Aptal ulaşım sistemiyle kazalara çabucak müdahale edilecek

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde lise öğrencilerince tasarlanan ve TEKNOFEST’te birincilik ödülü olan akıllı erişim sistemiyle, kazazedelere er engelleme edilerek birey kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Siverek Bili ve Müzakere Merkezi (BİLSEM) öğrencileri ve öğretmenlerince muhtelif duyarga ve ihtar ekranlarıyla tasarlanan fikirli muvasala sistemi, kaymakamlık simultane keyif ve düzenlilik birimlerine bilgi verilmesini sağlıyor.

Kazalara zamanında yapılacak müdahale ile birey kayıplarının önüne geçilmesi hedeflenirken, ikaz ekranlarıyla üstelik karayolunu kullanan sürücülere kaçıncı kilometrede kaymakamlık yaşandığı bilgisini aktarıyor.

Samsun’bile düzenlenen TEKNOFEST’te lise seviyesi Uslu Erişim Yarışması’nda “Kodboy” takımının projesi bir numara seçildi.

“Bizim tek amacımız hanay kurtarmak”

BİLSEM danışman öğretmeni Hazar Mustafa Özsüllü, AA muhabirine, akim denemelere karşın pes etmediklerini ve çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

İnsan hayatının haddinden fazla makro olduğunu anlatan Özsüllü, şunları kaydetti:

“Bizim amacımız maltalık örtbas etmek. Gaziantep’te yaşanan kaza bizim projemizin hangi kadar mukteza olduğunu bize gösterdi. Zira orada kazanın olma nedeni geriden gelen sürücünün kazayı başlangıçta bilememesiydi. Projemizdeki görüntülük sebebiyle kazayı geriden gelen sürücülere bildiriyor ve bu sayede de o güdücü gitgide kaymakamlık olduğunu biliyor, hazırlık alıyor. Gerçekte bizim bir tane amacımız hayat yetirmek. Projemizin birinci olduğunu orada öğrendik kim ‘Kodboy’ takımı sesli duyuru edildiğinde heyecanla sahneye çıkıp ödülümüzü aldık. Haddinden Fazla mutluyduk ve bu mutluluğumuzu birlikte bilcümle Sivereklilerle paylaştık. Önümüzdeki günlerde projeyi geliştirmeyi düşünüyoruz. Tabi bu kısımda biraz daha nazik sensör yapmamız gerekiyor, bunun üzerine yoğunlaşmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde ise TEKNOFEST’in farklı dallarına müracaat yapmayı planlıyoruz.”

Projenin tasar çizimci öğrencilerinden Sena Zelal Çıpa ise yaptıkları araştırmada, otoyollarda gerçekleşen kazaların yüzdelik 65’inin ölümle sonuçlandığını ve bunların beyninde kaza yerinin konumunun tüm saptanamamasından kaynaklı erken müdahale sıkıntısının dahi düzlük aldığını söyledi.

Bu sorunun çözülmesi için yaptıkları çalışmanın TEKNOFEST’te birincilik almasının alım verici olduğunu anlatan Çipo, şöyle bitmeme etti:

“Tığ birlikte bu soruna hal temin etmek amacıyla şahsen özlük ürettiğimiz sensörleri bariyerlerin arkasına yerleştirdik. Bu lamise yardımıyla kazanın tüm olarak nerede ve ne şiddette gerçekleştiğini esenlik ekiplerine ve vacip birimlere müdrike namına bilgi gönderebiliyoruz. Sonunda aradaki iletişim ve vaziyet belirleme gibi aşamaları ortadan kaldırdığımız için süreci hızlandırmış oluyoruz. Hakeza yarayışlı tıpkı projeyle binlerce takımın arasından birinci rastlanmak bizi oldukça mutlu etti ve bununla hava duyduk. Banko bu şekilde bırakmayı düşünmüyoruz. Zaruri birimlere temas makule sunumu yapıp olabildiğince hayata geçirmek üzere çabalama sarf edeceğiz.”

Projenin yerel imkanlarla tasarlandığını belirten proje tasarımcısı öğrencilerinden Mehmet Enes Akçiçek da amaçlarının insan hayatını seçme şeyin üstünde sancımak olduğunu söyledi.

Yaptıkları projeyi elan dahi geliştirme arzusunda olduklarını tamlayan Akçiçek, “Projemizin amacı otoyollarda gerçekleşen kazaları ahit kaybetmeden çabucak tayin edebilmek. Projemizin maliyet durumuna değinecek olursak ‘herif hayatından kızıl mi?’ diye benzeri birlik kurabilirim ama öncelikle çokça kaymakamlık olup üstelik bâtın ve ötede kaza olan yerlerden başlayıp bu projeyi olabildiğince genişletmeyi planlıyoruz. Birinci olduğumuz amacıyla çokça mutluyuz, bu birinciliği Siverek’imize getirmenin gururunu yaşıyoruz.” diyerek konuştu.



Share: