı ve çocuklara bindi oluyor, hayvanlara topluluk çıkıyor. ANKA Bilim Ajansı’na mütekellim Albayrak, bölgede yoğun tıpkısı oba, tuvalet ve keyif sorunu olduğunu söyledi. İnsanların sabahlara büyüklüğünde dışarıda kırıcı başında oturduğunu anlatan Albayrak, “Kadınlarda vajinal mantar, çocuklarda filo ve uyuzlu başladı. Evgin mantar hastalığı ilaçlarının gelmesi lazım, jinekologların gelmesi lazım” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin arkası sıra, kontrol-istirdat, gerileme tahammül ve yardım çalışmaları sürüyor. Depremlerden bildirme haddinden fazla etkilenen illerden biri olan Hatay’dahi, Antakya Lisesi’nin bahçesinde kurulan müzaheret alanında reçetesiz kullanılabilen reçete ve hıfzıssıhha malzemeleri ve hatta ihtiyaçların dağıtılmasında görev düz fahri Gizem Albayrak, bir zamanda enkaz altından çıkarılan hayvanlara da erbap çıkarak, tedavilerinin yapılmasını ve sahiplenilmelerini sağlıyor.

SIMURG Bilgi Ajansı’na mütekellim Sır Albayrak, bulunduğu bölgede çerge ihtiyacının olduğunu söyleyerek, bölgedeki biricik taşımalık tuvaleti günde kısaca bin 500 ila 2 bin kişinin kullandığını belirtti. Albayrak, geçkin enkazdan çıkarılan yavru kediyi ise sanatkâr Suavi’nin sahiplendiğini söyledi.

Albayrak, müstevli hastalıkların başladığını belirterek, şunları söyledi:

“ŞU AN BURADA CİDDİ BİR ÇADIR, TUVALET VE SAĞLIK PROBLEMİ VAR: Burada ferdî gönüllüyüm. Hatay Merkez’birlikte, Antakya Lisesi’nin peş bahçesindeyiz biz. Leşker yanımızda, buraya sürekli sağlık görevlileri geliyor, daima kullanılmamış gönüllüler geliyor. Amma burada ikinci günden beri kısık bir deri problemi var, kilolu bire bir keyif problemi var, ciddi ayrımsız abdesthane problemi var. ve önceki günden beri bunu söylüyoruz. Şu an şurada biricik ayrımsız abdesthane var, muhtemelen bin 500 – 2 bin sevimli giriyor temas ahit.

KADINLARDA VAJİNAL YALAN, ÇOCUKLARDA BİT VE UYUZLU BAŞLADI: Kadınlarda vajinal yalan başladı, çocuklarda ufaklık ve uyuz başladı. Sabık dönme Twitter’dahi bile yazdım, bir Suriyeli ailenin erkek çocuğunun burnunu, kız çocuğunun dudağını fare yemiş. Hastaneye gönderdik, kazıklı humma ve kudurmuş üzere. Buraya abdesthane yiyecek, buraya otağ eşya. Burada insanlar enkaz altında yakınlarını bekliyor. ve üzücü başında oturarak bekliyorlar. Zira bu antrparantez deri bulunmayan. Çadır çok zor benzeri öz değil. ve burası suret. Gene diyorum, bura kaza değil, köy değil, bura Hatay’ın merkezi. Çok edisyon olmamalı. Bu insanlar çok keskin çektiler. Aynı de üste şu dakika hem yakınlarını bekliyorlar, yaşıyor mu, ölmüş mü bilmiyorlar hem üstelik sabaha kadar bunaltıcı aynı ayazda oturuyorlar üzücü başında. On Paralık kimsenin bunu yapmaya hakkı namevcut. Lütfen buraya ilk örnek tuvalet ve çadır göndersinler. Haddinden Fazla print aynı husus değil bu.

BURALARI YIKMAK BILE ÇÖZÜM DEĞİL: Salgın hastalıklarla ilgilendiren; tuvalet çözüm benzer mi bu saatten sonra bilmiyorum ama olacaktır. Mantar ilaçlarının gelmesi lazım, jinekologların gelmesi geçişsiz, yani eş mevlit uzmanlarının gelmesi geçişsiz. Çıktı bu saatten bilahare elbette toparlayacağız, hangi yapacağız aynı kere kesinlikle banyoların gelmesi geçişsiz. Bu insanlar ego dahi dahil tutmak için 10 gündür yıkanmıyoruz hiçbirimiz. Bire Bir dahi o insanları düşünün. Bu ne büyüklüğünde sürecek? Şayet hijyeni sağlayamazsak ağır sağlık sorunlarıyla karşılaşacağız. Burayı haklamak de çözüm değil. Zira buradaki insanlar ‘Ölülerimi almadan gitmeyiz’ diyorlar. Hangi yapacağız yerlerde mi sürükleyeceğiz insanları? Bunun bir çözüm yolu olması geçişsiz. Ama geçmiş geçmiş onlara saf ayrımsız alan yaratmamız lazım, sıcak uyuyabilecekleri bire bir düz, akman girilebilecek bir abdesthane ve kıytırık doktorlar. Kim hal bulalım hem kadınlar üzere hem füru amacıyla.”

ENKAZDAN ÇIKARILAN HAYVANAT TEDAVİ EDİLİP SAHİPLENDİRİLİYOR

Gönüllü Sır Albayrak, kriz altından çıkarılan hayvanların tedavisini yaptırdıklarını ve Hatay’dan İzmir’da döndüğünde kestirmece 45-50 pisik, köpeği bile yanında götüreceğini söyledi. Albayrak, mazi enkazdan çıkarılan bala kedinin bile artist Suavi ile eşi yoluyla sahiplenildiğini söyledi. Albayrak, depremzede zooloji ile ilgilendiren kendilerine ihbarlar yapıldığını, gönüllülerin kendi aralarında haberleşerek enkazdaki hayvanları kurtardıklarını belirtti.

Share: