Arıcılara eğitim bilimi

Türkiye bal üretiminde önceki tam yer düzlük Adana’dahi arıcılara müteveccih mesleksel eğitimler bitmeme ediyor.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü marifetiyle arıcılara ve teknik personellere yönelik “Saf Yetiştiriciliği ve Hastalıkları” mevzulu eğitim düzenlendi.

Eğitimin açılışında konuşan Adana İl Ekincilik ve Orman Müdürü Muhammet Ulu Uğurlu, Adana’yı bal üretiminde bir numara eden arıcılara teşekkür ederek, Adana’birlikte arıcılığın gelişmesinde verilen eğitimlerin büyük rolü olduğunu söyledi. Şuurlu istihsal yapmanın ve kaliteli bal üretmenin temelinde eğitim olduğunu vurgulayan Uğurlu, “Bakanlığımız, arıcılarımıza gelişigüzel ant destek oluyor. Bizler birlikte özellikle eğitimler almak üzere yaptığımız projelerle onları destekliyoruz. Adana’nın son iki yılda bal üretiminde önce sıraya yükselmesinde arıcılarımızın payı var. Arıcılarımızla kopça diyalog ve işbirliğimiz devam edecek” dedi.

Ankara Üniversitesi Baytar Fakültesinden Dr. Sedat Sevin, salt hastalıkları üzerine üreticilere bilgelik verirken, Ekincilik Faziletli Mühendisi Alim Miktar dahi mütebeddil abuhava şartlarının arıcılığa etkileri konusunu anlattı. Yetiştirici ve teknik personeller, eğitimde istifham-yanıt kısmında iptila ettiklerini öğrenme fırsatı dahi buldu.

Bu arada Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü eliyle eksiksiz arıcılara varroa ile dolgun mücadele çağrısı bile yapıldı.

Adana’dahi geçen sene kapçık başına kısaca 25.6 kilo mahsul alınırken, 12 bin 530 ton üretim gerçekleşti. – ADANA

Share: