Aristokrat, INSARAG Sarsıntı Tatbikatı açılışında konuştu Açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, kıran yönetiminin, sıhhat ve teşrikimesai potansiyeli olan tıpkısı düzlük olduğunu belirterek, “Milletlerarası hisse senedi birliğini en yüksek noktada tutabilecek sunma yüce meselelerden biri afet yönetimidir. Barışı, kardeşliği ortaya çıkarabilecek yeryüzü gür meselelerden bire bir tanesi afet yönetimidir.” dedi.

Konfedere Milletler Arsıulusal Taharri ve Istirdat Danışma Grubu’nun (INSARAG), Afrika, Avrupa ve Orta Doğu Bölgesi (AEME) Zelzele Müdahale Benzetim Tatbikatı’nın başlaması zımnında Kıyamet ve Ivedi Kapsam Yönetimi Başkanlığında (AFAD) merasim düzenlendi.

Törende mütekellim İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, arsıulusal manevra ile yapılacak çalışmaların, henüz güvenli bir acun ve henüz başarılı kıran yönetimi amacıyla ilham kaynağı olmasını diledi.

Soylu, zaman dünyada her tür afete engelleme edecek teknolojik maşa ve ekipmanın bulunduğunu belirterek, “Amma eğer kalplerde esin yoksa dünyanın ayrıksı yerindeki insanlara yardım ika sorumluluğunu yüreğimizde, gönlümüzde hissedemiyorsak, tıpkı kapasiteyi Almanya’dan Afrika’nın bire bir köyüne uzatmak maalesef olabilir olmuyor. Ne mutlu, buradaki insanlar bu ilhama erbap ve bu yüzden bir aradayız. Beklentimiz ise bu ilhamı, bu fena hâlde insanlar aracılığıyla dünyaya taşıyabilmektir.” diye konuştu.

Türkiye’nin, dünyanın neresinde olursa olsun yaşanan afetlere genişlik kısa sürede arkalama elini uzattığını anlatan Soylu, hâkim felaketinin yaşandığı Pakistan’a 15 uçak, 13 afiyet treni gönderen Türkiye’nin demincek birlikte gemi seferi hazırladığını belirtti.

Facia anında arsıulusal hareket birliğinin bizatihi geliştiğine meni eden Vekil Aristokrat, “Facia yönetimi selamet ve iş birliği potansiyeli olan benzeri düz. Tığ buradaki ilhamı, birlikteliği, dünyadaki diğer sevgili olan alanlara genişletebilirsek, kim agâh 21. yüzyılı, asayiş yüzyılı adına değil, sağlık yüzyılı namına baştan isimlendirebiliriz.” dedi.

Kıran riski erdemli olmasına karşın Türkiye’dahi bir vakitler afet anına müdahaleye odaklı ve birbirlerinden ayrı birimlerden oluşan ayrımsız istirdat sistemi bulunduğunu anlatan Soylu, 2009’de AFAD Başkanlığı’nın kurulmasıyla kıyamet yönetiminin, afet öncesi tedbir, kıran anı ve afet sonrası ıslah oluşmak için 3 başlıkta yeniden konumlandırıldığını aktardı.

Süleyman Soylu, herhangi bir üç antet amacıyla stratejik planlar oluşturulduğunu, AFAD Başkanlığı’nın, afet yönetiminin yapı kuruluşu kendisine belirlendiğini hatırlattı.

AFAD’ın genç bire bir çalım olmasına rağmen bodur sürede önemli ara katettiğini vurgulayan Aristokrat, yapılan çalışmalar karşı bilgi verdi. Temas yıl bir tema belirlediklerini ve faaliyetleri ona göre yaptıklarını nâkil Aristokrat, geçen sene 56 milyon kişiye kıran farkındalık eğitimi ile ulaştıklarını bildirdi.

AFAD facia cıvıl cıvıl uygulamasını bile anlatan Soylu, aplikasyon ile kıran takkadak biricik tuşla meydan ve mevki bildirildiğini, acil davet atılabildiğini, afetzedelerin evgin genişlik içtima yerlerine yönlendirebildiğini kaydetti.

Saha ve masa tatbikatlarının katkısının şanlı olduğunu fakat bildirme iri tecrübeyi sahada, yaşanan felaketlerden edindiklerini söyleyen Icra Vekili Soylu, elde ettikleri tecrübelerle kapasitelerini daim yükselterek, çokça yetişkin adımlar attıklarını belirtti.

Süleyman Aristokrat, Manavgat ve Muğla’dahi geçen yıl meydana gelen yangınlarda, bu konuda bile kapasitelerini arttırmaları gerektiğini gördüklerini dile getirdi. Aristokrat, güllabi helikopterlerini, şeb cuşuhuruş itfa kabiliyetine kavuşturduklarını aktardı.

Dünyada nahak yere rekabetin olduğunu ve acıklı meselelere karşı sırtını dönenlerin bulunduğunu ifade fail Soylu, “Milletlerarası iş birliğini genişlik erdemli noktada tutabilecek sunu büyük meselelerden biri kıran yönetimidir. Barışı, kardeşliği ortaya çıkarabilecek bildirme ferah meselelerden bire bir tanesi afet yönetimidir.” diye niteleyerek konuştu.

Afetleri araştıran bir merkezin verilerine göre, 2001-2021 yılları beyninde dünyada sayı farkı 351 bunaltıcı kıyamet gerçekleştiğini söyleyen Aristokrat, bunların yüzde 8’inin hareket olduğunu bildirdi. Nazır Süleyman Soylu, bu afetlerde yaşanan can kaybının yüzdelik 62’sinin depremlerden kaynaklandığını kaydetti.

Açılış programına, Afetlere Engelleme Genel Müdür Vekili İsmail Palakoğlu, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve diğer temsilciler katıldı. Soylu, konuşmaların peşi sıra, tatbikata katılan mutluluk temsilcileriyle andaç fotoğrafı çektirdi.

3 gün sürecek tatbikatta, düzlük ve masa başı uygulamaları senkronik yürütülecek.

Share: